Začenja se sezona žara, zato se spodobi, da z vami delim svojo najljubšo žar sladico!
Pripravila sem okusne, pečene karamelizirane banane s sladoledom in hitro vaniljevo kremo!
Začenja se sezona žara, zato se spodobi, da z vami delim svojo najljubšo žar sladico!
Pripravila sem okusne, pečene karamelizirane banane s sladoledom in hitro vaniljevo kremo!
Tale okusna, kremna, sočna in osvežila poletna sladica je narejena zelo hitro in iz samih klasičnih sestavin, z vami pa delim dva načina priprave! Pečene karamelizirane banane lahko pripravite na ponvi in na žaru – kako pa piše spodaj v receptu.
Tale okusna, kremna, sočna in osvežila poletna sladica je narejena zelo hitro in iz samih klasičnih sestavin, z vami pa delim dva načina priprave! Pečene karamelizirane banane lahko pripravite na ponvi in na žaru – kako pa piše spodaj v receptu.
Za pripravo sem uporabila bio banane, ker sem banane popekla z olupkom vred.
Če banane popečete kar z olupkom, jih boste, pečene, lažje dvignili iz ponve, saj se med peko zelo zmehčajo. Po želji pa jih seveda lahko popečete tudi brez olupka, prav tako jih lahko narežete na manjše kose, vendar jih boste potem morali popeči na ponvi, ne na žaru.
Hitro vaniljevo kremo sem pripravila kar s pomočjo instant vaniljevega pudinga, v katerega sem dodala več mleka in dodatno vaniljo za izboljšan okus.
Vse skupaj pa sem še dodatno posula s praženimi ameriškimi pekan in klasičnimi orehi, saj doda mehki in kremni sladici element hrustljavosti!
Za pripravo sem uporabila bio banane, ker sem banane popekla z olupkom vred.
Če banane popečete kar z olupkom, jih boste, pečene, lažje dvignili iz ponve, saj se med peko zelo zmehčajo. Po želji pa jih seveda lahko popečete tudi brez olupka, prav tako jih lahko narežete na manjše kose, vendar jih boste potem morali popeči na ponvi, ne na žaru.
Hitro vaniljevo kremo sem pripravila kar s pomočjo instant vaniljevega pudinga, v katerega sem dodala več mleka in dodatno vaniljo za izboljšan okus.
Vse skupaj pa sem še dodatno posula s praženimi ameriškimi pekan in klasičnimi orehi, saj doda mehki in kremni sladici element hrustljavosti!
Pečene karamelizirane banane s sladoledom in vaniljevo kremo
Nina Zorčič
Čas peke 20mins
Vrsta obroka Sladica
Količina 4porcije
Sestavine
Praženi orehi
50gnavadnih ali ameriških pekan orehov Spar
Karamelizirane banane
2srednje velikibio banani Spar
2čajni žličkisurovega masla Spar
2jedilni žlicirjavega sladkorja Spar
Hitra vaniljeva krema:
½zavojčkavaniljevega pudinga S budget
1čajna žličkabio ekstrakta iz burbonske vanilje Spar Natur Pur
350mlmleka (klasično ali brez laktoze) Sparl
30grjavega sladkorja Spar
Dodatki
Sladoled okus vanilja in ameriški oreh Spar Premium
nasekljani praženi orehi
Postopek
Popražite orehe. V manjši ponvi na srednjem ognju (brez maščobe!) popražite izbrane oreščke in dodajte ščep soli. Pražite tako dolgo, da se oreščki malo zapečejo in obarvajo - tako še dodatno upodarite njihovo aromo in okus. Pecite, dokler se robovi malenkost ne ožgejo. Odstavite, prestavite v manjšo posodo in pustite, da se ohladijo, nato pa jih nasekljajte.
Pripravite vaniljevo kremo oz. puding. Pripravite 350 ml mleka. Iz mleka odvzemite 6 jedilnih žlic in jih v manjši skodelici zmešajte s polovico zavojčka vaniljevega pudinga in rjavim sladkorjem. Dobro premešajte, da nastane gladka zmes, brez grudic. Preostanek mleka segrevajte v manjšem loncu do vretja.
Ko mleko zavre lonec odstavite in dodajte mešanico pudinga, mleka in sladkorja ter dobro premešajte, da se zmes malo zgosti. Pristavite nazaj na ogenj in pustite, da še enkrat povre. Kremo vmes stalno mešajte.
Odstavite in primešajte vaniljev ekstrakt. Zmes bo bolj tekoča kot klasičen puding, ker jo bomo uporabili kot kremo. Pustite v loncu, da se rahlo ohladi, medtem pa pripravite karamelizirane banane.
Na srednjem ognju na grill ponvi stopite maslo. Medtem banani po dolžini prerežite na polovico. Sredico bogato posujte z rjavim sladkorjem. Po stopljenem maslu na ponvi posujte žlico rjavega sladkorja in nanj položite banano - sredica, posuta z rjavim sladkorjem naj bo položena na ponev, da se banana lepo popeče, sladkor pa karamelizira.
Banane lahko popečete tudi na žaru - prerezane banane premažite s stopljenim maslom in bogato posujte z rjavim sladkorjem. Banane s sredico navzdol popecite na žaru.
Banane so pečene, ko je sladkor stopljen, površina banane pa karamelna in lepo zapečena. Odstavite, pečene banane odložite na krožnik in pustite, da se rahlo ohladijo.
Sestavite svojo sladoledno sladico. Na krožnik položite kos ali dva pečene banane, dodajte nekaj žlic vaniljeve kreme (v kolikor se vam je zgostila, jo za nekaj minut segrevajte na srednjem ognju in dodajte jedilno žlico mleka) in kepico ali dve vaniljevega sladoleda z ameriškimi orehi, vse skupaj pa posujte z nasekljanimi oreščki.
KLJUČNE BESEDE karamelizirane banane, pečene banane, sladoledna kupa
Pečene karamelizirane banane s sladoledom in vaniljevo kremo
Začenja se sezona žara, zato se spodobi, da z vami delim svojo najljubšo žar sladico!
Pripravila sem okusne, pečene karamelizirane banane s sladoledom in hitro vaniljevo kremo!
Začenja se sezona žara, zato se spodobi, da z vami delim svojo najljubšo žar sladico!
Pripravila sem okusne, pečene karamelizirane banane s sladoledom in hitro vaniljevo kremo!
Tale okusna, kremna, sočna in osvežila poletna sladica je narejena zelo hitro in iz samih klasičnih sestavin, z vami pa delim dva načina priprave! Pečene karamelizirane banane lahko pripravite na ponvi in na žaru – kako pa piše spodaj v receptu.
Oba načina sta preprosta, rezultat pa je enak!
Pečenim bananam dodam še najboljši sladoled – vaniljev sladoled s karamelo in nasekljanimi pekan oreščki! Zame res nora kombinacija, na voljo pa je v Spar trgovinah, kjer sem nakupila tudi vse ostale sestavine za ta recept.
Tale okusna, kremna, sočna in osvežila poletna sladica je narejena zelo hitro in iz samih klasičnih sestavin, z vami pa delim dva načina priprave! Pečene karamelizirane banane lahko pripravite na ponvi in na žaru – kako pa piše spodaj v receptu.
Oba načina sta preprosta, rezultat pa je enak!
Pečenim bananam dodam še najboljši sladoled – vaniljev sladoled s karamelo in nasekljanimi pekan oreščki! Zame res nora kombinacija, na voljo pa je v Spar trgovinah, kjer sem nakupila tudi vse ostale sestavine za ta recept.
Za pripravo sem uporabila bio banane, ker sem banane popekla z olupkom vred.
Če banane popečete kar z olupkom, jih boste, pečene, lažje dvignili iz ponve, saj se med peko zelo zmehčajo. Po želji pa jih seveda lahko popečete tudi brez olupka, prav tako jih lahko narežete na manjše kose, vendar jih boste potem morali popeči na ponvi, ne na žaru.
Hitro vaniljevo kremo sem pripravila kar s pomočjo instant vaniljevega pudinga, v katerega sem dodala več mleka in dodatno vaniljo za izboljšan okus.
Vse skupaj pa sem še dodatno posula s praženimi ameriškimi pekan in klasičnimi orehi, saj doda mehki in kremni sladici element hrustljavosti!
Za pripravo sem uporabila bio banane, ker sem banane popekla z olupkom vred.
Če banane popečete kar z olupkom, jih boste, pečene, lažje dvignili iz ponve, saj se med peko zelo zmehčajo. Po želji pa jih seveda lahko popečete tudi brez olupka, prav tako jih lahko narežete na manjše kose, vendar jih boste potem morali popeči na ponvi, ne na žaru.
Hitro vaniljevo kremo sem pripravila kar s pomočjo instant vaniljevega pudinga, v katerega sem dodala več mleka in dodatno vaniljo za izboljšan okus.
Vse skupaj pa sem še dodatno posula s praženimi ameriškimi pekan in klasičnimi orehi, saj doda mehki in kremni sladici element hrustljavosti!
Pečene karamelizirane banane s sladoledom in vaniljevo kremo
Nina ZorčičSestavine
Praženi orehi
Karamelizirane banane
Hitra vaniljeva krema:
Dodatki
Postopek
Preberite še: