Najboljši recept za mehke, puhaste cimetove rolice, ki se kar stopijo v ustih!
Tokrat sem pripravila rolice s klasičnim nadevom iz masla, sladkorja, cimeta in vaniljeve arome. Po vrhu pa moj kremni preliv s sladkorjem v prahu in vaniljevo aromo. BOŽANSKA kombinacija!
Triki za sočne rolice spodaj!
Kako do res sočnih rolic? Za sočne rolice poskrbimo na več načinov. Pomembno je, da med pripravo ne dodajamo preveč moke, saj bodo drugače rolice suhe. Prav tako je pomembno, da v nadev dodamo dovolj masla, ki prav tako poskrbi za sočne in noro okusne rolice.
Poseben trik, ki sem ga odkrila šele pred kratkim pa se skriva v moji sladki vaniljevi polivki, s katero prelijemo rolice tik pred peko. Ta smetana se vpije v rolice med peko in poskrbi za noro sočne rolice tudi naslednji dan.
Rolice so pripravljene hitro in preprosto, brez kompliciranja. Pri pripravi sledimo klasičnim korakom: najprej kvas zmešamo s toplim (ne vročim!) mlekom in pustitmo 5-10 minut, da se kvas aktivira. Nato dodamo maslo, sladkor in jajca ter premešamo. Po tem koraku začnemo z dodajanjem moke in soli. Moko dodajajte postopoma, najprej 250 gramov, nato še 125 gramov in na koncu še 125 gramov. Na tej točki bi moralo biti testo že enotno, kompaktno in obvladljivo. Na tej točki ga vzemite iz posode kuhinjskega robota in testo pregnetite na roke. Po potrebi, če se preveč lepi, dodajte še 30g moke in pregnetite. Po tem ročnem gnetenju bi moralo biti testo elastično in gladko. Takrat ga prestavite v naoljeno posodo in pustite, da vzhaja.
V hladnih prostorih bo testo vzhajalo dlje časa, zato svetujem, da ga vzhajate v pečici, segreti na 35 stopinj. S tem se tudi izognete prepihu in drugim dejavnikom, ki lahko vplivajo na čas vzhajanja.
Vzhajano testo razvaljajte na večji pravokotnik debeline 0,5 do 0,7 cm. Do roba premažite z izbranim nadevom in rolice res tesno zvijte. Bolj tesno kot so zvite, lepše se bodo rezale na koncu. Nasveti in triki za najlepše oblikovane rolice vas čakajo spodaj v receptu.
Rolice lahko nadevate s klasičnim nadevom: sladkor in cimet, lahko pa jim dodate še malo jabolčne čežane in s tem poskrbite za res sočne rolice, ki v sebi skrivajo jesensko, jabolčno presenečenje.
Najbolj puhaste cimetove rolice
Nina Zorčič
Čas priprave 3hrs
Čas peke 25mins
Vrsta obroka Sladica
Količina 12rolic
Sestavine
Testo
250mltoplega mleka (mlačno, ne vroče)
1zavojčekinstant suhega kvasa
85gbelega sladkorja
90gmasla(stopljeno, sobne temperature
1srednje velikojajce
1srednje velikrumenjak
1zavojček vaniljevega sladkorja
½čajne žličkesoli
500+30gbele pšenične moke tip 500
Nadev
80gmasla(zmehčano, sobna temperatura)
100grjavega sladkorja
4jedilne žlicecimeta
Polivka
120gsladke smetane
1zavojček vaniljevega sladkorja
Preliv
250gkremnega sira(ABC, Philadelphia)
120gsladkorja v prahu(več/manj po okusu)
½čajne žličkevaniljeve arome
1jedilna žlicalimoninega soka
Postopek
V veliki posodi zmešajte toplo mleko in kvas. Pustite 5-10 minut, da se kvas aktivira, nato dodajte sladkor, stopljeno maslo, jajce, rumenjak in vaniljev sladkor.
S kuhinjskim robotom z nastavkom za testo vse skupaj dobro premešajte. Dodajte polovico moke (250g) in premešajte, da se moka poveže z mokrimi sestavinami.
Dodajte sol in še polovico preostanka moke ter s pomočjo kuhinjskega robota mešajte oz. gnetite, da se vse skupaj poveže v testo. Postopoma dodajte več moke, da dobite enotno, elastično testo. Vse skupaj dodajte približno 500g moke, ne dodajte preveč. Ko dodate približno 500g moke, testo vzemite iz posode robota in ga na hitro pregnetite še z rokami. Če se testo lepi na roke dodajte še jedilno žlico ali dve moke in na hitro pregnetite, da dobite elastično testo, ki se ne lepi na prste in se ne trga.
Testo prestavite v večjo, rahlo naoljeno posodo in pokrijte s čisto kuhinjsko krpo. Testo naj vzhaja 45 min do 1 ure oz. tako dolgo, da dvakrat naraste. Če imate v prostoru mrzlo bo testo vzhajalo dlje. Lahko ga pa postavite tudi v pečico na 35 stopinj in ga vzhajajte tam.
Ko testo naraste, ga prestavite na dobro pomokano površino in razvaljajte v pravokotnik. Debelina testa naj bo približno 0,5 - 0,7 cm. Razvaljano testo enakomerno premažite z zmehčanim maslom. Nato pripravite nadev.
V majhni posodici zmešajte sladkor, cimet in vaniljevo aromo.
Nadev enakomerno posujte po celotni površini testa, čisto do roba.
Ko je testo premazano začnite testo zvijati na daljši strani pravokotnika. Zvijajte počasi in enakomerno, da oblikujete lepe, simetrične rolice. Bolj tesno, kot boste zavili, lepše se bo oblikovalo testo.
Dobljeno testo izmerite in delite z 12, da dobite velikost ene rolice. Pri rezanju si lahko pomagate z zelo ostrim nožem ali zobno nitko (nujno brez okusa in arome). Zobno nitko potegnite pod zvito testo, približno 3 cm (ta dolžina je odvisna od velikost ene rolice), tako da ob straneh gleda nitka ven. Nitko primite na obeh koncih in sežite z njo preko rolade oz. testa na nasprotno stran nitke (kakor da bi želeli en konec nitke prestaviti preko testa na drugo stran in obratno - to storite istočasno). Na tak način boste prerezali rolice, brez da bi jo z nožem preveč pretlačili in stisnili skupaj.
Večji pekač premera 35 cm x 25 cm premažite z zmehčanim maslom. V pekač polagajte izrezane rolice, vsaj 1 cm narazen, da imajo dovolj prostora za vzhajanje. Če jih "stlačite" v premajhen pekač, imajo premalo prostora in se med peko zlepijo skupaj.
Odlikovane rolice pokrijte s čisto kuhinjsko krpo in jih pustite vzhajati še vsaj 45 minut do 1 ure. V kolikor jih boste vzhajali v pečici jih po 45 minutah vzemite iz pečice, pečico pa segrejte na 175 stopinj.
Vzhajane rolice prelijte z mešanico sladke smetane in vanilje. Preliv polijte med rolice in po robovih rolic. Pekač postavite v pečico in pecite 25-27 minut oz. tako dolgo, da so rolice zlato zapečene.
Pečene rolice vzemite iz pečice, pokrijte s čisto kuhinjsko krpo in pustite na pultu 5-10 minut, da se ohladijo.
Vmes pripravite preliv. Vse sestavine za preliv zmešajte v skodelici in poskusite. Po želji dodajte več sladkorja, za bolj redek preliv pa dodajte več vode.
Rolice premažite s prelivom in postrezite.
KLJUČNE BESEDE cimetove rolice, najboljše cimetove rolice, puhaste cimetove rolice
Probala narest danes, nevem ce se mi je kvas lih aktiviral kot bi se mogu ampak so na koncu vn prisle res bozanske 😍 cela druzina zmazala z najvecjim uzitkom 😋
božanske!! čisto prvič sem delala cimetove rolice in so res lepo uspele <3
preliv sem sicer sladkala z 20g sladkorja manj pa je bil še vedno precej sladek, ampak to je predvsem stvar okusa.:)
Naredila sem vse po receptu, ampak testo ni nič narastlo. Pa sm vzhajala v pečici. Naredila točno vse tko k piše. Kaj naj s testom zdaj. Je že več kot ura.pa še nič ni. 🤔
Pozdravljena Mateja! če testo ni vzšlo, potem obstaja možnost da kvas ni v redu. Se je spenilo, ko ste ga zmešali z mlekom? Drugače pa ga lahko date vzhajati v segreto pečico do 40 stopinj kar pospreši postopek vzhajanja. Upam, da to kaj pomaga.
Kakšen nasvet, če želim rolice pripraviti v večji količini, zmrzniti in potem peči ob priložnosti? Ali pa da se zamrznejo pečene, in potem odtalijo v mikrovalovni? ali lahko pričakujem, da bodo suhe? Naj jih zamrznem takoj po peki, ali naj se ohladijo?
Hvala! 🙂
Živijo! Lahko jih zamrznete. Svetujem, da jih po peki takoj pokrijete s krpo ali folijo, da ostanejo čimbolj sočne. Ko se ohladijo na sobno temperaturo jih pa zavijte tesno v folijo ali zaprite v neprodušno posodo in zamrznite. 🙂 brez kreme, kremo naredite svežo 🙂
Tole je pa recept 100/10, delala ze po kar nekaj receptih, ampak tale zmaga. Izginile so takoj, komaj ena je ostala, da sem lahko probala kakšna izpade naslednji dan in res je še vedno mehka…
Delam samo se po tem receptu.
Živijo Petra! Najlepša hvala za tako lep komentar! Sem zelo vesela, da rolice vsakič uspejo – to je tudi moj najljubši recept! :)) prijetno sladkanje, Nina
Najbolj puhaste cimetove rolice
Najboljši recept za mehke, puhaste cimetove rolice, ki se kar stopijo v ustih!
Tokrat sem pripravila rolice s klasičnim nadevom iz masla, sladkorja, cimeta in vaniljeve arome. Po vrhu pa moj kremni preliv s sladkorjem v prahu in vaniljevo aromo. BOŽANSKA kombinacija!
Triki za sočne rolice spodaj!
Kako do res sočnih rolic? Za sočne rolice poskrbimo na več načinov. Pomembno je, da med pripravo ne dodajamo preveč moke, saj bodo drugače rolice suhe. Prav tako je pomembno, da v nadev dodamo dovolj masla, ki prav tako poskrbi za sočne in noro okusne rolice.
Poseben trik, ki sem ga odkrila šele pred kratkim pa se skriva v moji sladki vaniljevi polivki, s katero prelijemo rolice tik pred peko. Ta smetana se vpije v rolice med peko in poskrbi za noro sočne rolice tudi naslednji dan.
Rolice so pripravljene hitro in preprosto, brez kompliciranja. Pri pripravi sledimo klasičnim korakom: najprej kvas zmešamo s toplim (ne vročim!) mlekom in pustitmo 5-10 minut, da se kvas aktivira. Nato dodamo maslo, sladkor in jajca ter premešamo. Po tem koraku začnemo z dodajanjem moke in soli. Moko dodajajte postopoma, najprej 250 gramov, nato še 125 gramov in na koncu še 125 gramov. Na tej točki bi moralo biti testo že enotno, kompaktno in obvladljivo. Na tej točki ga vzemite iz posode kuhinjskega robota in testo pregnetite na roke. Po potrebi, če se preveč lepi, dodajte še 30g moke in pregnetite. Po tem ročnem gnetenju bi moralo biti testo elastično in gladko. Takrat ga prestavite v naoljeno posodo in pustite, da vzhaja.
V hladnih prostorih bo testo vzhajalo dlje časa, zato svetujem, da ga vzhajate v pečici, segreti na 35 stopinj. S tem se tudi izognete prepihu in drugim dejavnikom, ki lahko vplivajo na čas vzhajanja.
Vzhajano testo razvaljajte na večji pravokotnik debeline 0,5 do 0,7 cm. Do roba premažite z izbranim nadevom in rolice res tesno zvijte. Bolj tesno kot so zvite, lepše se bodo rezale na koncu. Nasveti in triki za najlepše oblikovane rolice vas čakajo spodaj v receptu.
Rolice lahko nadevate s klasičnim nadevom: sladkor in cimet, lahko pa jim dodate še malo jabolčne čežane in s tem poskrbite za res sočne rolice, ki v sebi skrivajo jesensko, jabolčno presenečenje.
Najbolj puhaste cimetove rolice
Nina ZorčičSestavine
Testo
Nadev
Polivka
Preliv
Postopek
Preberite še:
18 replies to “Najbolj puhaste cimetove rolice”
Luba
Probala narest danes, nevem ce se mi je kvas lih aktiviral kot bi se mogu ampak so na koncu vn prisle res bozanske 😍 cela druzina zmazala z najvecjim uzitkom 😋
Nina Zorčič
sem vesela, da so na koncu uspele! Res čudovito, da je cela družina uživala v rolicah! Hvala ti za tako lep komentar 🙂 Nina
Tjasa
Top 10/10. Prišle so ven res božanske😍 priporočam!!!
Nina Zorčič
O tjaša hvala za sporočilo, sem zelo vesela!! :))
Andy
Odlične!!! Super uspele. Hvala za recept.
Priporočam!!!
Nina Zorčič
Ooooo super! Sem zelo vesela in hvala za sporočilo! 🙂
L. F.
Odličen recept. Cela družina je bila zelo navdušena. Hvala.
Nina Zorčič
Živijo Lena! Joj kako sem vesela, hvala za sporočilo! :))
cimetova rolca
božanske!! čisto prvič sem delala cimetove rolice in so res lepo uspele <3
preliv sem sicer sladkala z 20g sladkorja manj pa je bil še vedno precej sladek, ampak to je predvsem stvar okusa.:)
Nina Zorčič
Živijo! Joj kako sem vesela! 🙂 ja res je, pri sladkorju je vedno fino, da si vsak prilagodi po okusu! hvala za tole sporočilo 🙂
Mateja
Naredila sem vse po receptu, ampak testo ni nič narastlo. Pa sm vzhajala v pečici. Naredila točno vse tko k piše. Kaj naj s testom zdaj. Je že več kot ura.pa še nič ni. 🤔
Nina Zorčič
Pozdravljena Mateja! če testo ni vzšlo, potem obstaja možnost da kvas ni v redu. Se je spenilo, ko ste ga zmešali z mlekom? Drugače pa ga lahko date vzhajati v segreto pečico do 40 stopinj kar pospreši postopek vzhajanja. Upam, da to kaj pomaga.
Dušanka
Čudovite rolice, res mehke. Prav iščem vaše recepte. Vsi so super.
Nina Zorčič
Dušanka, najlepša hvala za tako čudovit komentar! Ste mi prav polepšala dan in sem izredno hvaležna in vesela! 🙂
Ana
Kakšen nasvet, če želim rolice pripraviti v večji količini, zmrzniti in potem peči ob priložnosti? Ali pa da se zamrznejo pečene, in potem odtalijo v mikrovalovni? ali lahko pričakujem, da bodo suhe? Naj jih zamrznem takoj po peki, ali naj se ohladijo?
Hvala! 🙂
Nina Zorčič
Živijo! Lahko jih zamrznete. Svetujem, da jih po peki takoj pokrijete s krpo ali folijo, da ostanejo čimbolj sočne. Ko se ohladijo na sobno temperaturo jih pa zavijte tesno v folijo ali zaprite v neprodušno posodo in zamrznite. 🙂 brez kreme, kremo naredite svežo 🙂
Petra Pavlin
Tole je pa recept 100/10, delala ze po kar nekaj receptih, ampak tale zmaga. Izginile so takoj, komaj ena je ostala, da sem lahko probala kakšna izpade naslednji dan in res je še vedno mehka…
Delam samo se po tem receptu.
Nina Zorčič
Živijo Petra! Najlepša hvala za tako lep komentar! Sem zelo vesela, da rolice vsakič uspejo – to je tudi moj najljubši recept! :)) prijetno sladkanje, Nina