Najboljša alternativa klasični lazanji! Moja božanska pesto lazanja s tremi siri in sirovo bešamel omako vas bo očarala. Preprosti okusi vas bodo navdušili.
Lazanja je pripravljena zelo preprosto in hitro, potrebujete pa le nekaj osnovnih sestavin. Poleg začimb potrebujete sir, pesto, lističe za lazanjo, špinačo, moko, maslo in mleko. To je vse!
Iz čisto osnovnih sestavin nastane prava božanska pojedina, odlična za ljubitelje sira.
Priprava je res preprosta, saj ne "izgubljamo" časa s kuhanjem govedine. Namesto tega pripravimo samo ultra sirovo bešamel omako, pesto pa lahko uporabite tudi kupljen. V kolikor ga boste pripravljali sami, svetujem ta recept.
Skrivnost bešamel omake? Zmernost pri sestavinah, saj tako pustimo, da naravni okus sira zablesti. In v kombinaciji s pestom je vrhunski.
Prav tako vedno uporabite parmezan v kosu in ga naribajte sami. Okus parmezana v kosu in že ribanega parmezana v trgovini je neprimerljiv. Ribani parmezani so po navadi nižje kvalitete in slabšega okusa.
Nasvet pri sestavljanju: lističe za lazanjo pred peko najprej za 3-5 minut pomočite v vrelo vodo. Sama to vedno naredim, tudi če na embalaži lističev piše, da pred peko ne potrebujejo kuhanja/namakanja. S predhodnim namakanjem se lističi hitreje zmehčajo v pečici, lazanja pa ni tako škrobasta.
Posebnosti pri pripravi tega recepta ni, lahko pa si ga prilagodite svojemu okusu. Uporabite lahko klasičen pesto z baziliko in parmezanom, lahko pa uporabite tudi tistega s papriko, rukolo itd. Kar vam srce poželi.
Igrate se lahko tudi z izbiro sira. Jaz sem uporabila mozzarello (ribano, NE SVEŽE!), parmezan in malo gruyere sira. Namesto teh sirov lahko uporabite tudi gaudo, livado, ementalec, katerikoli sir, ki vam je všeč.
Svetujem pa kombinacijo mehkega ali poltrdega sira (gauda, livada, ribana mozzarella) s parmezanom, saj tako dobimo pravo razmerje med mehkim, stopljenim sirom, ki se kar vleče in močnim okusom staranega parmezana.
Pesto lazanja s tremi siri
Nina Zorčič
Čas priprave 15mins
Čas peke 40mins
Vrsta obroka Kosilo
Količina 6porcij
Sestavine
Sirova bešamel omaka
2jedilni žliciolivnega olja
40gmasla
1srednje velikardeča čebula(drobno nasekljana)
3strokičesna(samo olupljeni, ne nasekljani)
2jedilni žlicitimijana
1čajna žličkarožmarina
sol, poper po okusu
40gpšenične bele moke tip 500
500mlmleka
1zelenjavna jušna kocka
260gribane mozzarelle(ali gaude, livade)
60gementalca ali gruyere sira(ali gaude, livade)
40gparmezana(kupite ga v kosu in naribajte sami)
100-200mlvode(po potrebi)
Zelenjava
400gzamrznjene špinače
Lazanja
12lističev za lazanjo(več/manj glede na velikost pekača)
300gpesto omake(kupljene ali domače, recept za domačo vas čaka zgoraj)
Dodatki
50gparmezana(kupite ga v kosu in naribajte sami)
Postopek
Pečico segrejte na 180 stopinj.
V srednje velikem loncu na srednjem ognju segrejte olivno olje in maslo.
Dodajte drobno nasekljano čebulo, olupljen česen, ki ga z nožem pritisnite ob pult, toliko da popoka, timijan, rožmarin, sol ter poper.
Pražite 5 minut, da vse zadiši, nato odstranite stroke česna in dodajte moko.
Premešajte in pražite dobro minuto.
Dodajte moko in premešajte.
Dodajte mleko in zelenjavno jušno kocko ter premešajte. Kuhajte do vretja in premešajte. Kuhajte še 2-3 minute, da se mešanica malo zgosti.
Odstavite z ognja in dodajte vse tri naribane sire. Mešajte, da se siri v celoti stopijo in povežejo v gladko sirovo omako. Če je omaka pregosta dodajte še 100 ml vode.
Odstavite in pustite na strani. Pripravite špinačo.
Špinačo odtalite in dobro odcedite, da se znebite vse odvečne vode.
Nato sestavite lazanjo.
Lističe za lazanjo lahko pred peko najprej za 3-5 minut pomočite v vrelo vodo. Sama to vedno naredim, tudi če na embalaži lističev piše, da pred peko ne potrebujejo kuhanja/namakanja. S predhodnim namakanjem se lističi hitreje zmehčajo v pečici, lazanja pa ni tako škrobasta.
Na dno večjega pekača premera 30cm x 20cm dodajte 1/4 sirove bešamel omake. Dodajte 3 lističe lazanje (toliko, da prekrijete celotno dno). Po lističih lazanje pokapajte 1/3 pesto omake in ga premažite po celi površini. Dodajte 1/3 odcejene špinače in jo enakomerno porazdelite po površini. Prelijte z 1/4 sirove bešamel omake. Postopek ponovite še dvakrat, na koncu pa na sirovo omaki dodajte še zadnje 3 lističe za lazanjo, prelijte s preostankom sirove omake in posujte z naribanim parmezanom.
Pekač pokrijte z alufolijo in postavite v segreto pečico.
Pecite 25 minut s folijo, nato jo odstranite in pecite še 15 minut brez folije, da se sir zlato zapeče. Nato z vilicami preverite, če so lističi za lazanjo zmehčani. V kolikor vilice s težavo vstavite v lazanjo, jo pustite v pečici še dodatnih 5 minut. Če se vrh sira prehitro barva, lazanjo ponovno prekijte z alufolijo.
Pečeno lazanjo odstranite iz pečice in pustite na pultu 10 minut, da se rahlo ohladi, nato postrezite.
KLJUČNE BESEDE lazanja, pesto jedi, pesto lazanja, vegetarijanska lazanja
Pesto lazanja s tremi siri
Najboljša alternativa klasični lazanji! Moja božanska pesto lazanja s tremi siri in sirovo bešamel omako vas bo očarala. Preprosti okusi vas bodo navdušili.
Lazanja je pripravljena zelo preprosto in hitro, potrebujete pa le nekaj osnovnih sestavin. Poleg začimb potrebujete sir, pesto, lističe za lazanjo, špinačo, moko, maslo in mleko. To je vse!
Iz čisto osnovnih sestavin nastane prava božanska pojedina, odlična za ljubitelje sira.
Za ljubitelje klasične lazanje s pravo, domačo bolognese omako pa svetujem ta recept za najboljši domačo lazanjo. Preizkusite, ne bo vam žal!
Priprava je res preprosta, saj ne "izgubljamo" časa s kuhanjem govedine. Namesto tega pripravimo samo ultra sirovo bešamel omako, pesto pa lahko uporabite tudi kupljen. V kolikor ga boste pripravljali sami, svetujem ta recept.
Skrivnost bešamel omake? Zmernost pri sestavinah, saj tako pustimo, da naravni okus sira zablesti. In v kombinaciji s pestom je vrhunski.
Prav tako vedno uporabite parmezan v kosu in ga naribajte sami. Okus parmezana v kosu in že ribanega parmezana v trgovini je neprimerljiv. Ribani parmezani so po navadi nižje kvalitete in slabšega okusa.
Nasvet pri sestavljanju: lističe za lazanjo pred peko najprej za 3-5 minut pomočite v vrelo vodo. Sama to vedno naredim, tudi če na embalaži lističev piše, da pred peko ne potrebujejo kuhanja/namakanja. S predhodnim namakanjem se lističi hitreje zmehčajo v pečici, lazanja pa ni tako škrobasta.
Posebnosti pri pripravi tega recepta ni, lahko pa si ga prilagodite svojemu okusu. Uporabite lahko klasičen pesto z baziliko in parmezanom, lahko pa uporabite tudi tistega s papriko, rukolo itd. Kar vam srce poželi.
Igrate se lahko tudi z izbiro sira. Jaz sem uporabila mozzarello (ribano, NE SVEŽE!), parmezan in malo gruyere sira. Namesto teh sirov lahko uporabite tudi gaudo, livado, ementalec, katerikoli sir, ki vam je všeč.
Svetujem pa kombinacijo mehkega ali poltrdega sira (gauda, livada, ribana mozzarella) s parmezanom, saj tako dobimo pravo razmerje med mehkim, stopljenim sirom, ki se kar vleče in močnim okusom staranega parmezana.
Pesto lazanja s tremi siri
Nina ZorčičSestavine
Sirova bešamel omaka
Zelenjava
Lazanja
Dodatki
Postopek
Preberite še: