Spodaj cas čaka recept za najboljšo lazanjo, skupaj z nekaj triki za res sočno in okusno lazanjo.
Prav tako pa z vami delim recept za odlično "bešamel" omako, pripravljeno malo drugače.
Prva skrivnost odlične lazanje je odlična bolognese omaka. Moja omaka je narejena s paradižnikovo mezgo oz. passato in paradižnikovim koncentratom. Kombinacija obeh je ključna, za res okusno omako. Prav tako v omako dodam vedno večjo količino mezge, saj tako nastane res zbolj bogata in okusna omaka. Ker pa je mega po naravi malo bolj kisla, omaki dodam še jedilno žlico sladkorja. Kanček sladkobe še dodatno zbudi vaše brbončice.
Prav tako je pomembna bešamel omaka. Moja je malo drugačna od klasične, ki je narejena z maslom, moko in začimbami. Pred kratkim sem poskusila narediti omako z mascarpone sirom in mozzarello in uspela je odlično. Moja omaka je bolj kremasta in bolj okusna, prav tako pa lažja za pripravit!
Tretji trik za vrhunsko lazanjo je vrsta sira in količina. Za lazanje vedno uporabim Spar S Budget ribano mozzarello, ker je odličnega okusa, prav tako pa se neverjetno lepo topi. Za dodatno aromo pa dodajte še malo parmezana, ki ste ga Naribali sami. VRHUNSKO!
Najboljša lazanja
Nina Zorčič
Čas priprave 15mins
Čas peke 1hr40mins
Vrsta obroka Kosilo
Količina 6porcij
Sestavine
Bolognese omaka
2jedilni žliciolivnega olja
1srednje velikačebula
2velikakorenčka
3strokičesna
900gmletega govejega mesa
3jedilne žliceparadižnikovega koncentrata
1000gparadižnikove mezge
400mlvode
1jedilna žlicakokosovega sladkorja
2čajni žličkisoli (+ več po okusu)
½čajne žličkepopra
1čajna žličkabazilike
2čajni žličkisladke paprike
Bešamel omaka
220gmascarpone sira
pestribane mozzarelle S Budget
1 ½dclmleka
½čajne žličkesoli
¼čajne žličkepopra
¼čajne žličkemuškatnega oreščka
Dodatki
9listov za lazanjo
400gribane mozzarelle S Budget(dodana ločeno)
50gribanega parmezana
Posip
nasekljana sveža bazilika
Postopek
V večji ponvi na srednjem ognju segrejte olivno olje.
Na segreto olje dodajte nasekljano čebulo in korenček.
Premešajte in pražite par minut, da čebula postekleni.
Dodajte drobno nasekljan česen in premešajte. Pražite dobro minuto.
Dodajte mleto meso in premešajte. Na srednjem ognju kuhajte 10 minut, da meso porjavi.
Dodajte paradižnikov koncentrat in mezgo ter premešajte. Zalijte z vodo, nato pa dodajte sladkor in začimbe ter ponovno premešajte.
Na nizkem do srednjem ognju ob rednem mešanju kuhajte 45-60 minut oz. tako dolgo, da se meso zmehča, omaka pa zgosti. Po potrebi vmes dodajte kakšen deci vode. Omako poskusite in po želji dodajte več soli.
Odstavite in segrejte pečico na 200 stopinj.
Pripravite bešamel omako.
V manjšem loncu zmešajte mascarpone, mozzarello, mleko in začimbe. Premešajte in kuhajte vsaj 5 minut, da se sir stopi, omaka pa poveže v gladko kremo.
Odstavite in sestavite lazanjo.
V pekač premera 30cm x 20cm najprej nadevajte plast bolognese omake - približno 1/3 omake. Po bolognese omaki dodajte 4 jedilne žlice bešamel omake in premažite.
Posujte s pestjo ribane mozzarele in prekrijte s tremi lističi lazanje.
Postopek ponovite še enkrat, vse do listov za lazanjo.
Po listih razporedite preostanek bešamel omake in posujte s preostankom sira.
Postavite v pečico za 20 minut.
Pečeno lazanjo pustite par minut na pultu, da se rahlo ohladi, nato postrezite. Po želji posujte z nasekljano svežo baziliko.
Najboljša lazanja
Spodaj cas čaka recept za najboljšo lazanjo, skupaj z nekaj triki za res sočno in okusno lazanjo.
Prav tako pa z vami delim recept za odlično "bešamel" omako, pripravljeno malo drugače.
Prva skrivnost odlične lazanje je odlična bolognese omaka. Moja omaka je narejena s paradižnikovo mezgo oz. passato in paradižnikovim koncentratom. Kombinacija obeh je ključna, za res okusno omako. Prav tako v omako dodam vedno večjo količino mezge, saj tako nastane res zbolj bogata in okusna omaka. Ker pa je mega po naravi malo bolj kisla, omaki dodam še jedilno žlico sladkorja. Kanček sladkobe še dodatno zbudi vaše brbončice.
Prav tako je pomembna bešamel omaka. Moja je malo drugačna od klasične, ki je narejena z maslom, moko in začimbami. Pred kratkim sem poskusila narediti omako z mascarpone sirom in mozzarello in uspela je odlično. Moja omaka je bolj kremasta in bolj okusna, prav tako pa lažja za pripravit!
Tretji trik za vrhunsko lazanjo je vrsta sira in količina. Za lazanje vedno uporabim Spar S Budget ribano mozzarello, ker je odličnega okusa, prav tako pa se neverjetno lepo topi. Za dodatno aromo pa dodajte še malo parmezana, ki ste ga Naribali sami. VRHUNSKO!
Najboljša lazanja
Nina ZorčičSestavine
Bolognese omaka
Bešamel omaka
Dodatki
Posip
Postopek
Preberite še: