Končno z vami delim svojo najljubšo omako za testenine - najboljša bolognese omaka. Odlična za testenine ali za lazanjo. Tako bogata in okusna.
Kot verjetno že veste, je pri bolognese omaki pomembno, da ste potrpežljivi in jo kuhate vsaj 45 minut. Tako se meso zmehča, omaka zgosti, okusi pa povežejo.
Domača bolognese omaka je neprimerljivo boljša od kupljenih. Moja omaka je narejena s paradižnikovo mezgo oz. passato in paradižnikovim koncentratom. Kombinacija obeh je ključna, za res okusno omako. Prav tako v omako dodam vedno večjo količino mezge, saj tako nastane bolj bogata in aromatična omaka. Ker pa je mezga po naravi malo bolj kisla, omaki dodam še jedilno žlico sladkorja. Kanček sladkobe še dodatno zbudi vaše brbončice.
V omako lahko dodate tudi muškatni orešček, v kolikor vam okus ni všeč pa ga lahko preprosto izpustite. Omaka je gosta, zato je odlična za razne testenine, uporabite pa jo lahko tudi za lazanjo.
Testenine izdatno posujte še s parmezanom, po vrhu pa lahko posujete nasekljano svežo baziliko.
Najboljša bolognese omaka
Nina Zorčič
Čas priprave 15mins
Čas peke 1hr20mins
Vrsta obroka Kosilo
Količina 5porcij
Sestavine
Bolognese omaka
2jedilni žliciolivnega olja
1srednje velikačebula
2velikakorenčka
3strokičesna
900gmletega govejega mesa
3jedilne žliceparadižnikovega koncentrata
1000gparadižnikove mezge
400mlvode
1jedilna žlicakokosovega sladkorja
2čajni žličkisoli(+ več po okusu)
½čajne žličkepopra
1čajna žličkabazilike
2čajni žličkisladke paprike
Testenine
400gtestenin
Dodatki
nariban parmezan
sveža bazilika
Postopek
V večji ponvi na srednjem ognju segrejte olivno olje.
Na segreto olje dodajte nasekljano čebulo in korenček.
Premešajte in pražite par minut, da čebula postekleni.
Dodajte drobno nasekljan česen in premešajte. Pražite dobro minuto.
Dodajte mleto meso in premešajte. Na srednjem ognju kuhajte 10 minut, da meso porjavi.
Dodajte paradižnikov koncentrat in mezgo ter premešajte. Zalijte z vodo, nato pa dodajte sladkor in začimbe ter ponovno premešajte.
Na nizkem do srednjem ognju ob rednem mešanju kuhajte 45-60 minut oz. tako dolgo, da se meso zmehča, omaka pa zgosti. Po potrebi vmes dodajte kakšen deci vode. Omako poskusite in po želji dodajte več soli.
Medtem v velikem loncu v večji količini osoljene vode skuhajte izbrane testenine po navodilih.
Testenine zmešajte z omako, nadevajte na krožnike in posujte s parmezanom ter svežo baziliko.
KLJUČNE BESEDE bolognese omaka, bolognese testenine, hitre testenine, testenine, testenine z mesno omako
Najboljša bolognese omaka
Končno z vami delim svojo najljubšo omako za testenine - najboljša bolognese omaka. Odlična za testenine ali za lazanjo. Tako bogata in okusna.
Kot verjetno že veste, je pri bolognese omaki pomembno, da ste potrpežljivi in jo kuhate vsaj 45 minut. Tako se meso zmehča, omaka zgosti, okusi pa povežejo.
Domača bolognese omaka je neprimerljivo boljša od kupljenih. Moja omaka je narejena s paradižnikovo mezgo oz. passato in paradižnikovim koncentratom. Kombinacija obeh je ključna, za res okusno omako. Prav tako v omako dodam vedno večjo količino mezge, saj tako nastane bolj bogata in aromatična omaka. Ker pa je mezga po naravi malo bolj kisla, omaki dodam še jedilno žlico sladkorja. Kanček sladkobe še dodatno zbudi vaše brbončice.
V omako lahko dodate tudi muškatni orešček, v kolikor vam okus ni všeč pa ga lahko preprosto izpustite. Omaka je gosta, zato je odlična za razne testenine, uporabite pa jo lahko tudi za lazanjo.
Testenine izdatno posujte še s parmezanom, po vrhu pa lahko posujete nasekljano svežo baziliko.
Najboljša bolognese omaka
Nina ZorčičSestavine
Bolognese omaka
Testenine
Dodatki
Postopek
Preberite še: