Božansko kosilo, polno arom in začimb - curry enolončnica s kokosovim mlekom, čičeriko, rižem in sladkim krompirjem. Odlična ideja za hranljivo kosilo, kjer lahko porabite sestavine, ki vam ostanejod od drugih obrokov.
Nasitno, hranljivo kosilo, ki si ga lahko pripravite tudi vnaprej. Pripravite si več porcij in jih ohlajene hranite v neprodušno zaprtih posodah v hladilniku do 3 dni!
Recept si lahko tudi prilagodite glede na sestavine, ki jih imate na zalogi: namesto čičerike lahko dodate tudi lečo, namesto sladkega krompirja bučo ali več korenja. Dodate lahko tudi tofu. Kar ne bi nadomestila je riž, ker najbolje sede v takšno jed na žlico in se odlično ujema s curryjem. Svetujem riž za domače jedi znamke Zlato polje, saj je po 12 minutah kuhanja popolno skuhan!
Kot sem omenila že zgoraj, si lahko recept prilagodite tako, da uporabite sestavine, ki jih že imate na zalogi. Nepogrešljive in nujne sestavine v tem receptu pa so začimbe in kokosov mleko. Nujno uporabite kokosovo mleko iz pločevinke, ki je bolj gosto in kremasto, in ne kokosove vode ali napitkov.
Prav tako dodajte veliko začimb, saj so ravno začimbe posebnost tega recepta. Kombinacija vseh začimb doda neverjeten končni rezultat in ravno zaradi tega se moja curry enolončnica razlikuje od drugih. V tej sem, poleg soli in popra, uporabila še vrhusnke Maestro začimbe: sladko in ostro papriko, curry, poper, kurkumo, ingver in cimet.
Posebnost v receptu je verjetno čili oz. rdeča curry pasta - take paste odlično aromo in jed spremenijo v rahlo pekočo. Če tega ne marate to preprosto izpustite. Jedi sem dodala še cimet in sojino omako - oboje NUJNO dodajte, saj so te sestavine ključne pri pravi kombinaciji okusov.
Prav tako ne izpustite nasekljanih arašidov, ker dodajo tisto piko na i - sočni jedi vedno rada dodam nekaj hrustljavega.
Jedem rada dodam še sveže dodatke - v tem primeru sem dodala limete in svežo baziliko. V kolikor tega nimate/ne marate lahko to izpustite. Limete lahko nadomestite z limoninim sokom, baziliko pa s svežo špinačo.
Enolončnica s curryjem, čičeriko, rižem in sladkim krompirjem
Nina Zorčič
Čas priprave 10mins
Čas peke 45mins
Vrsta obroka Kosilo
Količina 4porcije
Sestavine
Curry
1srednje velikačebula(drobno nasekljana)
4strokičesna(drobno nasekljani)
3srednje velikikorenčki(narezani na manjše kocke)
1srednje velikardeča paprika(narezana na manjše kocke)
200gsladkega krompirja(narezan na manjše kocke)
1čajna žličkakurkume
¼čajne žličkeingverja
3-4čajne žličkemešanice curry začimb
1čajna žličkasladke paprike
½čajne žličkepopra
2čajni žličkisoli
2pločevinkikokosovega mleka(800g)
1čajna žličkardeče curry paste ali čili paste(opcijsko, za tiste, ki imate raje malo bolj pekoče)
1jedilna žlicaostre paprike
1čajna žličkacimeta
200gkuhane čičerike
1jedilna žlicasojine omake
Riž
250griža za domače jedi
Dodatki
nasekljani arašidi
sveža bazilika
limeta
ostra sladka paprika / čili
Postopek
V večji ponvi segrejte olivno olje. Dodajte nasekljano čebulo in česen in na srednjem ognju pražite par minut oz. toliko časa, da čebula postekleni.
Dodajte korenček, papriko in sladki krompir. Premešajte in začinite s kurkumo, ingverjem, curryjem, sladko papriko, poprom in soljo. Premešajte in pražite 10 minut.
Dodajte kokosov mleko iz pločevinke in premešajte. Pokrijte s pokrovko in kuhajte 25 minut oz. toliko časa, da se zelenjava in krompir zmehčajo.
Nato dodajte curry ali čili pasto (opcijsko), ostro papriko, cimet, kuhano čičeriko in sojino omako. Premešajte in kuhajte še dobrih 5 minut.
Odstavite. V velikem loncu zavrite 3x toliko vode, kolikor boste dodali riža. V vrelo vodo dodajte riž in pokrijte. Kuhajte 12 minut oz. po navodilih na embalaži.
Kuhan riž prelijte z curry enolončnico, posujte z nasekljanimi arašidi, okrasite s svežo baziliko in limeto in začinite z ostro papriko ali čilijem.
KLJUČNE BESEDE curry, curry enolončnica, curry s sladkim krompirjem, curry z zelenjavo, veganski curry
Enolončnica s curryjem, čičeriko, rižem in sladkim krompirjem
Božansko kosilo, polno arom in začimb - curry enolončnica s kokosovim mlekom, čičeriko, rižem in sladkim krompirjem. Odlična ideja za hranljivo kosilo, kjer lahko porabite sestavine, ki vam ostanejod od drugih obrokov.
Nasitno, hranljivo kosilo, ki si ga lahko pripravite tudi vnaprej. Pripravite si več porcij in jih ohlajene hranite v neprodušno zaprtih posodah v hladilniku do 3 dni!
Recept si lahko tudi prilagodite glede na sestavine, ki jih imate na zalogi: namesto čičerike lahko dodate tudi lečo, namesto sladkega krompirja bučo ali več korenja. Dodate lahko tudi tofu. Kar ne bi nadomestila je riž, ker najbolje sede v takšno jed na žlico in se odlično ujema s curryjem. Svetujem riž za domače jedi znamke Zlato polje, saj je po 12 minutah kuhanja popolno skuhan!
Kot sem omenila že zgoraj, si lahko recept prilagodite tako, da uporabite sestavine, ki jih že imate na zalogi. Nepogrešljive in nujne sestavine v tem receptu pa so začimbe in kokosov mleko. Nujno uporabite kokosovo mleko iz pločevinke, ki je bolj gosto in kremasto, in ne kokosove vode ali napitkov.
Prav tako dodajte veliko začimb, saj so ravno začimbe posebnost tega recepta. Kombinacija vseh začimb doda neverjeten končni rezultat in ravno zaradi tega se moja curry enolončnica razlikuje od drugih. V tej sem, poleg soli in popra, uporabila še vrhusnke Maestro začimbe: sladko in ostro papriko, curry, poper, kurkumo, ingver in cimet.
Posebnost v receptu je verjetno čili oz. rdeča curry pasta - take paste odlično aromo in jed spremenijo v rahlo pekočo. Če tega ne marate to preprosto izpustite. Jedi sem dodala še cimet in sojino omako - oboje NUJNO dodajte, saj so te sestavine ključne pri pravi kombinaciji okusov.
Prav tako ne izpustite nasekljanih arašidov, ker dodajo tisto piko na i - sočni jedi vedno rada dodam nekaj hrustljavega.
Jedem rada dodam še sveže dodatke - v tem primeru sem dodala limete in svežo baziliko. V kolikor tega nimate/ne marate lahko to izpustite. Limete lahko nadomestite z limoninim sokom, baziliko pa s svežo špinačo.
Enolončnica s curryjem, čičeriko, rižem in sladkim krompirjem
Nina ZorčičSestavine
Curry
Riž
Dodatki
Postopek
Preberite še: