Hitre testenine z domačim italjanskim pestom in domačo hitro parmezanovo kremo!
Najbolj okusen in aromatičen pesto v kombinaciji z gladko, kremno parmezanovo omako. Najboljša kombinacija, ki vas bo tako očarala, da bo postala konstanta na vašem jedilniku.
Hitre testenine z domačim italjanskim pestom in domačo hitro parmezanovo kremo!
Najbolj okusen in aromatičen pesto v kombinaciji z gladko, kremno parmezanovo omako. Najboljša kombinacija, ki vas bo tako očarala, da bo postala konstanta na vašem jedilniku.
Pesto je odlična, vsestranska omaka, ki jo lahko uporabite za testenine, pesto lazanjo, kot namaz za kanapeje, kot dodatek k drugim omakam itd. Najraje pa ga dodajam kar k testeninam, vse skupaj pa za piko na i prelijem še z malo moje domače parmezanove omake.
Parmezanova omaka je pripravljena noro hitro, iz samo 4 osnovnih sestavin, ampak tako okusna, da jo boste jedli kar na žlico!
Pesto je odlična, vsestranska omaka, ki jo lahko uporabite za testenine, pesto lazanjo, kot namaz za kanapeje, kot dodatek k drugim omakam itd. Najraje pa ga dodajam kar k testeninam, vse skupaj pa za piko na i prelijem še z malo moje domače parmezanove omake.
Parmezanova omaka je pripravljena noro hitro, iz samo 4 osnovnih sestavin, ampak tako okusna, da jo boste jedli kar na žlico!
Priprava je preprosta, tako da lahko v mojih testeninah uživate že v manj kot pol ure!
Pesto lahko pripravite kar v naprej in ga hranite v hladilniku, v neprodušno zaprti posodi, kar več mesecev! Omaka je pa najboljša kar sveža, zato vam toplo priporočam, da jo uživate svežo.
Še en nasvet za res okusne testenine, predvsem za velike ljubitelje česna: na ponev, na kateri boste pokuhali testenine skupaj z omako, dodajte žličko česnovega konfita (namesto klasičnega olivnega olja). Konfit doda čudovito aromo česna in vse skupaj res lepo poveže. ne bo vam žal. Recept za konfit tukaj.
Priprava je preprosta, tako da lahko v mojih testeninah uživate že v manj kot pol ure!
Pesto lahko pripravite kar v naprej in ga hranite v hladilniku, v neprodušno zaprti posodi, kar več mesecev! Omaka je pa najboljša kar sveža, zato vam toplo priporočam, da jo uživate svežo.
Še en nasvet za res okusne testenine, predvsem za velike ljubitelje česna: na ponev, na kateri boste pokuhali testenine skupaj z omako, dodajte žličko česnovega konfita (namesto klasičnega olivnega olja). Konfit doda čudovito aromo česna in vse skupaj res lepo poveže. ne bo vam žal. Recept za konfit tukaj.
Testenine z domačim pestom in parmezanovo kremo
Nina Zorčič
Čas priprave 30mins
Čas peke 15mins
Vrsta obroka Kosilo
Količina 2porciji
Sestavine
Pesto
65gsvežih listov bazilike(približno 3 pesti)
60gpinjol
100gparmezana(uporabite parmezan v kosu in ga naribajte sami)
4strokičesna
100gekstra deviškega olivnega olja
2čajni žličkilimoninega soka
ščepsoli
ščeppopra
1jedilna žlicačesnovega konfita(opcijsko, recept že na blogu, povezava zgoraj)
Parmezanova krema
145gpolnomastnega mleka
130gsmetane za stepanje
150gnaribanega parmezana(uporabite parmezan v kosu in ga naribajte sami)
ščepsoli
¼čajne žličkemuškatnega oreščka
Testenine
150gtestenin po izbiri
ščepsoli
1jedilna žlicaolivnega olja ali česnovega konfita (recept za česnov konfit je že na blogu, povezava zgoraj)
Pražene pinjole
2jedilni žlicipinjol
Dodatki
krhlji limone ali limete
nariban parmezan
Postopek
Pripravite sestavine za pesto. Naribajte parmezan in na drobno nasekljajte česen.
V posodi mešalnika ali sekljalnika zmešajte sveže liste bazilike in pinjole. Zmeljite, da se listi bazilike nasekljajo, pinjole pa razdrobijo. Dodajte nariban parmezan in drobno nasekljan česen. Zmeljite. Dodajte polovico olivnega olja in zmeljite, da nastane kremna zmes. Dodajte še preostanek olja in vse skupaj ponovno zmeljite.
Na koncu dodajte še limonin sok, sol in poper. Opcijsko: po želji lahko v pesto dodate še žličko domačega česnovega konfita. Recept je že na blogu, povezava pa zgoraj. Česnov konfit je olivno olje, pečeno skupaj s česnom, ki doda pestu odlično dodatno česnovo aromo.
Ko dodate vse sestavine še zadnjič premešajte in poskusite. Po želji dodatno začinite. Svetujem vam, da pesta v osnovi ne solite preveč in sol dodate raje h končni jedi, saj tako lažje nadzirate slanost končne jedi. Kasneje v testenine dodamo še parmezanovo omako, ki je sama po sebi slana, zato sem v pesto dodala samo ščep soli. Pustite na strani in pripravite testenine.
V srednje velikem loncu na večjem ognju zavrite vodo. Dodajte ščep soli in testenine ter kuhajte v skladu z navodili na vrečki. Svetujem, da testenine kuhate samo do stopnje "al dente" torej ko so na ugriz še malenkost trde, ne preveč, saj jih boste kasneje pogreli še na ponvi skupaj s pestom. Medtem ko se kuhajo testenine pripravite parmezanovo kremo.
V manjšem loncu na srednjem ognju segrevajte mleko in smetano za stepanje. Segrevajte vsaj 5 minut, preden zmes zavre pa dodajte nariban parmezan in s pomočjo železne metlice za stepanje vse skupaj dobro premešajte.
Kuhajte na nizkem do srednjem ognju, dokler ne nastane gladka, gosta krema. Na koncu dodajte ščep soli in muškatni orešček ter premešajte. Poskusite in po želji dodajte več začimb.
Kuhane testenine dobro odcedite in pustite v cedilu še kako minuto, da odteče odvečna voda.
Na večji ponvi na nižjem do srednjem ognju popražite pinjole (brez maščobe!). Pražite tako dolgo, da se pinjole zapečejo v zlato rjavo barvo. Nič ni narobe, če se na določenih mestih malo zapečejo oz. zažgejo. Med rednim mešanjem pražite približno 5 minut, nato pa odstavite in prestavite v manjšo posodo.
Na isti ponvi sedaj segrejte žlico olivnega olja ali česnovega konfita (povezava do recepta zgoraj v opisu). Ko je olje segreto na ponev dodajte odcejene testenine in premešajte, da se testenine prekrijejo z oljem. Dodajte 3 jedilne žlice pesta in premešajte.
Parmezanovo kremo lahko dodate med kuhanjem ali pa z njo pokapate končno jed. V kolikor bi jo dodali med kuhanjem, jo dodajte zdaj in dobro premešajte.
Kuhajte na srednjem ognju tako dolgo, da se pesto segreje in rahlo pokuha, nato pa odstavite in nadevajte v pripravljene krožnike.
Posujte s praženimi pinjolami, pokapajte s parmezanovo omako in posujte z naribanim parmezanom. Po želji lahko zraven postrežete še krhelj limone ali limete.
KLJUČNE BESEDE parmezan, peresniki, pesto, testenine
Testenine z domačim pestom in parmezanovo kremo
Hitre testenine z domačim italjanskim pestom in domačo hitro parmezanovo kremo!
Najbolj okusen in aromatičen pesto v kombinaciji z gladko, kremno parmezanovo omako. Najboljša kombinacija, ki vas bo tako očarala, da bo postala konstanta na vašem jedilniku.
Hitre testenine z domačim italjanskim pestom in domačo hitro parmezanovo kremo!
Najbolj okusen in aromatičen pesto v kombinaciji z gladko, kremno parmezanovo omako. Najboljša kombinacija, ki vas bo tako očarala, da bo postala konstanta na vašem jedilniku.
Pesto je odlična, vsestranska omaka, ki jo lahko uporabite za testenine, pesto lazanjo, kot namaz za kanapeje, kot dodatek k drugim omakam itd. Najraje pa ga dodajam kar k testeninam, vse skupaj pa za piko na i prelijem še z malo moje domače parmezanove omake.
Parmezanova omaka je pripravljena noro hitro, iz samo 4 osnovnih sestavin, ampak tako okusna, da jo boste jedli kar na žlico!
Pesto je odlična, vsestranska omaka, ki jo lahko uporabite za testenine, pesto lazanjo, kot namaz za kanapeje, kot dodatek k drugim omakam itd. Najraje pa ga dodajam kar k testeninam, vse skupaj pa za piko na i prelijem še z malo moje domače parmezanove omake.
Parmezanova omaka je pripravljena noro hitro, iz samo 4 osnovnih sestavin, ampak tako okusna, da jo boste jedli kar na žlico!
Priprava je preprosta, tako da lahko v mojih testeninah uživate že v manj kot pol ure!
Pesto lahko pripravite kar v naprej in ga hranite v hladilniku, v neprodušno zaprti posodi, kar več mesecev! Omaka je pa najboljša kar sveža, zato vam toplo priporočam, da jo uživate svežo.
Še en nasvet za res okusne testenine, predvsem za velike ljubitelje česna: na ponev, na kateri boste pokuhali testenine skupaj z omako, dodajte žličko česnovega konfita (namesto klasičnega olivnega olja). Konfit doda čudovito aromo česna in vse skupaj res lepo poveže. ne bo vam žal. Recept za konfit tukaj.
Priprava je preprosta, tako da lahko v mojih testeninah uživate že v manj kot pol ure!
Pesto lahko pripravite kar v naprej in ga hranite v hladilniku, v neprodušno zaprti posodi, kar več mesecev! Omaka je pa najboljša kar sveža, zato vam toplo priporočam, da jo uživate svežo.
Še en nasvet za res okusne testenine, predvsem za velike ljubitelje česna: na ponev, na kateri boste pokuhali testenine skupaj z omako, dodajte žličko česnovega konfita (namesto klasičnega olivnega olja). Konfit doda čudovito aromo česna in vse skupaj res lepo poveže. ne bo vam žal. Recept za konfit tukaj.
Testenine z domačim pestom in parmezanovo kremo
Nina ZorčičSestavine
Pesto
Parmezanova krema
Testenine
Pražene pinjole
Dodatki
Postopek
Preberite še: