Najlažja, najhitreje pripravljena in nabolj okusna, aromatična omaka na svetu? Definitivno italjanski pesto!
Najlažja, najhitreje pripravljena in nabolj okusna, aromatična omaka na svetu? Definitivno italjanski pesto!
Pesto je odlična, vsestranska omaka, ki jo lahko hranite v hladilniku, v neprodušno zaprti posodi, kar več mesecev.
Uporabite ga pa lahko za testenine, pesto lazanjo, kot namaz za kanapeje, kot dodatek k drugim omakam itd. Res noro vsestranska, hitro pripravljena domača omaka.
Pesto je odlična, vsestranska omaka, ki jo lahko hranite v hladilniku, v neprodušno zaprti posodi, kar več mesecev.
Uporabite ga pa lahko za testenine, pesto lazanjo, kot namaz za kanapeje, kot dodatek k drugim omakam itd. Res noro vsestranska, hitro pripravljena domača omaka.
Kaj je česnov konfit? Gre za česen, namočen v olivnem olju in začimbah, kuhan na nizki temperaturi dlje časa, da se popolnoma zmehča in dobi sladko aromo. Dodatek konfita je opcijski, ampak priporočljiv.
Pri pripravi pesta posebnih zamenjav ne svetujem. Namesto pinjol bi lahko uporabili tudi mlete orehe, ampak zna bit okus malenkost bolj “grenek”.
Svetujem pa uporabo kvalitetnega olivnega olja, sveže liste bazilike in kvaliteten parmezan, kar v kosu, ki ga naribate sami.
Prav tako svetujem, da v pesto ne dodajate preveč soli, saj s tem lažje nadzirate slanost končne jedi, v katero boste dodali pesto.
Kaj je česnov konfit? Gre za česen, namočen v olivnem olju in začimbah, kuhan na nizki temperaturi dlje časa, da se popolnoma zmehča in dobi sladko aromo. Dodatek konfita je opcijski, ampak priporočljiv.
Pesto
Nina Zorčič
Čas priprave 5mins
Vrsta obroka Kosilo, priloga
Količina 1skodelica
Sestavine
65gsvežih listov bazilike(približno 3 pesti)
60gpinjol
100gparmezana(uporabite parmezan v kosu in ga naribajte sami)
4strokičesna
100gekstra deviškega olivnega olja
2čajni žlicilimoninega soka
ščepsoli
ščeppopra
1jedilna žlicačesnovega konfita(opcijsko, recept že na blogu, povezava zgoraj)
Postopek
Pripravite sestavine. Naribajte parmezan in na drobno nasekljajte česen.
V posodi mešalnika ali sekljalnika zmešajte sveže liste bazilike in pinjole. Zmeljite, da se listi bazilike nasekljajo, pinjole pa razdrobijo.
Dodajte nariban parmezan in drobno nasekljan česen. Zmeljite.
Dodajte polovico olivnega olja in zmeljite, da nastane kremna zmes. Dodajte še preostanek olja in vse skupaj ponovno zmeljite.
Na koncu dodajte še limonin sok, sol in poper. Opcijsko: po želji lahko v pesto dodate še žličko domačega česnovega konfita. Recept je že na blogu, povezava pa zgoraj. Česnov konfit je olivno olje, pečeno skupaj s česnom, ki doda pestu odlično dodatno česnovo aromo.
Ko dodate vse sestavine še zadnjič premešajte in poskusite. Po želji dodatno začinite. Svetujem vam, da pesta v osnovi ne solite preveč in sol dodate raje h končni jedi, saj tako lažje nadzirate slanost končne jedi.
Pesto
Najlažja, najhitreje pripravljena in nabolj okusna, aromatična omaka na svetu? Definitivno italjanski pesto!
Najlažja, najhitreje pripravljena in nabolj okusna, aromatična omaka na svetu? Definitivno italjanski pesto!
Pesto je odlična, vsestranska omaka, ki jo lahko hranite v hladilniku, v neprodušno zaprti posodi, kar več mesecev.
Uporabite ga pa lahko za testenine, pesto lazanjo, kot namaz za kanapeje, kot dodatek k drugim omakam itd. Res noro vsestranska, hitro pripravljena domača omaka.
Iz pesta lahko pripravite tudi moje testenine s pestom, domačo, hitro parmezanovo kremo in burrato. NORO okusna kombinacija, ki bo navdušila še tako zahtevne jedce. Recept za testenine najdete tukaj. Pripravite lahko tudi božansko lazanjo s pestom in tremi siri, mediteransko solato s kuskusom in hrustljavo čičeriko, testenine z domačim pestom in parmezanovo kremo ali pa kremno rižoto s pestom.
Na blogu vas pa čaka tudi recept za veganski pesto.
Pesto je odlična, vsestranska omaka, ki jo lahko hranite v hladilniku, v neprodušno zaprti posodi, kar več mesecev.
Uporabite ga pa lahko za testenine, pesto lazanjo, kot namaz za kanapeje, kot dodatek k drugim omakam itd. Res noro vsestranska, hitro pripravljena domača omaka.
Iz pesta lahko pripravite tudi moje testenine s pestom, domačo, hitro parmezanovo kremo in burrato. NORO okusna kombinacija, ki bo navdušila še tako zahtevne jedce. Recept za testenine najdete tukaj. Pripravite lahko tudi božansko lazanjo s pestom in tremi siri, mediteransko solato s kuskusom in hrustljavo čičeriko, testenine z domačim pestom in parmezanovo kremo ali pa kremno rižoto s pestom.
Na blogu vas pa čaka tudi recept za veganski pesto.
Pri pripravi pesta posebnih zamenjav ne svetujem. Namesto pinjol bi lahko uporabili tudi mlete orehe, ampak zna bit okus malenkost bolj “grenek”.
Svetujem pa uporabo kvalitetnega olivnega olja, sveže liste bazilike in kvaliteten parmezan, kar v kosu, ki ga naribate sami.
Prav tako svetujem, da v pesto ne dodajate preveč soli, saj s tem lažje nadzirate slanost končne jedi, v katero boste dodali pesto.
Če ste velik ljubitelj česna, tako kot jaz, vam predlagam, da v pesto dodate še jedilno žlico česnovega konfita. Recept tukaj.
Kaj je česnov konfit? Gre za česen, namočen v olivnem olju in začimbah, kuhan na nizki temperaturi dlje časa, da se popolnoma zmehča in dobi sladko aromo. Dodatek konfita je opcijski, ampak priporočljiv.
Pri pripravi pesta posebnih zamenjav ne svetujem. Namesto pinjol bi lahko uporabili tudi mlete orehe, ampak zna bit okus malenkost bolj “grenek”.
Svetujem pa uporabo kvalitetnega olivnega olja, sveže liste bazilike in kvaliteten parmezan, kar v kosu, ki ga naribate sami.
Prav tako svetujem, da v pesto ne dodajate preveč soli, saj s tem lažje nadzirate slanost končne jedi, v katero boste dodali pesto.
Če ste velik ljubitelj česna, tako kot jaz, vam predlagam, da v pesto dodate še jedilno žlico česnovega konfita. Recept tukaj.
Kaj je česnov konfit? Gre za česen, namočen v olivnem olju in začimbah, kuhan na nizki temperaturi dlje časa, da se popolnoma zmehča in dobi sladko aromo. Dodatek konfita je opcijski, ampak priporočljiv.
Pesto
Nina ZorčičSestavine
Postopek
Preberite še: