Osvežilno, lahko kosilo - špageti v kremasti omaki z limono in parmezanom.
Pripravljeno hitro in čisto preprosto, iz nekaj osnovnih sestavin. Poleg osnovnih začimb (sol, poper), ki so vedno na zalogi, potrebujete še špagete oz. druge testenine po izbiri, smetano za kuhanje, parmezan, 1 limono in maslo.
To je vse! Iz vseh teh sestavin pa nastane božansko kosilo za celo družino. Hitro in preprosto.
Omaka je posebna ravno zaradi svojega nežnega okusa limone. Za pripravo uporabite dobro oprano bio limono, saj potrebujemo tako njeno lupino kot tudi njen sok.
Za pripravo sem uporabila votle špagete bucatini znamke Zlato polje, ki so odlična izbra za tovrstne redke omake, saj se omaka lepo oprime tudi notranjosti testenin.
Sama omaka pa je pripravljena zelo preprosto. V nekaj korakih ustvarite lepo, kremasto omako, kjer prevladujeta okusa limone in parmezana. Za najboljše rezultate uporabite pravi limonin sok in svež parmezan, ki ga naribajte sami.
Segreti smetani za kuhanje dodamo maslo v treh delih. Tako se vsakič del masla popolnoma raztopi in vmeša v omako, kar na koncu privede do najbolj gladke, goste kremaste omake. Omako potem razredčimo z vodo, v kateri so se kuhale testenine. Ker je voda zaradi testenin škrobasta dobimo na koncu božansko omako, ki se lepo oprime testenin. Omaka ni pregosta, da bi se testenine lepile med seboj, prav tako pa ni preredka, da se ne bi oprijela testenin. Skratka, nastane POPOLNA konsistenca omake!
Če bi želeli, lahko omaki za dodaten vir beljakovin, ddoate na žaru popečen piščančji file, odlično pa se prileže tudi ta piščančji file, paniran v krekerjih (recept najdete tukaj).
Po vrhu testenin dodajte sveže mlet poper in sveže nariban parmezan. Preproste, a izredno pomembne sestavine, saj popolno dopolnijo sveže limonine testenine.
Pasta al Limone
Nina Zorčič
Čas priprave 10mins
Čas peke 20mins
Vrsta obroka Kosilo
Količina 4porcije
Sestavine
Špageti
1čajna žličkasoli
30gbucatini votlih (ali navadnih) špagetov Zlato polje
+ shranite 350ml vode, v kateri so se kuhale testenine
Limonina omaka
180gsmetane za kuhanje
nastrgana lupina 1 bio limone
6jedilnih žlicmasla
1čajna žličkasoli
250mlvode testenin(po potrebi dodajte več, če se omaka preveč zgosti)
120gnaribanega parmezana
sok 1 limone
1čajna žličkamletega popra
Dodatki
mleti poper
sveže nariban parmezan
tanke rezine bio limonine lupine
Postopek
V večjem loncu v veliki količini osoljene vode skuhajte špagete do “al dente” stanja, torej da so na ugriz še malo trdi, saj se do konca skuhajo v omaki. Bucatini votli špageti potrebujejo 4 minute kuhanja do “al dente”, v kolikor boste uporabili druge špagete pa sledite navodilom na embalaži.
Špagete odcedite, prihranite pa 350ml vode, v kateri so se kuhali.
V večjem loncu ali ponvi na srednjem segrejte smetano za kuhanje do rahlega vretja. Nato malo zmanjšajte ogenj in dodajte limonino lupinico. Premešajte.
Dodajte maslo v treh delih, vmes pa vsakič mešajte toliko časa, da se maslo popolnoma raztopi.
Ko dodate zadnji dve jedilni žlici masla vse skupaj premešajte in na srednjem ognju, ob rednem mešanju, kuhajte še par minut, da se omaka zgosti.
Nato dodajte sol in premešajte. Ko je omaka res gosta ji dodajte še 250ml vode, v kateri so se kuhale testenine in premešajte. V omako dodajte kuhane špagete ter na nežno premešajte, samo toliko da se prekrijejo z omako.
Posujte z naribanim parmezanom in premešajte, da se parmezan raztopi ter nastane kremasta omaka. Če je omaka pregosta dodajte še malo vode, v kateri so se kuhali špageti.
Na koncu dodajte še sok limone, začinite s poprom in vse skupaj na rahlo premešajte.
Odstavite in postrezite takoj, z dodatnim poprom, sveže naribanim parmezanom in limonino lupinico.
KLJUČNE BESEDE limonine testenine, pasta al lemone, špageti z limono, testenine z limono
Pasta al Limone
Osvežilno, lahko kosilo - špageti v kremasti omaki z limono in parmezanom.
Pripravljeno hitro in čisto preprosto, iz nekaj osnovnih sestavin. Poleg osnovnih začimb (sol, poper), ki so vedno na zalogi, potrebujete še špagete oz. druge testenine po izbiri, smetano za kuhanje, parmezan, 1 limono in maslo.
To je vse! Iz vseh teh sestavin pa nastane božansko kosilo za celo družino. Hitro in preprosto.
Omaka je posebna ravno zaradi svojega nežnega okusa limone. Za pripravo uporabite dobro oprano bio limono, saj potrebujemo tako njeno lupino kot tudi njen sok.
Za pripravo sem uporabila votle špagete bucatini znamke Zlato polje, ki so odlična izbra za tovrstne redke omake, saj se omaka lepo oprime tudi notranjosti testenin.
Sama omaka pa je pripravljena zelo preprosto. V nekaj korakih ustvarite lepo, kremasto omako, kjer prevladujeta okusa limone in parmezana. Za najboljše rezultate uporabite pravi limonin sok in svež parmezan, ki ga naribajte sami.
Segreti smetani za kuhanje dodamo maslo v treh delih. Tako se vsakič del masla popolnoma raztopi in vmeša v omako, kar na koncu privede do najbolj gladke, goste kremaste omake. Omako potem razredčimo z vodo, v kateri so se kuhale testenine. Ker je voda zaradi testenin škrobasta dobimo na koncu božansko omako, ki se lepo oprime testenin. Omaka ni pregosta, da bi se testenine lepile med seboj, prav tako pa ni preredka, da se ne bi oprijela testenin. Skratka, nastane POPOLNA konsistenca omake!
Če bi želeli, lahko omaki za dodaten vir beljakovin, ddoate na žaru popečen piščančji file, odlično pa se prileže tudi ta piščančji file, paniran v krekerjih (recept najdete tukaj).
Po vrhu testenin dodajte sveže mlet poper in sveže nariban parmezan. Preproste, a izredno pomembne sestavine, saj popolno dopolnijo sveže limonine testenine.
Pasta al Limone
Nina ZorčičSestavine
Špageti
Limonina omaka
Dodatki
Postopek
Preberite še: