Mehke, puhaste in noro okusne. Tokrat z malo drugačnim nadevom – uporabila sem nasekljane pistacije in vodo oz. aromo vrtnice. Kombinacija je božansko dobra in verjamem, da bo zasvojila tudi vas.
V receptu sem uporabila svoje testo za babko in ga prilagodila za rolice. To testo je meni osebno najboljše, saj je mehko in puhasto, ni presladko in nima okusa po kvasu!
Mehke, puhaste in noro okusne. Tokrat z malo drugačnim nadevom – uporabila sem nasekljane pistacije in vodo oz. aromo vrtnice. Kombinacija je božansko dobra in verjamem, da bo zasvojila tudi vas.
V receptu sem uporabila svoje testo za babko in ga prilagodila za rolice. To testo je meni osebno najboljše, saj je mehko in puhasto, ni presladko in nima okusa po kvasu!
Puhaste rolice s pistacijami in vrtnicami
Nina Zorčič
Čas priprave 3hrs25mins
Čas peke 40mins
Vrsta obroka Sladica
Količina 10rolic
Sestavine
Testo
135gtople vode ali mleka
60gmasla(sobna temperatura, narezan na manjše kose)
1čajna žličkasuhega kvasa
70gbelega sladkorja
1srednje velikojajce
1rumenjak
365gpšenične bele moke tip 500
¼čajne žličkesoli
Nadev
65gnesoljenih pistacij(v kolikor uporablajte soljene jih najprej sperite)
65gindijskih oreščkov
55gsladkorja v prahu
1jedilna žlicarastlinskega ali kokosovega olja
2jedilni žlicikokosovega mleka iz pločevinke
1jedilna žlicavode
¼čajne žličkevode vrtnice
ščepsoli(samo če uporabljate neslane pistacije)
Preliv
140gsladkorja v prahu
1/4čajne žličkevode vrtnice
2-4jedilne žlicekokosovega mleka iz pločevinkepecilnega praška(po občutku, odvisno kako gost preliv želite)
Postopek
V posodi kuhinjskega robota (ali klasični večji posodi, v kolikor boste testo gnetli ročno) zmešajte toplo vodo, 2 čajni žlički sladkorja in 1 čajna žlička kvasa. Premešajte in pustite stati 5 minut, da se kvas aktivira.
Nato dodajte maslo, segreto na sobno temperaturo in razrezano na manjše kose in premešajte. Lahko mešate z rokami, lahko pa z nastavkom za gnetenje na kuhinjskem robotu. Maslo se v celoti ne bo zmešalo s tekočino, važno je samo, da se razbije na manjše kose.
Dodajte jajce in premešajte. Zmes ne bo enotna, nič zato, se združi, ko dodate moko.
V posodo dodajte še sol in 320g ostre moke ter mešajte približno 3-4 minute na drugi hitrosti ali gnetite z rokami, da se vse sestavine združijo. Masa bo lepljiva.
Dodajte še 25g moke in gnetite še 2 minuti. Tukaj bi masa morala biti že manj lepljiva in bolj kompaktna. Maso odstranite s kavlja za gnetenje, po potrebi dodajte še 20g moke in gnetite nekje 2 minuti. Izognite se dodajanja preveč moke, saj želimo, da je testo vseeno malo bolj vlažno. Po zadnjem gnetenju bi masa morala biti kompaktna, še vedno malo lepljiva, bi se pa morala brez težav odstraniti s kavlja za gnetenje in odstraniti iz posode.
Masa je lepljiva, ni pa tekoča in se vam ne sme preveč lepiti na roke. V kolikor je na tej točki masa še vedno preveč vlažna, dodajte še 10g moke in gnetite. Moko vedno dodajajte postopoma in v manjših količinah, da ne bo testo presuho.
Pripravljeno testo prestavite v naoljeno posodo, testo v posodi enkrat obrnite, da se naoljijo vse strani in pokrijte s kuhinjsko krpo. Pustite vzhajati nekje 1-1.5 ure, dokler ne naraste za dvakrat. Pri meni je v prvi uri narastlo zelo malo, zato sem ga za zadnjih 30 minut postavila v ogreto pečico na 40 stopinj, kjer je narastlo do potrebnega volumna. V kolikor v tem času ne naraste, pustite dlje vzhajati. Vedno upoštevajte volumen, do katerega mora testo narasti. Čas je odvisen od toplote prostora, zato lahko variira.
Medtem pripravite nadev. V kolikor uporabljate slane pistacije jih najprej dobro sperite. Nato jih skupaj z indijskimi oreščki nasekljajte. V sekljalniku ali blenderju zmešajte pistacije, indijske oreščke, sladkor v prahu, kokosovo mleko, olje, vodo vrtnice in sol (samo če uporabljate neslane pistacije) dokler ne nastane gladka masa - nič ni narobe tudi, če so kakšni večji kosi. Pustite na strani.
Ko testo naraste, ga udarite, da s tem izpustite odvečen zrak, nato pa ga prestavite na rahlo pomokano površino in razvaljajte v velikost nekje 40cm x 30cm.
Zmes premažite s pripravljenim nadevom. Z nadevom ne pretiravajte. V kolikor ga bo preveč, bo med zvijanjem testo premokro in bo nadev stekel ven.
Nadev premažite po površini, 1 cm roba pa pustite nenamazanega.
Testo začnite zvijati na daljši strani pravokotnika. Zvijajte počasi in enakomerno, da oblikujete lepe, simetrične rolice. Ko je testo zvito in imate oblikovano rolado, pričnite z rezanjem. Dobljeno testo izmerite in delite z 9 ali 10, da dobite velikost ene rolice. Jaz si pri rezanju pomagam z zobno nitko (brez okusa in arome). Zobno nitko potegnite pod zvito testo, nekje 3 cm (dolžina je odvisna od velikost ene rolice), tako da ob straneh gleda nitka ven. Nitko primite na obeh koncih in sežite z njo preko rolade oz. testa na nasprotno stran nitke (kakor da bi želeli en konec nitke prestaviti preko testa na drugo stran in obratno - to storite istočasno). Na tak način boste prerezali rolice, brez da bi jo z nožem preveč pretlačili in stisnili skupaj.
Oblikovane rolice previdno prestavite v rahlo namaščen pekač, premera cca. 25 cm.
Pekač prekrijte s kuhinjsko krpo in pustite vzhajati 1 -1,5 ure oz. tako dolgo, da dvakrat naraste. Jaz sem po približno 40 minutah pekač prestavila v pečico, segreto na 45 stopinj, kjer je vzhajala še nekje 40 minut.
Ko je testo pripravljeno, segrejte pečico na 175 stopinj. V kolikor ste rolice vzhajali v pečici, jih pred tem umaknite na pult!
Pekač vstavite v segreto pečico in pecite 40 minut. V kolikor se vrh rolic prehitro barva na rjavo, ga po nekje 15 minutah prekrijte z alufolijo, da se ne bo zažgal.
Pustite v pekaču, dokler se ne ohladi, medtem pa pripravite preliv.
V posodi zmešajte sladkor v prahu, kokosovo mleko in vodo vrtnice.
KLJUČNE BESEDE cimetove rolice, puhaste rolice, rolice s pistacijami
Puhaste rolice s pistacijami in vrtnicami
Puhaste rolice s pistacijami in vrtnicami
Nina ZorčičSestavine
Testo
Nadev
Preliv
Postopek
Preberite še: