Največji, najbolj sočen in najbolj mehek piškot z najbolj fudgy sredico! Po vrhu pa še kepica čokoladnega sladoleda.. vrhunsko!
Priprava tega sočnega, ogromnega “Skillet Cookie” piškota iz ponve je noro preprosta.
V receptu so uporabljene samo klasične sestavine, katere verjetno že imate doma oz. jih ni težko dobiti v katerikoli trgovini.
Posebnih postopkov pri pripravi ni, samo maslo pripravimo na drugačen način, kot smo ga vajeni. Maslo v loncu na srednjem ognju kuhajte tako dolgo, da zavre, se pena obarva zlato in dobi oreškast vonj. Tako dobimo rjavo maslo, ki doda piškotu oz. biskvitu nerealno dobro, bogato aromo – vredno par minut dodatnega dela!
Piškot je pečen v litoželezni ponvi, katero lahko postavite tudi v pečico. Če takšne ponve nimate, lahko namesto tega uporabite klasičen pekač v enaki velikosti (premera 26 cm) – rezultat bo enak. Ne pozabite pekača dobro namastiti.
Skillet Cookie
Nina Zorčič
Čas priprave 25min
Čas peke 25min
Vrsta obroka Sladica
Količina 8porcij
Sestavine
Piškot
230gmasla
200gkokosovega sladkorja
2srednje velikijajci
2čajni žličkivaniljeve arome
240gpšenične bele moke tip 500
1čajna žličkasoda bikarbone
ščepsoli
120gnasekljane temne čokolade ali čokoladnih kapljic
Dodatki
sladoled
Postopek
V srednje velikem loncu na srednjem ognju segrevajte maslo, dokler ne zavre. Vmes pogosto premešajte, dokler se pena ne obarva zlato, na dnu lonca se naberejo rjave usedline in dobi maslo vonj po oreščkih.
Nato zmanjšajte na nizek ogenj, dodajte sladkor in s pomočjo železne metlice za stepanje neprestano mešajte, dokler se maslo in sladkor ne združita v enotno zmes. Sladkor se ne bo raztopil.
Vse skupaj prelijte v večjo posodo in postavite v hladilnik za približno 15 minut, da se maslo ohladi. Po hlajenju mešanico ponovno premešajte
Pečico segrejte na 160°.
Ohlajeni in premešani zmesi dodajte jajce in vanilijo ter premešajte.
Dodajte moko, sodo in sol. Premešajte, da se vse sestavine povežejo.
Dodajte nasekljano temno čokolado in premešajte.
Zmes prelijte v rahlo namaščeno litoželezno ponev premera 26cm in postavite v pečico (če nimate litoželezne ponve, zmes samo prenesite v okrogel pekač, obložen s peki papirjem) in pecite 25-30 minut. Če želite to "gooey" teksturo, potem se sredica ne sme zapeči do konca, ampak mora biti biskvit še vedno malo ne pečen. Najbolje, da biskvit vmes preverite z zobotrebcem - izvlečen zobotrebec ne sme biti moker oz. imeti surovega testa, lahko pa ima na sebi kakšno vlažno drobtino.
Pustite, da se malo ohladi nato pa postrezite s kepico sladoleda.
Skillet Cookie
Skillet Cookie
Nina ZorčičSestavine
Piškot
Dodatki
Postopek
Preberite še: