Največji, najbolj sočen in najbolj mehek piškot z najbolj fudgy sredico! Po vrhu pa še slastna vaniljeva krema – BOŽANSKO!
Pripravljen v 30 minutah in v samo eni ponvi!
Priprava tega sočnega, ogromnega “Skillet Cookie” piškota iz ponve je noro preprosta.
V receptu so uporabljene samo klasične sestavine, katere verjetno že imate doma.
Posebnih postopkov pri pripravi ni, samo maslo pripravimo na drugačen način – v receptu se skriva rjavo maslo, pripravljeno v dobrih 5 minutah! Maslo v loncu na srednjem ognju kuhajte tako dolgo, da zavre, se pena obarva zlato in dobi oreškast vonj. Tako dobimo rjavo maslo, ki doda piškotu oz. biskvitu nerealno dobro, bogato rahlo karamelno, oreškasto aromo – definitivno vredno par minut dodatnega dela.
Recepta s surovim maslom nisem testirala zato toplo priporočam takšen način priprave.
Piškot je pečen v litoželezni ponvi, katero lahko postavite tudi v pečico. Če takšne ponve nimate, lahko namesto tega uporabite klasičen pekač v enaki velikosti (premera 26 cm) – rezultat bo enak. Ne pozabite pekača dobro namastiti.
Skillet Cookie z rjavim maslom in čokolado
Nina Zorčič
Čas priprave 25mins
Čas peke 25mins
Vrsta obroka Sladica
Količina 8porcij
Sestavine
Piškot
230gmasla
200gkokosovega sladkorja
2srednje velikijajci
2čajni žličkivaniljeve arome
240gpšenične bele moke tip 500
1čajna žličkasoda bikarbone
ščepsoli
120gtenih čokoladnih kapljic ali nasekljane temne čokolade
Vaniljeva krema
200gmascarpone sira
100gsladkorja v prahu
1jedilna žlicavaniljeve paste
60gohlajene smetane za stepanje
Dodatki
zdrobljeni (Oreo) piškoti
Postopek
V srednje velikem loncu na srednjem ognju segrevajte maslo, dokler ne zavre. Vmes pogosto premešajte, dokler se pena ne obarva zlato, na dnu lonca se naberejo rjave usedline in dobi maslo vonj po oreščkih.
Nato zmanjšajte na nizek ogenj, dodajte sladkor in s pomočjo železne metlice za stepanje neprestano mešajte, dokler se maslo in sladkor ne združita v enotno zmes. Sladkor se ne bo raztopil.
Vse skupaj prelijte v večjo posodo in postavite v hladilnik za približno 15 minut, da se maslo ohladi. Po hlajenju mešanico ponovno premešajte
Pečico segrejte na 160°.
Ohlajeni in premešani zmesi dodajte jajce in vanilijo ter premešajte.
Dodajte moko, sodo in sol. Premešajte, da se vse sestavine povežejo.
Dodajte nasekljano temno čokolado in premešajte.
Zmes prelijte v rahlo namaščeno litoželezno ponev premera 26cm in postavite v pečico (če nimate litoželezne ponve, zmes samo prenesite v okrogel pekač, obložen s peki papirjem) in pecite 25-30 minut. Če želite to "gooey" teksturo, potem se sredica ne sme zapeči do konca, ampak mora biti biskvit še vedno malo ne pečen. Najbolje, da biskvit vmes preverite z zobotrebcem - izvlečen zobotrebec ne sme biti moker oz. imeti surovega testa, lahko pa ima na sebi kakšno vlažno drobtino.
Pustite, da se malo ohladi, vmes pa pripravite kremo.
V posodi zmešajte mascarpone, sladkor v prahu in vaniljo. S pomočjo ročnega mešalnika premešajte, da dobite gladko kremo. Dodajte smetano za stepanje in stepajte par minut, da dobite gladko, puhasto kremo.
Kremo pokapajte po ohlajenem biskvitu in posujte z nadrobljenimi piškoti.
Živijo Vanja, načeloma se lahko razdeli na 8 manjših porcij ali 6 konkretnih. Tako da za 20 ljudi vsaj 3 oz. najbolje 4 🙂 pa dodate še kakšno kepico sladoleda za kontrast vroče/hladno 🙂
Skillet Cookie z rjavim maslom in čokolado
Skillet Cookie z rjavim maslom in čokolado
Nina ZorčičSestavine
Piškot
Vaniljeva krema
Dodatki
Postopek
Preberite še:
2 replies to “Skillet Cookie z rjavim maslom in čokolado”
Vanja
Živijo. Mi lahko poveste, za koliko oseb so recepture in količino sestavin za to sladico za 20 oseb?
Nina Zorčič
Živijo Vanja, načeloma se lahko razdeli na 8 manjših porcij ali 6 konkretnih. Tako da za 20 ljudi vsaj 3 oz. najbolje 4 🙂 pa dodate še kakšno kepico sladoleda za kontrast vroče/hladno 🙂