Chia puding malo drugače? Tokrat v obliki torte s hrustljavim dnom iz cimetovih "Speculoos" piškotov in božanskim cimetovim namazom.
Za pripravo potrebujete le nekaj sestavin, saj sta dno iz namaz pripravljena iz enakih sestavin! Potrebujete le piškote, kokosovo olje, kokosovo mleko, vaniljo, sladkor in chia semena. Za kompaktno obliko pa sem dodala še malo agar agar gostila, ki ga lahko nadomestite z gostilom po želji.
Sladica je pripravljena hitro in preprosto. Za kompaktno sredico poskrbijo kokosovo mleko in meso iz pločevinke, chia semena in agar agar gostilo. Z gostilom ne pretiravajte, saj želite kompaktno sredico, ki je še vseeno mehka in okusna.
"Speculoos"/"Lotus" piškoti so klasični cimetovi piškoti, ki so dostopni po skoraj vseh trgovinah. Skoraj vse ostale sestavine (kokosov sladkor, cimet, chia semena) pa sem naročila pri Eko Škrnicl, kjer vam koda NINAZORCIC prinese 10% popust!
Sladica je slajena s kokosovim sladkorjem in javorjevim sirupom - kot ste verjetno že opazili, mi kombinacija teh dveh sladil skupaj res sede, zato jih redno uporabljam. Po želji lahko kokosov sladkor nadomestite z drugim kristalnim sladilom ali sladilom v prahu, javorjev sirup pa lahko nadomestite z medom, datljevim ali agavinim sirupom. Upoštevajte, da pride v primeru omenjenih menjav tudi do spremembe v okusu, saj ima vsako sladilo svojo aromo.
Moja najljubša stvar pri tej sladici? Božanski, kremast, gost cimetov namaz, ki je pripravljen iz tako preprostih sestavin, da vas bo presenetilo! Pravi okus po zimi, praznikih in božiču. Sestavine in recept najdete spodaj.
Po želji lahko torto po vrhu posujete še z drobjenimi piškoti ali pa dodate kar cele piškote.
“Speculoos” cimetova chia torta
Nina Zorčič
Čas priprave 15mins
Čas peke 10mins
Vrsta obroka Sladica
Količina 8kosov
Sestavine
Dno
300gcimetovih Speculoos piškotov
60-80gstopljenega kokosovega olja
“Speculoos” cimetov namaz
150gcimetovih Speculoos piškotov
15gstopljenega kokosovega olja
15gkokosovega sladkorja Eko Škrnicl
1čajna žličkacimeta
150gkokosovega “mleka” oz. napitka
Chia sredica
650gkokosovega mleka iz pločevinke
1čajna žličkaagar agar
6-8jedilnih žlicjavorjevega sirupa
2jedilni žlicivaniljeve paste
40gchia semen
Postopek
Piškote zmeljite, da nastane grobemu pesku podobna zmes. Dodajte stopljeno kokosovo olje in premešajte. Najprej dodajte 60g nato pa postopoma, po potrebi dodajajte. Masa mora biti dovolj kompaktna, da lahko iz nje oblikujete dno, ne sme pa biti presuha ali preveč vlažna.
Pekač premera 18 cm obložite s papirjem za peko ali ovijte z acetatno folijo. V pekaču s pomočjo ravnega dna kozarca oblikujte dno ter robove visoke vsaj 1,5-2 cm.
Postavite v hladilnik, medtem pa pripravite namaz.
V posodi blenderja zmešajte piškote, stopljeno kokosovo olje, kokosov sladkor, cimet in kokosovo “mleko”. Blendajte par minut, da nastane gladka, puhasta krema, popolnoma brez grudic. Po potrebi dodajte več mleka. Postavite v hladilnik, da se krema malo zgosti.
Pripravite sredico. V srednje velikem loncu zmešajte kokosovo mleko iz pločevinke, agar agar, javorjev sirup, vaniljevo pasto in chia semena. S pomočjo metlice za stepanje vse skupaj dobro premešajte in segrevajte na srednjem ognju do vretja. Vmes redno mešajte. Ko zmes zavre rahlo znižajte ogenj in pustite, da rahlo vre še minuto, dve nato odstavite in pustite, da se ohladi. Med hlajenjem redno mešajte, da se masa hitreje ohladi.
Ohlajeno zmes prelijte po dnu in postavite v hladilnik za 1 uro.
Po strjeni chia sredici namažite cimetov namaz in postrezite.
“Speculoos” cimetova chia torta
Chia puding malo drugače? Tokrat v obliki torte s hrustljavim dnom iz cimetovih "Speculoos" piškotov in božanskim cimetovim namazom.
Za pripravo potrebujete le nekaj sestavin, saj sta dno iz namaz pripravljena iz enakih sestavin! Potrebujete le piškote, kokosovo olje, kokosovo mleko, vaniljo, sladkor in chia semena. Za kompaktno obliko pa sem dodala še malo agar agar gostila, ki ga lahko nadomestite z gostilom po želji.
Sladica je pripravljena hitro in preprosto. Za kompaktno sredico poskrbijo kokosovo mleko in meso iz pločevinke, chia semena in agar agar gostilo. Z gostilom ne pretiravajte, saj želite kompaktno sredico, ki je še vseeno mehka in okusna.
"Speculoos"/"Lotus" piškoti so klasični cimetovi piškoti, ki so dostopni po skoraj vseh trgovinah. Skoraj vse ostale sestavine (kokosov sladkor, cimet, chia semena) pa sem naročila pri Eko Škrnicl, kjer vam koda NINAZORCIC prinese 10% popust!
Sladica je slajena s kokosovim sladkorjem in javorjevim sirupom - kot ste verjetno že opazili, mi kombinacija teh dveh sladil skupaj res sede, zato jih redno uporabljam. Po želji lahko kokosov sladkor nadomestite z drugim kristalnim sladilom ali sladilom v prahu, javorjev sirup pa lahko nadomestite z medom, datljevim ali agavinim sirupom. Upoštevajte, da pride v primeru omenjenih menjav tudi do spremembe v okusu, saj ima vsako sladilo svojo aromo.
Moja najljubša stvar pri tej sladici? Božanski, kremast, gost cimetov namaz, ki je pripravljen iz tako preprostih sestavin, da vas bo presenetilo! Pravi okus po zimi, praznikih in božiču. Sestavine in recept najdete spodaj.
Po želji lahko torto po vrhu posujete še z drobjenimi piškoti ali pa dodate kar cele piškote.
“Speculoos” cimetova chia torta
Nina ZorčičSestavine
Dno
“Speculoos” cimetov namaz
Chia sredica
Postopek
Preberite še: