Sezona kosil na soncu se je že začela, zato z vami delim idejo za lahko, osvežilno poletno solato, ki je odlična kot glavna jed ali pa kot priloga kakšnim drugim, tudi piknik, dobrotam.
V solati se skrivajo sveže, sočne sladke jagode, hrustljavi oreščki, kremast feta sir in neverjetno okusna balzamična polivka. V polivki sem prvič uporabila Spar Premium balzamični kis - ta kis je bistveno bolj kvaliteten od ostalih, zato ga tioplo priporočam. Kis je bolj gost, skoraj spominja na sirup oz. redukcijo. Prav tako je malenkost slajši kakor drugi balzamični kisi in bistveno bolj okusen, zato ga je potrebno dodati manj, kljub temu pa poskrbi za "waw" okus. Katerega sem uporabila vidite na fotografiji vseh sestavin (spodaj levo).
V prelivu se skriva tudi gorčica - kot ste do sedaj verjetno že opazili jo izredno rada dodajam k prelivom. V tem prelivu se je ne čuti, kljub temu pa doda tisto piko na i k receptu. Toplo svetujem.
Za osnovo solate pa sem uporabila špinačo in rukolo. Nežna špinača in ostra rukola se odlično dopolnjujeta pri okusu. Dodala pa sem sveže sočne in hrustljave dodatke: sladke jagode, slano feto in hrustljave oreščke.
Za dodatne beljakovine lahko solati dodate še vir beljakovin - piščančji file, popečen mariniran tofu itd.
Priprava solate je izredno preprosta in hitra, kljub temu pa je rezultat božanski. Solato lahko uživate kot glavno jed ali pa kot prilogo, odlična pa je tudi samostojna, v kombinaciji s kakšnimi krekerji ali bageto.
Za razne pogostitve in kadar potrebujem sveže pečen kruh "na hitro" najraje posežem po predpečenih krušnih dobrotah. V Spar trgovinah imajo ogromno predpečenih izdelkov v ponudbi. K narezku najraje dodam predpečene bagete (navadne ali tiste s česnom in maslom - NJAM), tokrat pa sem za solato, ki je že sama po sebi polna okusa, raje izbrala klasično predpečeno ciabatto. Priprava je izredno preprosta, kruh položite na papir za peko in postavite v segreto pečico. Za peko sledite navodilom na vrečki. Jaz te pekovske izdelke pečem kakšno minuto dlje, da je skorja res hrustljava. Ni boljpega kot svež, topel kruh na hitro!
Solata je izredno okusna, osvežilna, lahka a hkrati nasitna, prav tako pa bo s svojo kombinacijo okusov navdušila čisto vse goste! Na blogu imam že kar nekaj receptov za solate in druge glavne jedi, kosila. Najdete jih tukaj.
Špinačna solata z rukolo, jagodami, oreščki, feto in sladkim balzamičnim prelivom
Nina Zorčič
Čas priprave 15mins
Vrsta obroka Kosilo
Količina 2porciji
Sestavine
Preliv
2jedilni žliciolivnega olja
1čajna žličkagladke gorčice z zrnci
60gbalzamičnega kisa Spar Premium
2jedilni žlicimedu
½čajne žličkesoli
¼čajne žličkepopra
1jedilna žlicamletega maka ali makovih zrnc
Solata
250gsveže špinače
250grukole
400gjagod
200gfete
150gmešanih oreščkov
Dodatki
predpečen ali že pečen kruh/bageta/ciabatta
Postopek
Poleg solate lahko postrežete tudi kruh. Kupite lahko že pečenega, ali pa ga spečete sami. V kolikor boste predpečeno ciabatto spekli sami: ciabatto postavite na večji pekač, obložen s papirjem za peko. Pecite v segreti pečici približno 15 minut oz. toliko časa, da se zlato zapeče (za temperaturo sledite navodilom na vrečki). Pustite, da se ohladi in razrežite.
Pripravite preliv. V posodici s pokrovom zmešajte olivno olje, gorčico, balzamični kis, med, sol, poper in mak. Tesno zaprite s pokrovom in dobro pretresite, da nastane homogena zmes oz. emulzija.
Pripravite ostale sestavine za solato. Jagode operite in narežite na tanke rezine. Oreščke grobo nasekljajte. Feto nadrobite.
V večji skledi premešajte oprano špinačo in rukolo. Dodajte jagode, nasekljane oreščke in nadrobljeno feto. Prelijte s prelivom in postrezite skupaj z narezanim svežim kruhom.
KLJUČNE BESEDE bogata solata, poletna solata, sladka solata, solata, solata s feto, solata s špinačo, vegetarijanska solata
Špinačna solata z rukolo, jagodami, oreščki, feto in sladkim balzamičnim prelivom
Sezona kosil na soncu se je že začela, zato z vami delim idejo za lahko, osvežilno poletno solato, ki je odlična kot glavna jed ali pa kot priloga kakšnim drugim, tudi piknik, dobrotam.
V solati se skrivajo sveže, sočne sladke jagode, hrustljavi oreščki, kremast feta sir in neverjetno okusna balzamična polivka. V polivki sem prvič uporabila Spar Premium balzamični kis - ta kis je bistveno bolj kvaliteten od ostalih, zato ga tioplo priporočam. Kis je bolj gost, skoraj spominja na sirup oz. redukcijo. Prav tako je malenkost slajši kakor drugi balzamični kisi in bistveno bolj okusen, zato ga je potrebno dodati manj, kljub temu pa poskrbi za "waw" okus. Katerega sem uporabila vidite na fotografiji vseh sestavin (spodaj levo).
V prelivu se skriva tudi gorčica - kot ste do sedaj verjetno že opazili jo izredno rada dodajam k prelivom. V tem prelivu se je ne čuti, kljub temu pa doda tisto piko na i k receptu. Toplo svetujem.
Za osnovo solate pa sem uporabila špinačo in rukolo. Nežna špinača in ostra rukola se odlično dopolnjujeta pri okusu. Dodala pa sem sveže sočne in hrustljave dodatke: sladke jagode, slano feto in hrustljave oreščke.
Za dodatne beljakovine lahko solati dodate še vir beljakovin - piščančji file, popečen mariniran tofu itd.
Priprava solate je izredno preprosta in hitra, kljub temu pa je rezultat božanski. Solato lahko uživate kot glavno jed ali pa kot prilogo, odlična pa je tudi samostojna, v kombinaciji s kakšnimi krekerji ali bageto.
Za razne pogostitve in kadar potrebujem sveže pečen kruh "na hitro" najraje posežem po predpečenih krušnih dobrotah. V Spar trgovinah imajo ogromno predpečenih izdelkov v ponudbi. K narezku najraje dodam predpečene bagete (navadne ali tiste s česnom in maslom - NJAM), tokrat pa sem za solato, ki je že sama po sebi polna okusa, raje izbrala klasično predpečeno ciabatto. Priprava je izredno preprosta, kruh položite na papir za peko in postavite v segreto pečico. Za peko sledite navodilom na vrečki. Jaz te pekovske izdelke pečem kakšno minuto dlje, da je skorja res hrustljava. Ni boljpega kot svež, topel kruh na hitro!
Solata je izredno okusna, osvežilna, lahka a hkrati nasitna, prav tako pa bo s svojo kombinacijo okusov navdušila čisto vse goste! Na blogu imam že kar nekaj receptov za solate in druge glavne jedi, kosila. Najdete jih tukaj.
Špinačna solata z rukolo, jagodami, oreščki, feto in sladkim balzamičnim prelivom
Nina ZorčičSestavine
Preliv
Solata
Dodatki
Postopek
Preberite še: