Tokrat pa ideja za malo drugačno rižoto - zapečena rižota po kubansko, s posebno mešanico začimb, ki jih najverjetneje že imate na zalogi.
Tokratna rižota pa ni samo iz riža, ampak sem dodala mešanico treh žit znamke Zlato polje, kjer se poleg riža skrivata še pira in ječmen. Odlična alternativa klasični rižoti, saj preseneti tako z okusom, kot tudi s teksturo.
Posebnost rižote pa je tudi v sestavinah - kljub temu, da dodamo klasične začimbe, ki so najverjetneje že v vaši shrambi, dobimo neverjeten okus, ki vas bo navdušil. Prav tako pa na koncu v rižoto dodamo še eno posebno sestavino, ki je v rižote po navadi ne dodajamo - preverite spodaj za kaj gre!
Posebnost rižote pa je tudi v tem, da jo na koncu, tik preden jo odstavimo z ognja, na višjem ognju na hitro zapečemo. Tako na dnu dobimo rahlo hrustljavo, zlato zapečeno rižoto, v notranjosti pa se skirva neverjetno sočna, okusa polna jed.
Po vrhu raztopimo še sir - v kolikor boste jed pripravljali v litoželezni ponvi ali v ponvi, primerni za pečico, lahko sir tudi zapečete. V nasprotnem primeru pa sledite receptu spodaj.
Božansko!
Na blogu vas čaka že kar nekaj različnih receptov za kosila: razne testenine v kremnih omakah ali zapečene testenine, lazanje, mesne jedi, jedi na žlico itd. Čakajo vas tako veganske kot mesne jedi, za vsakega se najde nekaj. Vsi recepti za kosila in večerje so tukaj.
Zapečen kubanski riž
Nina Zorčič
Čas priprave 10mins
Čas peke 45mins
Vrsta obroka Kosilo
Količina 4porcije
Sestavine
Zapečen riž
2jedilni žliciolivnega olja
1srednje velikačebula
4strokičesna(drobno nasekljani)
2srednje velikirdeči papriki
2čajni žličkiorigana
½čajne žličkekumine
½čajne žličkepopra
1čajna žličkaostre ali sladke paprike
2čajni žličkisoli
½čajne žličkekurkume
50gparadižnikovega koncentrata
250gmešanice 3 Žita Zlato Polje
400gvloženih nasekljanih paradižnikov (passata s koščki)
700mlvode + 1 dcl vode(dodajte v dveh delih)
1nasekljanavložena pečena rdeča paprika
1konzervardečega ali črnega fižola
sok1limete
2pestiribane mozzarelle
Dodatki
nasekljana sveža zelišča
avokado
llimete
ostra rdeča paprika ali čili
Postopek
V večji ponvi na srednjem ognju segrejte olivno olje. Dodajte nasekljano čebulo in drobno nasekljane stroke česna. Premešajte in pražite toliko časa, da čebula postekleni.
Dodajte drobno nasekljano rdečo papriko. Začinite z origanom, kumino, poprom, ostro/sladko papriko, soljo in kurkumo. Premešajte in pražite 5 minut.
Dodajte paradižnikov koncentrat in premešajte. Dodajte mešanico žit in premešajte. Pražite par minut, da se zelenjava zmehča nato dodajte vložene nasekljane paradižnike. Zalijte s 700ml vode in premešajte.
Pokrijte s pokrovko in kuhajte na srednjem ognju 20-30 minut oz. toliko časa, da se žita zmehčajo in vpijejo vso vodo. Vmes redno mešajte in po potrebi zalijte z dodatno količino vode.
Ko so žita vpila skoraj vso tekočino dodajte še 1 dcl vode, nasekljano vloženo rdečo papriko, rdeč fižol in sok limete. Premešajte in kuhajte še par minut, da se okusi povežejo in tekočina vpije.
Nato zvišajte ogenj in po vrhu rižote posujte naribano mozzarello. Ponev pokrijte s pokrovko in kuhajte 5 minut na višjem ognju - tako se dno rižote zapeče, mozzarella po vrhu pa stopi.
Po vrhu stopljene mozzarelle dodajte nasekljana zelišča, avokado in krhlje limete. Vse skupaj posujte z ostro papriko ali čilijem in postrezite.
KLJUČNE BESEDE bučna rižota, kubanski riž, paella, zapečen riž
Zapečen kubanski riž
Tokrat pa ideja za malo drugačno rižoto - zapečena rižota po kubansko, s posebno mešanico začimb, ki jih najverjetneje že imate na zalogi.
Tokratna rižota pa ni samo iz riža, ampak sem dodala mešanico treh žit znamke Zlato polje, kjer se poleg riža skrivata še pira in ječmen. Odlična alternativa klasični rižoti, saj preseneti tako z okusom, kot tudi s teksturo.
Posebnost rižote pa je tudi v sestavinah - kljub temu, da dodamo klasične začimbe, ki so najverjetneje že v vaši shrambi, dobimo neverjeten okus, ki vas bo navdušil. Prav tako pa na koncu v rižoto dodamo še eno posebno sestavino, ki je v rižote po navadi ne dodajamo - preverite spodaj za kaj gre!
Posebnost rižote pa je tudi v tem, da jo na koncu, tik preden jo odstavimo z ognja, na višjem ognju na hitro zapečemo. Tako na dnu dobimo rahlo hrustljavo, zlato zapečeno rižoto, v notranjosti pa se skirva neverjetno sočna, okusa polna jed.
Po vrhu raztopimo še sir - v kolikor boste jed pripravljali v litoželezni ponvi ali v ponvi, primerni za pečico, lahko sir tudi zapečete. V nasprotnem primeru pa sledite receptu spodaj.
Božansko!
Na blogu vas čaka že kar nekaj različnih receptov za kosila: razne testenine v kremnih omakah ali zapečene testenine, lazanje, mesne jedi, jedi na žlico itd. Čakajo vas tako veganske kot mesne jedi, za vsakega se najde nekaj. Vsi recepti za kosila in večerje so tukaj.
Zapečen kubanski riž
Nina ZorčičSestavine
Zapečen riž
Dodatki
Postopek
Preberite še: