Idealno kosilo na hitro, a hkrati noro okusno in hranljivo.
Veganski pečen riž z božansko arašidovo omako in popečenim tofujem. Tofu sem tokrat popekla kar v pečici, saj je tako bolj hrustljav.
Par trikov za najboljši pečen riž: riža med kuhanjem ne razkuhajte. Najboljši je kar tisti iz "rice cookerja", ker se res lepo skuha, brez da bi bil razkuhan in zmehčan. Uporabite pa lahko tudi ostanek riža od prejšnjega dneva.
Riž in tofu dodajte v omako na koncu, da se ne razkuhata in zmehčata. Če jih dodamo na koncu ohranita svojo teksturo.
Namesto moje omake lahko dodate tudi omako po izbiri, v kolikor pa bi želeli kakšno bolj preprosto omako pa svetujem kar preprosto mešanico sojine omake, sezamovega olja in česna. Moja najljubša omaka pa v receptu spodaj.
Veganski pečen riž z zelenjavo
Nina Zorčič
Čas priprave 15mins
Čas peke 35mins
Vrsta obroka Kosilo
Količina 4porcije
Sestavine
Mariniran tofu
200gtofuja
2strokačesna(drobno nasekljan)
50gsojine omake z manj soli
1jedilna žlicajavorjevega sirupa
½jedilne žlicesezamovega olja
1čajna žlička kokosovega sladkorja
Pečen riž
200griža
2jedilni žliciolivnega olja
3strokičesna(drobno nasekljan)
2rdeči čebuli
200ggraha(sveže ali konzervirano)
200gkorenčka(sveže ali konzervirano)
dvepestisvežega brokolija
Omaka
3jedilne žlicesojine omake z manj soli
1jedilna žlicaarašidovega masla
3jedilne žlicejavorjevega sirupa
1strokčesna(drobno nasekljan)
1čajna žličkasezamovega olja
Dodatki
por
sezam Eko Škrnicl
Postopek
Tofu razrežite na manjše kocke, velikosti približno 1cm x 1cm. Koščke tofuja dobro popivnajte s papirnatimi brisačkami.
Pečico segrejte na 200 stopinj (po želji lahko tofu popražite tudi na ponvi, v tem primeru ni potrebno segrevati pečice).
Kocke enkomerno razporedite po ravni površini, jih prekrijte z nekaj papirnatimi brisačkami in na njih položite knjigo ali drug težji predmet ter pustite vsaj 15 minut, da brisačke popivnajo odvečno tekočino iz tofuja.
Tofu nato prestavite v manjšo posodo in dodajte česen, sojino omako, javorjev sirup, sezamovo olje, kokosov sladkor in ingver v prahu. Nežno premešajte, da je tofu v celoti prekrit z marinado in pokrijte s folijo za živila.
Postavite v hladilnik za vsaj 15 minut, najboljše je da se tofu marinira vsaj 45 minut.
Medtem skuhajte riž do "al dente" stanja, torej da je na ugriz še malo trd in ne razkuhan.
Mariniran tofu enakomerno razporedite po večjem pekaču, obloženem s papirjem za peko. Prelijte z ostankom marinade in postavite v pečico za25-30 minut oz. tako dolgo, da se tofu hrustljavo zlato rjavo zapeče. Dlje, kot se bo tofu pekel, bolj hrustljav bo. Če imate raje mehek tofu, ga odstranite po 25 minutah.
Medtem pripravite omako. Zmešajte vse sestavine za omako nato pa dodajte tofu in marinirajte 5 minut. Vmes na par minut premešajte.
V večji ponvi na olivnem olju prepražite tofu (brez odvečne marinade). Pražite par minur, da se dobro zapeče z vseh strani. Odstranite in pusite na strani. V vročo ponev dodajte čebulo, da postekleni. Dodajte drobno nasekljan česen, grah, korenje in brokoli. Pražite par minut, da se zelenjava zmehča.
Dodajte kuhan riž, tofu in ostanek omake, v kateri ste nazadnje marinirali tofu. Po okusu dodajte še kakšno jedilno žlico arašidovega masla ali sojine omake in premešajte. Poskusite in po želji dodajte še dodatke ali začinite s pekočo omako. Kuhajte samo toliko, da se vse poveže in omaka razporedi, ne razkuhajte riža.
Veganski pečen riž z zelenjavo
Idealno kosilo na hitro, a hkrati noro okusno in hranljivo.
Veganski pečen riž z božansko arašidovo omako in popečenim tofujem. Tofu sem tokrat popekla kar v pečici, saj je tako bolj hrustljav.
Par trikov za najboljši pečen riž: riža med kuhanjem ne razkuhajte. Najboljši je kar tisti iz "rice cookerja", ker se res lepo skuha, brez da bi bil razkuhan in zmehčan. Uporabite pa lahko tudi ostanek riža od prejšnjega dneva.
Riž in tofu dodajte v omako na koncu, da se ne razkuhata in zmehčata. Če jih dodamo na koncu ohranita svojo teksturo.
Namesto moje omake lahko dodate tudi omako po izbiri, v kolikor pa bi želeli kakšno bolj preprosto omako pa svetujem kar preprosto mešanico sojine omake, sezamovega olja in česna. Moja najljubša omaka pa v receptu spodaj.
Veganski pečen riž z zelenjavo
Nina ZorčičSestavine
Mariniran tofu
Pečen riž
Omaka
Dodatki
Postopek
Preberite še: