Spomladanska slana pita z božanskim zelenjavnim nadevom in gruyere sirom. Pito oblikujejo hrustljavo, prhko dno iz domačega testa in sočna sredica polna izbrane spomladanske zelenjave. Lahko pa izberete tudi katerkoli drugo zelenjavo, ki jo imate na zalogi.
Priprava je čisto preprosta. Testo za pito lahko pripravite kar sami, saj je priprava res enostavna. Vse sestavine za testo zmešate v kepo, obložite po namaščenem pekaču in postavite v zamrzovalnik. Delo si lahko olajšate tako, da uporabite kupljeno listnato testo - tudi tako bo pita odlična, vi pa boste še dodatno prihranili na času.
V sredici se skrivajo klasične sestavine za quiche oz. slano pito: jajca, izbran sir in zelenjava. Ta pita je posebna zato, ker sem namesto smetane dodala kremni sir (lahko pa dodate tudi smetano za kuhanje). Tako je okus bolj kremast in pita bolj sirova. Prav tako sem v receptu uporabila spomladansko zelenjavo: mlado zelje, artičoke, mlado špinačo in šparglje.
Za pripravo lahko uporabite tudi drugo zelenjavo. V kolikor boste pripravili spomladanski quiche svetujem zgoraj našteto zelenjavo. Uporabite lahko sveže ali vložene šparglje in artičoke, svetujem pa sveže zelje, saj ga pražimo samo do te stopnje, da je še vedno malo hrustljavo, kar doda piti subtilen element hrustljavosti.
V receptu sem uporabila "gruyere" sir, ki ga imam najraje. Sir se odlično topi, kljub temu pa je poln okusa (spominja na staran parmezan). Odlično se dopolnjuje z nežnimi okusi v piti in doda tisto piko na i. Še posebej v kombinaciji s kremnim sirom.
Pito sem po vrhu okrasila s šparglji (lahko so sveži ali vloženi) in špinačo. Namesto špinače pa lahko uporabite tudi solato, nekaj kar bo dodalo malo svežine in dodatnih vitaminov.
Na blogu vas čaka že kar nekaj različnih receptov za kosila: razne testenine v kremnih omakah ali zapečene testenine, lazanje, mesne jedi, jedi na žlico itd. Čakajo vas tako veganske kot mesne jedi, za vsakega se najde nekaj. Vsi recepti za kosila in večerje so tukaj.
Zelenjavni quiche/slana pita s spomladansko zelenjavo
Nina Zorčič
Vrsta obroka Kosilo
Količina 8kosov
Sestavine
Testo
260gpšenične bele moke
ščepsoli
150ghladnega masla, narezanega na kocke
1srednje velikojajce
4-5jedilnih žlichladne vode
Popražena zelenjave
2jedilni žlicimasla
10cmpora
2strokačesna, drobno nasekljan
200gna tanke rezine narezanega zelja
pestnasekljanih, v olju mariniranih artičok
sol
50gsveže špinače
Jajčna zmes
4srednje velikajajca
50gsveže špinače
½čajne žličkečesna v prahu
½čajne žličkesoli
½čajne žličketimijana
¼čajne žličkepopra
150gnaribanega gruyere sira sli drug sir po izbiri
150gkremnega sira ali sladke smetane
Dodatki
sveži ali vloženi šparglji
sveža špinača
Postopek
Pekač rahlo namastite, odvečno olje pa popivnajte. Postavite na stran.
Pripravite testo. V večji posodi zmešajte moko, sol, maslo, jajce in vodo. Z rokami pregnetite, da dobite kompaktno, enotno testo. Po potrebi dodajte še kakšno jedilno žlico vode, da dobite kompaktno testo, ki se ne razpada. Ne dodajajte preveč vode, saj testo ne sme biti lepljivo ali mokro.
Testo razvaljajte na pomokani površini. Razvaljano testo previdno prestavite v pekač in oblikujte dno ter robove.
Postavite v zamrzovalnik za vsaj 15 minut, medtem segrejte pečico na 200 stopinj.
Ohlajeno testo prepikajte z vilicami. V manjši skodelici razžvrkljajte 4 jajca. Testo premažite z jajčno maso, ostanek jajc prihranite za nadev.
Testo obložite s papirjem za peko ali z alufolijo in po njem nasujte fižol ali kroglice za peko, da testo med peko obdrži svojo obliko.
Pekač postavite v segreto pečico in pecite 20 minut. Nato vzemite iz pečice in pustite na pultu.
Vmes pripravite zelenjavo. Na večji ponvi segrejte maslo. Dodajte nasekljan por, česen, zelje in artičoke. Premešajte in začinite s soljo. Pražite 5 minut oz. toliko časa, da se zelenjava malekost zmehča.
Dodajte še špinačo in premešajte. Pražite samo toliko časa, da špinača malo upade. Odstavite.
V posodi blenderja ali mešalnika zmešajte ostanek 4razžvrkljanih jajc, svežo špinačo, česen v prahu, sol, timijan in poper. Zblendajte, da dobite tekočo maso.
V maso vmešajte nariban gruyere sir, kremni sir/sladko smetano in zelenjavo, ki ste jo prej prepražili. Premešajte (ne blendajte) in vlijte v pečeno testo.
Po vrhu okrasite s svežimi ali vloženimi šparglji in postavite v pečico. Pecite 25-30 minut oz. toliko časa, da se sredica quicha popolnoma zapeče in ni več tekoča. Po potrebi, če se quiche prehitro barva na rjavo, ga med peko pokrijte z alufolijo.
Postrezite s svežo zelenjavo in svežimi zelišči.
KLJUČNE BESEDE quiche, slana pita, zelenjavni quiche
Zelenjavni quiche/slana pita s spomladansko zelenjavo
Spomladanska slana pita z božanskim zelenjavnim nadevom in gruyere sirom. Pito oblikujejo hrustljavo, prhko dno iz domačega testa in sočna sredica polna izbrane spomladanske zelenjave. Lahko pa izberete tudi katerkoli drugo zelenjavo, ki jo imate na zalogi.
Priprava je čisto preprosta. Testo za pito lahko pripravite kar sami, saj je priprava res enostavna. Vse sestavine za testo zmešate v kepo, obložite po namaščenem pekaču in postavite v zamrzovalnik. Delo si lahko olajšate tako, da uporabite kupljeno listnato testo - tudi tako bo pita odlična, vi pa boste še dodatno prihranili na času.
V sredici se skrivajo klasične sestavine za quiche oz. slano pito: jajca, izbran sir in zelenjava. Ta pita je posebna zato, ker sem namesto smetane dodala kremni sir (lahko pa dodate tudi smetano za kuhanje). Tako je okus bolj kremast in pita bolj sirova. Prav tako sem v receptu uporabila spomladansko zelenjavo: mlado zelje, artičoke, mlado špinačo in šparglje.
Za pripravo lahko uporabite tudi drugo zelenjavo. V kolikor boste pripravili spomladanski quiche svetujem zgoraj našteto zelenjavo. Uporabite lahko sveže ali vložene šparglje in artičoke, svetujem pa sveže zelje, saj ga pražimo samo do te stopnje, da je še vedno malo hrustljavo, kar doda piti subtilen element hrustljavosti.
V receptu sem uporabila "gruyere" sir, ki ga imam najraje. Sir se odlično topi, kljub temu pa je poln okusa (spominja na staran parmezan). Odlično se dopolnjuje z nežnimi okusi v piti in doda tisto piko na i. Še posebej v kombinaciji s kremnim sirom.
Pito sem po vrhu okrasila s šparglji (lahko so sveži ali vloženi) in špinačo. Namesto špinače pa lahko uporabite tudi solato, nekaj kar bo dodalo malo svežine in dodatnih vitaminov.
Na blogu vas čaka že kar nekaj različnih receptov za kosila: razne testenine v kremnih omakah ali zapečene testenine, lazanje, mesne jedi, jedi na žlico itd. Čakajo vas tako veganske kot mesne jedi, za vsakega se najde nekaj. Vsi recepti za kosila in večerje so tukaj.
Zelenjavni quiche/slana pita s spomladansko zelenjavo
Nina ZorčičSestavine
Testo
Popražena zelenjave
Jajčna zmes
Dodatki
Postopek
Preberite še: