Z največjim veseljem povem, da je to moj najljubši recept za cheesecake in ravno slučajno gre za bolj zdravo različico klasičnega cheesecake-a. Poln beljakovin, a brez sladkorja in masla. Prelit z najboljšim in najhitrejšim fit karamelnim prelivom – popolnoma brez dodanega sladkorja!
Z največjim veseljem povem, da je to moj najljubši recept za cheesecake in ravno slučajno gre za bolj zdravo različico klasičnega cheesecake-a. Poln beljakovin, a brez sladkorja in masla. Prelit z najboljšim in najhitrejšim fit karamelnim prelivom – popolnoma brez dodanega sladkorja!
Namesto klasičnega piškotnega dna sem pripravila preprosto hrustljavo dno iz polnozrnate pirine moke od Vila Natura in kokosovega olja. Za dodatno aromo pa sem dodala še kanček javorjevega sirupa. V kolikor bi želeli kaj nadomestiti: pirino moko lahko nadomestite s pšenično, kokosovo olje z maslom in javorjev sirup z medom/sirupom po izboru.
V cheesecake kremi sem uporabila “quark” jogurt. Ta jogurt je zelo gost in ima visoko vsebnost beljakovin, zato je popoln za to sladico! Tekstura sladice je vrhunska, zasluge gredo pa ravno temu jogurtu, v kolikor pa bi želeli ga lahko nadomestite s klasičnim kremnim sirom.
V zdravi karameli pa sem uporabila maslo indijskih oreščkov, kokosovo olje in javorjev sirup – tri preproste sestavine a ustvarijo najboljšo zdravo različico karamele. Zaradi specifičnega okusa masla indijskih oreščkov in javorjevega sirupa tukaj nadomestkov ne bi priporočala – verjemite, da je ta kombinacija top! Imam pa na blogu recept za klasično karamelo (narejeno s sladkorjem in maslom).
Namesto klasičnega piškotnega dna sem pripravila preprosto hrustljavo dno iz polnozrnate pirine moke od Vila Natura in kokosovega olja. Za dodatno aromo pa sem dodala še kanček javorjevega sirupa. V kolikor bi želeli kaj nadomestiti: pirino moko lahko nadomestite s pšenično, kokosovo olje z maslom in javorjev sirup z medom/sirupom po izboru.
V cheesecake kremi sem uporabila “quark” jogurt. Ta jogurt je zelo gost in ima visoko vsebnost beljakovin, zato je popoln za to sladico! Tekstura sladice je vrhunska, zasluge gredo pa ravno temu jogurtu, v kolikor pa bi želeli ga lahko nadomestite s klasičnim kremnim sirom.
V zdravi karameli pa sem uporabila maslo indijskih oreščkov, kokosovo olje in javorjev sirup – tri preproste sestavine a ustvarijo najboljšo zdravo različico karamele. Zaradi specifičnega okusa masla indijskih oreščkov in javorjevega sirupa tukaj nadomestkov ne bi priporočala – verjemite, da je ta kombinacija top! Imam pa na blogu recept za klasično karamelo (narejeno s sladkorjem in maslom).
Recept je noro preprost, cheesecake je odličen in sladkanje brez slabe vesti. Recept vas čaka spodaj!
Recept je noro preprost, cheesecake je odličen in sladkanje brez slabe vesti. Recept vas čaka spodaj!
Beljakovinski “quark” cheesecake brez sladkorja in masla
Nina Zorčič
Čas priprave 30mins
Čas peke 1hr
Vrsta obroka Sladica
Količina 10kosov
Sestavine
Dno
260gbio pirine polnozrnate moke Vila Natura
125gkokosovega olja (stopljeno)
40gjavorjevega sirupa
Cheesecake krema
400g"quark" jogurta
135geritritola v prahu (ali sladilo po želji - v kolikor boste dodali navaden sladkor ga dodajte 30g manj)
15gbio pšenične bele moke tip 500 Vila Natura
1čajna žličkažlička limoninega soka
1čajna žličkavaniljeve arome
ščepsoli
3srednje velikajajca(sobna temperatura)
30gskute
Karamela
65gmasla indijskih oreščkov
45gkokosovega olja
45gjavorjevega sirupa
Postopek
Pečico segrejte na 190 stopinj.
Pekač premera 18cm dobro namastite in postavite na stran.
V srednje veliki posodi s pomočjo vilic zmešajte moko, olje in javorjev sirup. Nastati mora vlažna, peskasta zmes, s katero lahko oblikujete dno.
Zmes prestavite v namaščen pekač in oblikujte dno ter robove. Pomagajte si s pomočjo kozarca z ravnim dnom - s kozarcem pritiskajte ob dno, da ga izravnate, enako storite z robovi.
Oblikovano dno po dnu nekajkrat prepikajte z vilicami (da bo para izparevala) in postavite v pečico. Pecite 15-20 minut oz. tako dolgo, da robovi malo porjavijo. Pekač vzemite iz pečice, temperaturo zmanjšajte na 160 stopinj in medtem pripravite cheesecake kremo.
V veliki posodi s pomočjo ročnega mešalnika na srednji hitrosti zmešajte quark, eritritol v prahu in moko, dokler ne nastane kremna zmes - nekje 2 minuti. Dodajte limonin sok, vaniljevo aromo in ščep soli. Premešajte.
Med stalnim mešanjem dodajajte jajca, eno za drugo, in vmes dobro premešajte, da ni sledu surovega jajca.
Dodajte skuto in premešajte. Zmes bo zelo tekoča.
Prelijte po rahlo ohlajenem dnu in postavite v pečico. Pecite 60 minut. Cheesecake je pečen, ko so robovi pečeni, sredica pa se ob tresljaju rahlo zatrese.
Pekač vzemite iz pečice in postavite na pult, kjer ga pustite toliko časa, da se ohladi na sobno temperaturo. Nato ga dobro zavijte v folijo za živila in čez noč postavite v hladilnik (za vsaj 8 - 10 ur).
Ko je cheesecake ohlajen pripravite karamelo.
V manjši ponvi na nizkem ognju zmešajte maslo indijskih oreščkov, kokosovo olje in javorjev sirup. Segrevajte samo toliko, da se vse raztopi in poveže v enotno, gladko zmes.
Zmes rahlo ohladite, nato pa prelijte po ohlajeni cheesecake kremi. Postavite v hladilnik za 15-30 minut oz. toliko časa, da se karamela strdi.
Po želji okrasite in postrezite.
KLJUČNE BESEDE beljakovinski cheesecake, cheesecake, fit cheesecake
Beljakovinski “quark” cheesecake brez sladkorja in masla
Z največjim veseljem povem, da je to moj najljubši recept za cheesecake in ravno slučajno gre za bolj zdravo različico klasičnega cheesecake-a. Poln beljakovin, a brez sladkorja in masla. Prelit z najboljšim in najhitrejšim fit karamelnim prelivom – popolnoma brez dodanega sladkorja!
Z največjim veseljem povem, da je to moj najljubši recept za cheesecake in ravno slučajno gre za bolj zdravo različico klasičnega cheesecake-a. Poln beljakovin, a brez sladkorja in masla. Prelit z najboljšim in najhitrejšim fit karamelnim prelivom – popolnoma brez dodanega sladkorja!
Namesto klasičnega piškotnega dna sem pripravila preprosto hrustljavo dno iz polnozrnate pirine moke od Vila Natura in kokosovega olja. Za dodatno aromo pa sem dodala še kanček javorjevega sirupa. V kolikor bi želeli kaj nadomestiti: pirino moko lahko nadomestite s pšenično, kokosovo olje z maslom in javorjev sirup z medom/sirupom po izboru.
V cheesecake kremi sem uporabila “quark” jogurt. Ta jogurt je zelo gost in ima visoko vsebnost beljakovin, zato je popoln za to sladico! Tekstura sladice je vrhunska, zasluge gredo pa ravno temu jogurtu, v kolikor pa bi želeli ga lahko nadomestite s klasičnim kremnim sirom.
V zdravi karameli pa sem uporabila maslo indijskih oreščkov, kokosovo olje in javorjev sirup – tri preproste sestavine a ustvarijo najboljšo zdravo različico karamele. Zaradi specifičnega okusa masla indijskih oreščkov in javorjevega sirupa tukaj nadomestkov ne bi priporočala – verjemite, da je ta kombinacija top! Imam pa na blogu recept za klasično karamelo (narejeno s sladkorjem in maslom).
Namesto klasičnega piškotnega dna sem pripravila preprosto hrustljavo dno iz polnozrnate pirine moke od Vila Natura in kokosovega olja. Za dodatno aromo pa sem dodala še kanček javorjevega sirupa. V kolikor bi želeli kaj nadomestiti: pirino moko lahko nadomestite s pšenično, kokosovo olje z maslom in javorjev sirup z medom/sirupom po izboru.
V cheesecake kremi sem uporabila “quark” jogurt. Ta jogurt je zelo gost in ima visoko vsebnost beljakovin, zato je popoln za to sladico! Tekstura sladice je vrhunska, zasluge gredo pa ravno temu jogurtu, v kolikor pa bi želeli ga lahko nadomestite s klasičnim kremnim sirom.
V zdravi karameli pa sem uporabila maslo indijskih oreščkov, kokosovo olje in javorjev sirup – tri preproste sestavine a ustvarijo najboljšo zdravo različico karamele. Zaradi specifičnega okusa masla indijskih oreščkov in javorjevega sirupa tukaj nadomestkov ne bi priporočala – verjemite, da je ta kombinacija top! Imam pa na blogu recept za klasično karamelo (narejeno s sladkorjem in maslom).
Recept je noro preprost, cheesecake je odličen in sladkanje brez slabe vesti. Recept vas čaka spodaj!
Recept je noro preprost, cheesecake je odličen in sladkanje brez slabe vesti. Recept vas čaka spodaj!
Beljakovinski “quark” cheesecake brez sladkorja in masla
Nina ZorčičSestavine
Dno
Cheesecake krema
Karamela
Postopek
Preberite še: