Moji prvi falafli - zunaj noro hrustljavi, znotraj pa neverjetno okusni in sočni. Falafle lahko pripravite v pečici ali pa jih ocvrete v olju. Sama jih osebno raje popečem v pečici, saj so tudi iz pečice noro hrustljavi, prav tako pa so tako manj mastni. Trik za hrustljave falafle brez cvretja? Pred peko jih premažem z olivnim oljem. Olje poskrbi za hrustljavost in doda res fino aromo.
Falafle lahko postrežete z domačo tahini omako (recept spodaj), humusom ali sočno solato z bulgurjem. Recept za solato najdete tukaj - izredno okusna kombinacija skupaj s falafli!
Falafle obvezno pripravite s svežo oz. surovo čičeriko. Konzervirana čičerika je bolj mokra, zato bi nastala prevlažna masa iz katere ne bi mogli oblikovati lepih kroglic oz. falaflov.
Čičeriko pred uporabo namakajte. Namočite jo lahko čez noč, ali pa postopek pohitrite tako, da čičeriko namočite v vrelo vodo. V tem primeru čičeriko prelijte z veliko količino vrele vode, po dveh urah namakanja pa vodo zamenjajte s svežo vrelo vodo.
Čičeriko in začimbe sem naročila pri Eko Škrnicl, kjer najdete pravo zakladnico odličnih bio sestavin. S kodo NINAZORCIC dobite tudi 10% popust.
Falafle lahko postrežete s sočno solato z bulgurjem in špinačo , tahini omako (recept spodaj) ali humusom. Dodate pa jim lahko tudi drugo svežo zelenajvo ali pita kruhke.
Domači falafli
Nina Zorčič
Čas priprave 25mins
Čas peke 25mins
Vrsta obroka Kosilo
Količina 16falaflov
Sestavine
Falafli
200gsurove čičerike Eko Škrnicl(kar znese približno 385g kuhane čičerike)
1pestnasekljanega svežega peteršilja
½rdečečebule
3strokičesna
1 - 2jedilne žlicelimoninega soka
1jedilna žlicaolivnega olja
1čajna žličkasoli
½čajne žličkepopra
½čajne žličkekumine Eko Škrnicl
1 ½jedilne žlicepšenične bele moke
½čajne žličkesoda bikarbone
+ olivno olje(premaz za peko v pečici)
Tahini omaka
60gtahinija
25gvode
1-2jedilni žlicilimoninega soka
1strokčesna
1-2jedilni žlicijavorjevega sirupa
1čajna žličkadrobnjaka
¼čajne žličkesladke paprike
ščepsoli
ščepčilija
ščepingverja
ščepkurkume
ščepčesna v prahu
Dodatki
humus
noro sočna solata z bulgurjem (povezava do recepta zgoraj)
špinača
Postopek
Čičeriko namakajte v vreli vodi, voda naj bo vsaj 3 cm nad čičeriko, saj se bo med namakanjem napihnila. Namakajte 2 uri, nato odcedite in ponovno dodajte vrelo vodo. Namakajte še dve uri oz. toliko, da se čičerika zmehča. Čičeriko lahko namakate v vodi tudi kar čez noč.
Pečico segrejte na 220 stopinj.
Ko je čičerika zmehčana jo dodajte v posodo kuhinjskega mešalnika oz. blednerja.
Čičeriki dodajte še nasekljan svež peteršilj, čebulo, česen, limonin sok, olivno olje in začimbe. Blendajte toliko časa, da dobite peskasto zmes brez večjih grudic. Po potrebi med blendanjem mešalnik ustavite, maso postrgajte z robov in nadaljujte z blendanjem.
Maso poskusite in po želji dodajte več soli in/ali drugih začimb.
Ko dobite enotno zmes jo prestavite v večjo posodo. Dodajte moko in soda bikarbono ter s pomočjo silikonske lopatice vse skupaj premešajte, da nastane enotna zmes.
Posodo pokrijte s folijo za živila in postavite v hladilnik za 30 minut.
Ohlajeno maso vzemite iz pečice in iz nje oblikujte kroglice. Pomagate si lahko tudi z manjšo zajemalko za sladoled. Iz mase nastane približno 16 falaflov. V kolikor je masa premokra dodajte še eno jedilno žlico moke in premešajte. V kolikor je masa presuha dodajte kakšno jedilno žlico vode.
Oblikovane kroglice odlagajte na večji pekač obložen s papirjem za peko, vsaj 2 cm narazen. Falafle premamažite z olivnim oljem, saj se bodo tako lepše zapekli, pa tudi okus je boljši. Po želji lahko falafle tudi ocvrete v olju.
Pekač postavite v pečico in pecite 15 minut, nato falafle obrnite, da se zlato zapečejo še iz druge strani in pecite še 10 minut.
Pekač vzemite iz pečice in pustite par minut, da se ohladijo.
Falafle lahko postrežete s špinačo, domačo tahini omako, humusom ali solato z bulgurjem (povezava do recepta vas čaka zgoraj v opisu).
Za tahini omako zmešajte vse sestavine v blenderju ali smoothie napravi. Mešajte toliko časa, da nastane enotna gladka omaka. Poskusite in po želji dodajte več sirupa ali limoninega soka. Za bolj tekočo omako dodajte več vode.
KLJUČNE BESEDE domači falafli, falafli, pečeni falafli, veganski falafli
Domači falafli
Moji prvi falafli - zunaj noro hrustljavi, znotraj pa neverjetno okusni in sočni. Falafle lahko pripravite v pečici ali pa jih ocvrete v olju. Sama jih osebno raje popečem v pečici, saj so tudi iz pečice noro hrustljavi, prav tako pa so tako manj mastni. Trik za hrustljave falafle brez cvretja? Pred peko jih premažem z olivnim oljem. Olje poskrbi za hrustljavost in doda res fino aromo.
Falafle lahko postrežete z domačo tahini omako (recept spodaj), humusom ali sočno solato z bulgurjem. Recept za solato najdete tukaj - izredno okusna kombinacija skupaj s falafli!
Falafle obvezno pripravite s svežo oz. surovo čičeriko. Konzervirana čičerika je bolj mokra, zato bi nastala prevlažna masa iz katere ne bi mogli oblikovati lepih kroglic oz. falaflov.
Čičeriko pred uporabo namakajte. Namočite jo lahko čez noč, ali pa postopek pohitrite tako, da čičeriko namočite v vrelo vodo. V tem primeru čičeriko prelijte z veliko količino vrele vode, po dveh urah namakanja pa vodo zamenjajte s svežo vrelo vodo.
Čičeriko in začimbe sem naročila pri Eko Škrnicl, kjer najdete pravo zakladnico odličnih bio sestavin. S kodo NINAZORCIC dobite tudi 10% popust.
Falafle lahko postrežete s sočno solato z bulgurjem in špinačo , tahini omako (recept spodaj) ali humusom. Dodate pa jim lahko tudi drugo svežo zelenajvo ali pita kruhke.
Domači falafli
Nina ZorčičSestavine
Falafli
Tahini omaka
Dodatki
Postopek
Preberite še: