Kosilo, ki vas bo navdušilo. Preprosto, polno sira, iz maslo sestavin in najboljše pri njem: pripravljeno hitro, nasiti pa lahko celo družino! V kolikor vam kaj ostane pa lahko brez težav zamrznete ali shranite v hladilniku za mealprep.
Priprava je preprosta, vse skupaj pa vam ne bo vzelo več kot 40 minut!
Pri sestavinah ponudim kar nekaj različnih opcij: uporabite testenine po izbiri, svetujem pa kakšne polžke ali kaj v obliki tukca - takšne testenine lepše zajamejo omako. V tem receptu sem uporabila jajčne navihančke Zlato Polje. Vanje se omaka odlično ujame, zato so testenine res sočne in polne okusa.
Za ta recept sem uporabila klasičen pecorino sir, saj je bolj bogat in poln okusa, lahko pa uporabite tudi kak drug poltrdi sir po izbiri, odlična pa bi bila tudi mozzarella. Za posip toplo priporočam parmezan in/ali pecorino, saj doda taka vrsta sira bolj bogato in aromatično skorjico.
Za še bolj bogat okus priporočam še popečeno slanino - jed popelje na čisto drug (kulinaričen) nivo, zato jo toplo priporočam. Lahko pa namesto nje alternativno uporabite panceto ali pršut (goveji ali klasičen).
Na blogu vas čaka že kar nekaj receptov za razna kosila, prigrizke in narezke. Vse ideje vas čakajo tukaj.
Gratinirane testenine s sirom in radičem
Nina Zorčič
Čas priprave 20mins
Čas peke 25mins
Vrsta obroka Kosilo
Količina 6porcij
Sestavine
1nasekljan radič(eno pest shranite za kasneje za posip)
4drobno nasekljane šalotke
80gslanine/pršuta/pancete
2jedilni žliciolivnega olja
2nasekljana stroka česna
1jedilna žlicakisa
1 + ¼čajne žličkesoli
200gfeta ali salakis sira
400mlsmetane za kuhanje
Testenine
1jedilna žlicasoli
400gjajčnih navihančkov Zlato polje
200gpecorino/gruyere/fontina sira(ali drugega poltrdega sira po izbiri, narezano na majhne 1x1 cm kocke)
¼čajne žličkepopra
¼čajne žličkemuškatnega oreščka
Posip
150gpecorino/gruyere/fontina sira(ali drugega poltrdega sira po izbiri)
60gnaribanega parmezana
pest nasekljanega radiča
sveža zelišča
Postopek
Pečico segrejte na 185 stopinj.
Radič in šalotke drobno nasekljajte.
Na večji ponvi segrejte olivno olje. Dodajte slanino in popecite z obeh strani, da se hrustljavo zapeče. Odstavite in pustite, da se ohladi, nato nasekljajte.
V isto ponev dodajte nasekljane šalotke in pražite toliko časa, da se zmehčajo. Dodajte radič, nasekljan česen, kis in sol. Premešajte in pražite toliko časa, da se radič zmehča. Dodajte še sir in smetano ter premešajte. Kuhajte par minut nato odstavite.
V večjem loncu v večji količini osoljene vode skuhajte testenine po navodilih na vrečki oz. kakšno minuto manj, da so skuhani do “al dente” stanja, torej na ugriz še malo trdi. Odcedite in prihranite 1 skodelico (250ml) vode, v kateri so se kuhale testenine.
Odcejene testenine dodajte k omaki in zalijte z vodo testenin. Dodajte še pecorino sir, poper, muškatni orešček in nasekljano popečeno slanino. Premešajte. Nadevajte v večji pekač in po vrhu posujte z dodatnim sirom, parmezanom ter radičem.
Postavite v segreto pečico in pecite 25minut nato vzemite iz pečice in okrasite s svežimi zelišči. Postrezite.
KLJUČNE BESEDE gratiniran radič, gratinirane testenine, gratinirane testenine s sirom, testenine s sirom
Gratinirane testenine s sirom in radičem
Kosilo, ki vas bo navdušilo. Preprosto, polno sira, iz maslo sestavin in najboljše pri njem: pripravljeno hitro, nasiti pa lahko celo družino! V kolikor vam kaj ostane pa lahko brez težav zamrznete ali shranite v hladilniku za mealprep.
Priprava je preprosta, vse skupaj pa vam ne bo vzelo več kot 40 minut!
Pri sestavinah ponudim kar nekaj različnih opcij: uporabite testenine po izbiri, svetujem pa kakšne polžke ali kaj v obliki tukca - takšne testenine lepše zajamejo omako. V tem receptu sem uporabila jajčne navihančke Zlato Polje. Vanje se omaka odlično ujame, zato so testenine res sočne in polne okusa.
Za ta recept sem uporabila klasičen pecorino sir, saj je bolj bogat in poln okusa, lahko pa uporabite tudi kak drug poltrdi sir po izbiri, odlična pa bi bila tudi mozzarella. Za posip toplo priporočam parmezan in/ali pecorino, saj doda taka vrsta sira bolj bogato in aromatično skorjico.
Za še bolj bogat okus priporočam še popečeno slanino - jed popelje na čisto drug (kulinaričen) nivo, zato jo toplo priporočam. Lahko pa namesto nje alternativno uporabite panceto ali pršut (goveji ali klasičen).
Na blogu vas čaka že kar nekaj receptov za razna kosila, prigrizke in narezke. Vse ideje vas čakajo tukaj.
Gratinirane testenine s sirom in radičem
Nina ZorčičSestavine
Testenine
Posip
Postopek
Preberite še: