Najlažja in najbolj aromatična italijanska enolončnica z zeleno lečo in fižolom.
Posebnost moje enolončnice je ravno v izbiri okusnih začimb, ki celotno jed popeljejo na drug nivo.
Priprava je zelo preprosta, uporabljene pa so samo domače sestavine - zelenjava, začimbe, zelenjavna jušna osnova in bio zelena leča ter fižol.
Uporabila sem bio zeleno lečo in bio fižol Mung od Eko Škrnicl - koda NINAZORCIC vam na njihovi spletni strani prnese še 10% popust. Leča in fižol poskrbita, da je moja lahka enoločnica tudi nasitna in polna zdravih ogljikovih hidratov ter beljakovin.
S sestavinami se lahko igrate - dodate lahko tudi drugo zelenjavo po izbiri in zeleno lečo nadomestite z rjavo ali rdečo. Uporabite lahko tudi svoj najljubši fižol, lahko pa ta dva vira ogljikovih hidratov tudi izpustite.
Sok limete je morda komu čudna sestavina, ampak jo toplo priporočam, saj res lepo izpopolni okuse izbranih začimb.
Italijanska enolončnica z lečo
Nina Zorčič
Čas priprave 15min
Čas peke 45min
Vrsta obroka Kosilo
Količina 4porcije
Sestavine
Enolončnica
2jedilni žliciolivnega olja
1srednje velikačebula(nasekljana)
3srednje velikikorenčki(narezani na majhne koščke)
3strokičesna(nasekljan)
pestkuhanega graha
750mlzelenjavene jušne osnove
250gparadižnikove passate
50gbio zelene leče Eko Škrnicl
70gbio fižola Mung Eko Škrnicl
1 ½čajne žličkebazilike
½čajne žličkeorigana
½čajne žličketimijana
¼žličkepopra
1 ½čajna žličkasoli(več po okusu)
1srednje velikabučka(narezana na majhne koščke)
pestsveže špinače
sok polovice izstisnjene limete
Dodatki
parmezan ali kvasni kosmiči
Postopek
V večjem loncu na srednjem ognju segrejte olivno olje.
Dodajte nasekljano čebulo in korenček. Pražite par minut, dokler čebula ne postekleni.
Nato dodajte česen in pražite dodatni 2 minuti.
Dodajte grah, jušno osnovom paradižnikovo passato, zeleno lečo, fižol in začimbe. Vse skupaj dobro premešajte in kuhajte na srednjem ognju, dokler ne zavre.
Ko zavre malenkost zmanjšajte ogenju in pustite, da počasi vre 25-30 minut, dokler se juha ne zgosti, leča in fižol pa skuhata.
Po potrebi, če se je juha preveč zgostila, dodajte več vode ali jušne osnove.
Ko je leča kuhana, dodajte bučko in kuhajte še 5-10 minut.
Na koncu v juho dodajte še svežo špinačo in sok limete ter kuhajte minuto do dve minuti, samo toliko, da se špinača zmehča.
Juho odstavite in postrezite skupaj s parmezanom ali kvasnimi kosmiči.
KLJUČNE BESEDE enolončnica, italijanska enolončnica, vegansko kosilo
Italijanska enolončnica z lečo
Najlažja in najbolj aromatična italijanska enolončnica z zeleno lečo in fižolom.
Posebnost moje enolončnice je ravno v izbiri okusnih začimb, ki celotno jed popeljejo na drug nivo.
Priprava je zelo preprosta, uporabljene pa so samo domače sestavine - zelenjava, začimbe, zelenjavna jušna osnova in bio zelena leča ter fižol.
Uporabila sem bio zeleno lečo in bio fižol Mung od Eko Škrnicl - koda NINAZORCIC vam na njihovi spletni strani prnese še 10% popust. Leča in fižol poskrbita, da je moja lahka enoločnica tudi nasitna in polna zdravih ogljikovih hidratov ter beljakovin.
S sestavinami se lahko igrate - dodate lahko tudi drugo zelenjavo po izbiri in zeleno lečo nadomestite z rjavo ali rdečo. Uporabite lahko tudi svoj najljubši fižol, lahko pa ta dva vira ogljikovih hidratov tudi izpustite.
Sok limete je morda komu čudna sestavina, ampak jo toplo priporočam, saj res lepo izpopolni okuse izbranih začimb.
Italijanska enolončnica z lečo
Nina ZorčičSestavine
Enolončnica
Dodatki
Postopek
Preberite še: