Okusen, noro sočen in najbolj čokoladno čokoladen kolač – narejen brez moke!
Namesto moke sem tokrat uporabila zmlete ovsene kosmiče, ki so odlična alternativa pšenični moki, če jih znamo pravilno uporabiti pri peki.
Okusen, noro sočen in najbolj čokoladno čokoladen kolač – narejen brez moke!
Namesto moke sem tokrat uporabila zmlete ovsene kosmiče, ki so odlična alternativa pšenični moki, če jih znamo pravilno uporabiti pri peki.
Ovseno moko sem naročila pri vila-natura.si, lahko pa ovsene kosmiče tudi sami zmeljete v mešalniku ali sekljalniku. V kolikor boste moko mleli sami, jo morate res dobro zmleti, da bo gladka, brez večjih kosov ali grudic. Popolna tekstura moke je nujna za ta kolač, drugače se vam lahko po peki zelo drobi ali razpade.
Ovseno moko sem naročila pri vila-natura.si, lahko pa ovsene kosmiče tudi sami zmeljete v mešalniku ali sekljalniku. V kolikor boste moko mleli sami, jo morate res dobro zmleti, da bo gladka, brez večjih kosov ali grudic. Popolna tekstura moke je nujna za ta kolač, drugače se vam lahko po peki zelo drobi ali razpade.
Priprava je enostavna, pozorni pa morate biti na to, kako naoljite pekač za kolač. Jaz ga najraje dobro naoijim z oljem v spreju – tako ni odvečnega odtekanja olja, prav tako pa naoljiš res vse skrite kotičke. Nato pekač na rahlo posujte s sladkorjem – lahko bi tudi z moko, ampak pri moki se lahko včasih zgodi, da se v stiku z oljem spremeni v pasto in pusti svetle, bele madeže na pečenem kolaču.
Sladkor na pekaču med peko tudi poskrbi, da so robovi kolača malo hrustljavi, zato je to odlična izbira.
Zakaj naoljiti in posuti pekač? V kolikor tega ne boste storili, se vam bo kolač prijel na robove pekača in iz njega ne bo padel lepo, ampak se bo razlomil.
Priprava je enostavna, pozorni pa morate biti na to, kako naoljite pekač za kolač. Jaz ga najraje dobro naoljim z oljem v spreju – tako ni odvečnega odtekanja olja, prav tako pa naoljiš res vse skrite kotičke. Nato pekač na rahlo posujte s sladkorjem – lahko bi tudi z moko, ampak pri moki se lahko včasih zgodi, da se v stiku z oljem spremeni v pasto in pusti svetle, bele madeže na pečenem kolaču.
Sladkor na pekaču med peko tudi poskrbi, da so robovi kolača malo hrustljavi, zato je to odlična izbira.
Zakaj naoljiti in posuti pekač? V kolikor tega ne boste storili, se vam bo kolač prijel na robove pekača in iz njega ne bo padel lepo, ampak se bo razlomil.
Kakavov kolač iz ovsene moke
Nina Zorčič
Čas priprave 10mins
Čas peke 38mins
Vrsta obroka Sladica
Količina 1kolač
Sestavine
Biskvit
200gbio ovsene moke od Vila Natura(ali fino mleti ovseni kosmiči)
50gbelega sladkorja
25gkakava v prahu
1 ½čajne žličkesoda bikarbone
½čajne žličkepecilnega praška
ščepsoli
5srednje velikihjajc(sobna temperatura)
80golivnega olja
½čajne žličkeinstant kave
45ggvroče vode
105gmedu ali sirupa po izbiri
130gmascarpone sira
50gnasekljane temne čokolade ali čokoladnih kapljic
Posip za pekač
olje
sladkor
Preliv
100g85% temne čokolade(stopljene)
Postopek
Pečico segrejte na 175 stopinj.
V posodi zmešajte moko, sladkor, kakav, sodo bikarbono, pecilni prašek in sol.
V ločeni posodi z ročnim mešalnikom zmešajte jajca, olje, kavo, vročo vodo, sirup in mascarpone. Mešajte, dokler ne dobite enotne zmesi, približno 1-2 minuti.
Mokre sestavine prelijte v suhe in mešajte z mešalnikom, dokler se vse ne poveže.
Dodajte čokoladne kapljice ali nasekljano temno čokolado in premešajte.
Silikonski pekač za torto dobro namastite in na rahlo posujte s sladkorjem (s tem preprečite, da bi se torta prijela na rob pekača, prav tako pa zaradi sladkorja nastane hrustljava skorja). Silikonski model postavite na večji, raven pladenj (če uporabljate silikonski pekač ga morate postaviti na drug, trd pekač, drugače se bo zmes razlila, ko boste model prestavili v pečico).
Zmes prelijte v pripravljen pekač oz. silikonski model in pecite 38 minut oz. tako dolgo, da vstavljen nož ali zobotrebec na sebi nima surovega testa, prav tako pa je kolač po robovih malo odstopil od pekača.
Pustite, da se ohladi, nato pekač obrnite na rešetko za hlajenje in ga previdno dvignite. Kolač bi moral sam pasti ven iz modela, v kolikor ne pade, si pomagajte tako, da robove kolača rahlo spodrezate z nožem, da ga razrahljate.
Pustite na rešetki, dokler se popolnoma ne ohladi.
Ohlajen kolač prelijte s stopljeno čokolado in postrezite.
Kakavov kolač iz ovsene moke
Okusen, noro sočen in najbolj čokoladno čokoladen kolač – narejen brez moke!
Namesto moke sem tokrat uporabila zmlete ovsene kosmiče, ki so odlična alternativa pšenični moki, če jih znamo pravilno uporabiti pri peki.
Okusen, noro sočen in najbolj čokoladno čokoladen kolač – narejen brez moke!
Namesto moke sem tokrat uporabila zmlete ovsene kosmiče, ki so odlična alternativa pšenični moki, če jih znamo pravilno uporabiti pri peki.
Ovseno moko sem naročila pri vila-natura.si, lahko pa ovsene kosmiče tudi sami zmeljete v mešalniku ali sekljalniku. V kolikor boste moko mleli sami, jo morate res dobro zmleti, da bo gladka, brez večjih kosov ali grudic. Popolna tekstura moke je nujna za ta kolač, drugače se vam lahko po peki zelo drobi ali razpade.
Ovseno moko sem naročila pri vila-natura.si, lahko pa ovsene kosmiče tudi sami zmeljete v mešalniku ali sekljalniku. V kolikor boste moko mleli sami, jo morate res dobro zmleti, da bo gladka, brez večjih kosov ali grudic. Popolna tekstura moke je nujna za ta kolač, drugače se vam lahko po peki zelo drobi ali razpade.
Priprava je enostavna, pozorni pa morate biti na to, kako naoljite pekač za kolač. Jaz ga najraje dobro naoijim z oljem v spreju – tako ni odvečnega odtekanja olja, prav tako pa naoljiš res vse skrite kotičke. Nato pekač na rahlo posujte s sladkorjem – lahko bi tudi z moko, ampak pri moki se lahko včasih zgodi, da se v stiku z oljem spremeni v pasto in pusti svetle, bele madeže na pečenem kolaču.
Sladkor na pekaču med peko tudi poskrbi, da so robovi kolača malo hrustljavi, zato je to odlična izbira.
Zakaj naoljiti in posuti pekač? V kolikor tega ne boste storili, se vam bo kolač prijel na robove pekača in iz njega ne bo padel lepo, ampak se bo razlomil.
Priprava je enostavna, pozorni pa morate biti na to, kako naoljite pekač za kolač. Jaz ga najraje dobro naoljim z oljem v spreju – tako ni odvečnega odtekanja olja, prav tako pa naoljiš res vse skrite kotičke. Nato pekač na rahlo posujte s sladkorjem – lahko bi tudi z moko, ampak pri moki se lahko včasih zgodi, da se v stiku z oljem spremeni v pasto in pusti svetle, bele madeže na pečenem kolaču.
Sladkor na pekaču med peko tudi poskrbi, da so robovi kolača malo hrustljavi, zato je to odlična izbira.
Zakaj naoljiti in posuti pekač? V kolikor tega ne boste storili, se vam bo kolač prijel na robove pekača in iz njega ne bo padel lepo, ampak se bo razlomil.
Kakavov kolač iz ovsene moke
Nina ZorčičSestavine
Biskvit
Posip za pekač
Preliv
Postopek
Preberite še: