Osvežilna mediteranska solata s polnozrnatim kuskusom, pestom iz bazilike, sušenimi paradižniki in hrustljavo čičeriko. Za piko na i pa dodamo še domače, noro hrustljave krutone iz samo 4 sestavin!
Solata je pripravljena preprosto, z vami delim pa kar tri recepe v enem! Recept za božansko pesto polivko za solato, recept za hrustljave domače krutone kar v ponvi in recept za kuskus, ki vedno uspe in ni nikoli razkuhan. Z vami pa tudi delim način, kako lahko pripravite čičeriko na preprost, a zelo hrustljav in okusen način.
Za bolj nasitno solato ji dodamo kar nekaj dodatkov. Kuskus nas nasiti, čičerika poskrbi za beljakovine, sušeni paradižniki pa dodajo čudovito aromo. S prelivom poskrbimo za zdrave maščobe, solati pa dodamo malo svežine.
Pred kratkim sem začela eksperimentirati s solatami, saj sem želela prikazati, da solate ne rabijo biti dolgočasne in puste. Z nekaj preprostimi triki, novimi načini priprave in zanimivimi kombinacijami hrane lahko ustvarimo božanske solate, ki bodo navdušile vas in vaše goste!
Takšne solate so odlične samostojne, ali pa kot priloga jedem, narezkom, prigrizkom.
Posebnosti pri pripravi te solate ni, lahko pa si jo prilagodite svojemu okusu. Namesto rukole lahko dodate tudi drugo zeleno solato ali mešanico solat.
Uporabite lahko kupljen pesto, ali pripravite moj domač pesto, recept vas čaka tukaj. Na blogu pa imam tudi recept za veganski pesto, kliknite tukaj.
Mediteranska solata s kuskusom, pestom, sušenimi paradižniki in hrustljavo čičeriko
Nina Zorčič
Čas priprave 15mins
Čas peke 15mins
Vrsta obroka Kosilo
Količina 2porciji
Sestavine
Preliv
35gpesto omake(navaden ali veganski, kupljen ali domač - povezavi do obeh receptov vas čakata zgoraj)
40golivnega olja
2strokačesna(drobno nasekljan)
2jedilni žlicilimoninega soka
2jedilni žlicivode
1 ½čajne žličkeprovansalskih začimb
ščepsoli
Domači krutoni
2kosa kruha
3jedilne žliceolivnega olja
1čajna žličkaprovansalskih začimb
ščepsoli
Hrustljava čičerika
2jedilni žliciolivnega olja
150gsurove ali vložene čičerike(uporabite lahko konzervirano ali surovo, ki jo predhodno namakajte, navodila spodaj)
ščepčilija(opcijsko, če imate radi pekoče)
ščepprovansalskih začimb
ščepsoli
1jedilna žlicapripravljenega preliva
Kuskus
1jedilna žlicaolivnega olja
1šalotka ali ½ rdeče čebule
130gpolnozrnatega kuskusa Eko Škrnicl(uporabite lahko tudi navaden kuskus, meni osebno je polnozrnat boljši)
½zelenjavne jušne kocke
pestsušenih paradižnikov v olju(narezani na manjše trakce)
200mlvrele vode
Solata
100grukole
Dodatki
nadrobljen feta sir(navaden ali veganski)
Postopek
V kolikor boste uporabili surovo čičeriko jo najprej namočite v vrelo vodo za 2 uri. Vsakič, ko se vmes ohladi voda, jo odlijte in dodajte vrelo vodo.
Pripravite preliv za solato. V manjši posodici s pokrovom zmešajte vse sestavine za polivko in zaprite. Dobro pretresite, da se vse sestavine premešajo in nastane enoten preliv. Poskusite in po potrebi dodajte več sestavin.
Pripravite krutone. Na srednjem ognju segrejte večjo ponev.
V manjši posodi zmešajte kruh, narezan na manjše kocke velikosti 1 cm x 1 cm, olivno olje in začimbe. Premešajte, da olje prekrije vse kocke kruha.
Vse skupaj predevajte na segreto ponev in pražite na srednjem ognju 5-10 minut oz. toliko časa, da se krutoni zlato zapečejo. Vmes redno mešajte, da se krutoni enakomerno zapečejo.
Pečene krutone odstranite iz ponve in dodajte v ločeno skodelico. Pustite, da se ohladi. Ponev vrnite na ogenj.
Pripravite čičeriko. V isto ponev, v kateri ste pekli krutone, dodajte olivno olje.
Na segreto olje dodajte odcejeno čičerikoin začimbe. Premešajte in pražite na srednjem ognju 5-10 minut oz. toliko časa, da se čičerika zlato zapeče.
Dodajte eno jedilno žlico pripravljenega preliva in na hitro premešajte.
Hrustljavo zapečeno čičeriko odstavite s ponve in dodajte h krutonom.
Pripravite kuskus. V manjšem loncu segrejte olivno olje.
Na segreto olje dodajte drobno nasekljano šalotko/čebulo in pražite na srednjem ognju par minut, samo toliko, da se čebula zmehča.
Dodajte kuskus in premešajte. Med rednim mešanjem pražite par minut, da se kuskus zlato rjavo zapeče.
Ko je kuskus zlato zapečen ugasnite ogenj, dodajte jušno kocko in nasekljan sušen paradižnik ter zalijte z vrelo vodo.
Na hitro premešajte z vilicami in pokrijte s pokrovko. Pustite pokrito 10 minut, da se kuskus skuha in zmehča.
Po 10 minutah odkrijte in premešajte. Kuskus bi moral biti mehek in puhast, brez odvečne tekočine. Kuskus lahko dodate k solati še topel, lahko pa ga najprej ohladite.
Sestavite solato. V veliko skledo dodajte rukolo in jo prelijte s pripravljenim prelivom (preliv dodajajte postopoma in vmes poskusite, količino prilagodite svojemu okusu). Dodajte še kuskus in premešajte. Nadevajte v pripravljene krožnike.
Po vrhu posujte hrustljavo čičeriko, domače krutone in feta sir ter postrezite.
KLJUČNE BESEDE kuskus solata, solata, solata s feto, solata s kuskusom, veganska solata
Mediteranska solata s kuskusom, pestom, sušenimi paradižniki in hrustljavo čičeriko
Osvežilna mediteranska solata s polnozrnatim kuskusom, pestom iz bazilike, sušenimi paradižniki in hrustljavo čičeriko. Za piko na i pa dodamo še domače, noro hrustljave krutone iz samo 4 sestavin!
Solata je pripravljena preprosto, z vami delim pa kar tri recepe v enem! Recept za božansko pesto polivko za solato, recept za hrustljave domače krutone kar v ponvi in recept za kuskus, ki vedno uspe in ni nikoli razkuhan. Z vami pa tudi delim način, kako lahko pripravite čičeriko na preprost, a zelo hrustljav in okusen način.
Za bolj nasitno solato ji dodamo kar nekaj dodatkov. Kuskus nas nasiti, čičerika poskrbi za beljakovine, sušeni paradižniki pa dodajo čudovito aromo. S prelivom poskrbimo za zdrave maščobe, solati pa dodamo malo svežine.
Pred kratkim sem začela eksperimentirati s solatami, saj sem želela prikazati, da solate ne rabijo biti dolgočasne in puste. Z nekaj preprostimi triki, novimi načini priprave in zanimivimi kombinacijami hrane lahko ustvarimo božanske solate, ki bodo navdušile vas in vaše goste!
Vse recepte za moje solate najdete tukaj.
Takšne solate so odlične samostojne, ali pa kot priloga jedem, narezkom, prigrizkom.
Posebnosti pri pripravi te solate ni, lahko pa si jo prilagodite svojemu okusu. Namesto rukole lahko dodate tudi drugo zeleno solato ali mešanico solat.
Uporabite lahko kupljen pesto, ali pripravite moj domač pesto, recept vas čaka tukaj. Na blogu pa imam tudi recept za veganski pesto, kliknite tukaj.
Mediteranska solata s kuskusom, pestom, sušenimi paradižniki in hrustljavo čičeriko
Nina ZorčičSestavine
Preliv
Domači krutoni
Hrustljava čičerika
Kuskus
Solata
Dodatki
Postopek
Preberite še: