Najbolj osvežilna in kremna, mascarpone pita z breskvami in rumom!
Sestavljajo jo okusno dno iz hrustljavih ali maslenih piškotov, osvežilna plast breskev, hitra vaniljeva krema in noro okusna mascarpone krema z dodanim rumom. Vrhunska kombinacija božanskih okusov.
Pita je narejena preprosto in brez peke, potrebujete pa le nekaj osnovnih sestavin!
Pito lahko uporabite tudi brez dodanih sladkorjev – pozorni bodite na piškote, ki jih uporabite za dno, sladkor pa enostavno nadomestite z eritritolom.
V kolikor bi želeli, lahko sladico pripravite na klasičen način – z maslenimi piškoti in klasičnim belim sladkorjem v prahu – okus je v obeh primerih božanski, pita pa je pregrehe vredna.
Uporabljeni so odlični komplementarni okusi – vanilja, breskve, mascarpone in rum. Pita v sebi združuje elemente hrustljavosti in sočnosti, prepletajo pa se okusi sadne svežine in kremne rumove esence. Poetičen opis za poetično pito.
Vse plasti so pripravljene brez peke, potrebno je samo hlajenje. Da zadevo pohitrite, lahko prve plasti hladite kar v zamrzovalniku, zadnji korak pa zahteva malo daljše hlajenje v hladilniku. Hlajenje plasti je potrebno, zato da se plasti med seboj ne premešajo in združijo v eno.
Pito sem okrasila z breskvami, katere sem najprej malo popekla na žar oz. grill ponvi, da je bila lepe zareze. Ta korak lahko tudi preskočite in pito okrasite čisto po svojem okusu!
Mascarpone pita z breskvami in rumom
Nina Zorčič
Čas priprave 35mins
Čas peke 0mins
Vrsta obroka Sladica
Količina 8kosov
Sestavine
Breskve
2zreli breskvi
1čajna žličkaruma
1čajna žličkavaniljeve arome
2jedilni žlicimedu ali javorjevega sirupa
Dno
250gpomarančnih piškotov brez sladkorja od Brezsladkorja.si(ali maslenih piškotov po izbiri)
50gkokosovega olja(stopljeno, ohlajeno)
40gnesladkane jabolčne čežane(ali banane, spasirane v pire)
1jedilna žlicaeritritola v prahu od Brezsladkorja.si(ali sladkorja v prahu)
½jedilne žlicevaniljeve arome
¼jedilne žliceruma
Mascarpone krema
170glahkega mascarpone sira
35geritritola v prahu od Brezsladkorja.si(ali sladkorja v prahu)
tekočina od breskev (zgoraj)
½jedilne žlicevaniljeve arome
½jedilne žliceruma
1čajna žličkamedu ali javorjevega sirupa
1zavojčekkrem fix mešanice
Dodatki
narezane breskve, popečene na žaru
javorjev sirup
nasekljani mandlji v lističih
Postopek
Pripravite breskve. Breskve narežite na tanjše rezine in primešajte vse ostale sestavine.
Pustite počivati, medtem pa pripravite dno.
V blenderju ali sekljalniku zdrobite izbrane piškote, dokler ne nastane pesku podobna tekstura.
Dodajte stopljeno kokosovo olje, jabolčno čežano (ali bananin pire), vaniljevo aromo in premešajte. Preverite teksturo. Zmes mora biti vlažna in kompaktna, da lahko z njo oblikujete dno. Po potrebi, v kolikor se zmes ne sprijema, dodajte še 1 jedilno žlico stopljenega olja. S pripravljeno zmesjo obložite pripravljen pekač premera 18 cm po dnu in po robovih.
Postavite v zamrzovalnik za 15 minut, medtem pa pripravite plast breskev.
Namočene breskve odcedite, tekočino pa shranite!
Breskve v mešalniku ali smoothie blenderju zmiksajte, da nastane gladek sadni pire. V kolikor je zmes pregosta in se ne da lepo mešati, dodajte eno jedilno žlico vode. premešajte in dodajte dve jedilni žlici instant želatine v prahu. Premešajte.
Zmes premažite po ohlajenem dnu in postavite v zamrzovalnik za vsaj 15 minut oz. tako dolgo, da se zmes zgosti in strdi. Medtem pripravite vaniljevo kremo.
Vanilijevo kremo zmešajte s pomočjo ročnega mešalnika po navodilih na vrečki, dokler ne nastane gosta krema. Jaz sem dodala 200ml vode (ne 300, da je bila krema bolj gosta in je držala obliko).
Kremo premažite po ohlajeni plasti breskev in postavite v zamrzovalnik za 15 do 30 minut, da se strdi. Medtem pripravite mascarpone kremo.
V večji posodi s pomočjo ročnega mešalnika zmešajte mascarpone sir, eritritol v prahu, tekočino, katero so spustile breskve v posodi, rum, vaniljevo aromo in med/ javorjev sirup. Premešajte v enotno zmes in poskusite - po potrebi dodajte več sladila/ruma.
V zmes dodajte zavojček krem fix mešanice in s pomočjo ročnega mešalnika mešajte približno eno minuto, da se zmes malo zgosti.
Na strjeno vaniljevo kremo premažite mascarpone kremo in postavitite v hladilnik za vsaj 3 ure ali kar čez noč. Namočene breskve shranite v hladilniku v ločeni posodi.
Po ohlajeni piti razporedite narezane breskve. Po želji jih lahko pred tem popečete na žar ponvi, da dobijo lepe črne zareze. Prelijte z žličko javorjevega sirupa in posujte z nasekljanimi mandlji.
Postrezite, preostalo pito pa hranite v hladilniku.
KLJUČNE BESEDE mascarpone pita, pita brez peke, sadna pita
Mascarpone pita z breskvami in rumom
Mascarpone pita z breskvami in rumom
Nina ZorčičSestavine
Breskve
Dno
Plast breskev
Vaniljeva krema
Mascarpone krema
Dodatki
Postopek
Preberite še: