Odlično kosilo, ki poboža dušo. Sočna in izredno aromatična lečina omaka, polna slastne zelenjave, po vrhu pa zapečen pire krompir - NJAMI!
Z Eko Škrnicl smo za vas pripravili odlično kosilo za hladnejše dni, ko zapaše nekaj, kar pogreje telo. Omaka je pripravljena hitro in v eni ponvi, polna slastne zelenjave in izbranih začimb. Tokrat sem omako pripravila brez mesa, namesto tega pa sem dodala lečo in pravo mešanico začimb, zaradi katere mesa ne boste pogrešali.
Tale pastirska pita je pripravljena res hitro, saj sem uporabila konzervirano lečo, vložene gobice ter vložen korenček in grah. S tem prihranimo ogromno časa, priprava pa je res enostavna.
Seveda lahko uporabite tudi sveže gobice in surovo lečo ter zelenjavi. V tem primeru pražite gobice toliko časa, da so popolnoma mehke in so izpustile vso vodo, omako pa kuhajte malo dlje, da se skuhajo še leča in zelenjava.
Po vrhu slastne lečine omake je še plast božanskega pireja, tokrat v veganski verziji. Namesto masla sem dodala olje, namesto mleka oz. smetane pa kar rastlinski napitek oz. "mleko". Za pripravo klasičnega recepta obiščite Link za spletno stran ta recept za najbolj gladek pire krompir
.
Na blogu vas pa čaka že ogromno receptov za kosila, priloge, tako klasične kot veganske jedi. Vsi recepti za slane jedi vas čakajo
tukaj.
Pastirska pita z lečo (Shepherd's Pie)
Nina Zorčič
Čas priprave 30mins
Čas peke 20mins
Vrsta obroka Kosilo
Količina 4porcije
Sestavine
Lečina omaka z zelenjavo
2jedilni žliciolivnega olja
1rdeča čebula, drobno nasekljana
1strokčesna, drobno nasekljan
200gvloženih gobic v slanici, drobno nasekljanih (ali svežih, v tem primeru pražite, dokler ne izpustijo tekočine)
200gkorenčka(surov narezan na majhne koščke ali konzerviran)
140gvloženega graha
250gkuhane rjave leče(lahko konzervirana)
1čajna žličkasladke paprike
1čajna žličkarožmarina
1čajna žličkatimijana
½čajne žličkečesna v prahu
½čajne žličkesoli(več/manj po okusu)
1jedilna žlicaparadižnikovega koncentrata
2jedilni žlicisojine omake
500mlzelenjavne jušne osnove(500ml vrele vode + 1 zelenjavna jušna kocka)
3jedilne žlicekoruznega škrob
poper po okusu
Veganski pire krompir
700gkrompirja, olupljen in narezan na manjše kocke
1jedilna žlicadrobnjaka+ dodatno za posip
5jedilnih žlicolivnega olja
250mlrastlinskega napitka oz. "mleka"(dodajajte postopoma; nesladkano, ovseno, riževo ali mandljevo)
½čajne žličkesoli(več/manj po okusu)
poper po okusu
Postopek
V večji ponvi na srednjem ognju segrejte olivno olje. Čebulo popražite, da postekleni, nato dodajte česen in popražite, da zadiši.
Dodajte nasekljane gobice in pražite par minut.
Nato dodajte še korenček, grah in rjavo lečo. Dodajte še vse začimbe, paradižnikov koncentrat, sojino omako in jušno osnovo. Premešajte in dodajte koruzni škrob, ki ga presejte skozi sito - tako preprečite nastanek grudic. Premešajte in na srednjem ognju ob rednem mešanju kuhajte 15 minut oz. toliko časa, da se omaka zgosti, vse sestavine pa zmehčajo.
Ko je omaka gosta jo poskusite in po želji dodatno začinite s soljo ter poprom. Odstavite in prelijte v pekač.
Pečico segrejte na 185 stopinj.
V večji količini vrele vode skuhajte olupljen krompir, narezan na manjše kocke. Kuhajte toliko časa, da se krompir popolnoma zmehča.
Kuhan krompir odcedite in prestavite v večjo posodo. Dodajte drobnjak, olivno olje, 125ml mleka in sol. Spasirajte ali zmečkajte z vilicami, da dobite čimbolj gladek pire. Ni problema tudi, če ostanejo kakšni manjši koščki. Za čisto gladek pire, brez grudic, svetujem, da krompir zmečkate skozi sito. Po potrebi dodajte še preostanek mleka, da dobite res gladek pire, ki ne sme biti preveč gost in niti preveč tekoč. Poskusite in po okusu začinite s soljo.
Pire krompir pokapajte po vrhu lečine omake in ga razporedite po celi površini. Zgladite površino, po okusu posujte s poprom in drobnjakom.Pekač postavite v pečico in pecite 20 minut oz. toliko časa, da se krompir zapeče.
Vzemite iz pečice in postrezite.
KLJUČNE BESEDE pastirska pita, pita z lečo, shepherds pie, vegan shepherds pie, veganska pastirska pita, veganska pita
Pastirska pita z lečo (Shepherd’s Pie)
Odlično kosilo, ki poboža dušo. Sočna in izredno aromatična lečina omaka, polna slastne zelenjave, po vrhu pa zapečen pire krompir - NJAMI!
Z Eko Škrnicl smo za vas pripravili odlično kosilo za hladnejše dni, ko zapaše nekaj, kar pogreje telo. Omaka je pripravljena hitro in v eni ponvi, polna slastne zelenjave in izbranih začimb. Tokrat sem omako pripravila brez mesa, namesto tega pa sem dodala lečo in pravo mešanico začimb, zaradi katere mesa ne boste pogrešali.
Tale pastirska pita je pripravljena res hitro, saj sem uporabila konzervirano lečo, vložene gobice ter vložen korenček in grah. S tem prihranimo ogromno časa, priprava pa je res enostavna.
Seveda lahko uporabite tudi sveže gobice in surovo lečo ter zelenjavi. V tem primeru pražite gobice toliko časa, da so popolnoma mehke in so izpustile vso vodo, omako pa kuhajte malo dlje, da se skuhajo še leča in zelenjava.
Po vrhu slastne lečine omake je še plast božanskega pireja, tokrat v veganski verziji. Namesto masla sem dodala olje, namesto mleka oz. smetane pa kar rastlinski napitek oz. "mleko". Za pripravo klasičnega recepta obiščite Link za spletno stran ta recept za najbolj gladek pire krompir .
Na blogu vas pa čaka že ogromno receptov za kosila, priloge, tako klasične kot veganske jedi. Vsi recepti za slane jedi vas čakajo tukaj.
Pastirska pita z lečo (Shepherd's Pie)
Nina ZorčičSestavine
Lečina omaka z zelenjavo
Veganski pire krompir
Postopek
Preberite še: