Vrhunski prigrizek, ki vas bo pustil brez besed! V kombinaciji s kozarcem dobrega vina lahko sestavlja tudi odlično, lahkotno večerjo.
Hrustljav kruhek, popečen z olivnim oljem in z nežno česnovo aromo. Plast kremne rikote z začimbami, po vrhu pa zvezda prigrizka: popečeni paradižniki z balzamično glazuro.
Gurmanska pojedina, pripravljena čisto preprosto, a hkrati neverjetno okusna.
Ideja, za hitrejši prigrizek (brez peke paradižnika): uporabite svež paradižnik in ga pokapajte z balzamičnim kisom ter olivnim oljem.
Popečeni kruhki z rikoto, popečenimi paradižniki in balzamično glazuro
Nina Zorčič
Čas priprave 5mins
Čas peke 45mins
Vrsta obroka prigrizek
Količina 4porcije
Sestavine
Popečeni paradižniki z balzamično glazuro
700gčešnjevih paradižnikov(V kolikor bi želeli prigrizek na hitro pa lahko uporabite tudi sveže paradižnike in vse skupaj samo pokapate z balzamičnim kisom)
3jedilne žlicekvalitetnega olivnega olja
4jedilne žlicebalzamičnega kisa
1jedilna žlicarjavega sladkorja
1jedilna žlicaorigana
sol, poper
Balzamična glazura
1čajna žličkamedu
Popečen kruh
par rezin izbranega kruha(polnozrnat, ajdov z orehi ali bageta so odlična izbira)
olivno olje(količino prilagodite številu kruhov, olje potrebujemo samo za premaz)
2strokačesna(olupljen)
Kremna rikota
200grikote
1jedilna žlicaolivnega olja
sol, poper po okusu
Postopek
Pečico segrejte na 220 stopinj, rešetka naj bo na sredini pečice.
V večji pekač premera 30 cm x 20 cm dodajte oprane češnjeve paradižnike, narezane na polovico ali na četrtine, če so vmes kakšni večji kosi.
Paradižnik prelijte z olivnim oljem in balzamičnim kisom, posujte z rjavim sladkorjem in začinite z origanom, soljo ter poprom. Vse skupaj premešajte, da se začimbe razporedijo, paradižnik pa je prekrit z mešanico.
Ko se pečica segreje postavite pekač v pečico na srednjo rešetko in pecite 30-35 minut oz. toliko časa, da se paradižnik zmehča in spusti sokove, ni pa še črno zapečen.
Nato vzemite pekač iz pečice, previdno odcedite vso tekočino iz pekača v srednje veliko ponev, pekač pa skupaj s paradižniki vrnite nazaj v pečico in pecite še dodatnih 10-15 minut oz. toliko časa, da se paradižnik rjavo/črno zapeče (odvisno kako zelo zapečene imate radi).
Odcejeni tekočini dodajte še žlico medu in premešajte. Vse skupaj kuhajte na višjem ognju dobrih 5-8 minut oz. toliko časa, da se tekočina zgosti v tekoč, ne pregost sirup. Med vretjem redno mešajte in nadzorujte, da se sirup ne zgosti preveč ali zažge.
Sirup je primerne gostote, ko prekrije zadnjo stran žlice (ko žlico pomočite v sirup se obdrži na zadnji strani in ne odteče v celoti dol).
Pripravljen sirup odcedite v ločeno posodico.
V kolikor bi želeli prigrizek na hitro pa lahko uporabite tudi sveže paradižnike in vse skupaj samo pokapate z balzamičnim kisom.
Izbran kruh narežite na rezine. Rezine kruha z obeh strani rahlo premažite z oljem.
V večji ponvi na srednjem ognju popecite premazane rezine, dokler se zlato ne zapečejo in postanejo hrustljave.
V popečene rezine kruha vtrite česen - strok česna podrsajte po obeh straneh kruha samo toliko, da se kruh navzame arome česna.
V ločeni posodici zmešajte rikoto, olivno olje in dodajte sol ter poper po okusu. Premešajte in poskusite.
Postrezite skupaj s popečenimi češnjevimi paradižniki in balzamično glazuro.
KLJUČNE BESEDE kruhki s popečenim paradižnikom, kruhki z rikoto, kruhki z rikoto in paradižnikom, popečeni kruhki, sendvič z rikoto in paradižnikom
Popečeni kruhki z rikoto, popečenimi paradižniki in balzamično glazuro
Vrhunski prigrizek, ki vas bo pustil brez besed! V kombinaciji s kozarcem dobrega vina lahko sestavlja tudi odlično, lahkotno večerjo.
Hrustljav kruhek, popečen z olivnim oljem in z nežno česnovo aromo. Plast kremne rikote z začimbami, po vrhu pa zvezda prigrizka: popečeni paradižniki z balzamično glazuro.
Gurmanska pojedina, pripravljena čisto preprosto, a hkrati neverjetno okusna.
Ideja, za hitrejši prigrizek (brez peke paradižnika): uporabite svež paradižnik in ga pokapajte z balzamičnim kisom ter olivnim oljem.
Na blogu sem z vami že delila recept za te slastne popečene paradižnike z božansko balzamično glazuro, ki VEDNO USPE! In to čisto preprosto - pokuhate in počakate, da se zgosti. To je vse.
Kruhki odlično sedejo tudi poleg narezka ali kot predjed - sedejo k vinu, penini ali kar tako!
V kolikor vam kaj tega paradižnika ostane, pa ga lahko, skupaj z glazuro, mozzarello in rikoto uporabite za tale recept za božanske testenine z omako iz popečenih paradižnikov in balzamičnega kisa s hrustljavim pršutom . Tako poskrbimo za manj zavržene hrane.
Popečeni kruhki z rikoto, popečenimi paradižniki in balzamično glazuro
Nina ZorčičSestavine
Popečeni paradižniki z balzamično glazuro
Balzamična glazura
Popečen kruh
Kremna rikota
Postopek
Preberite še: