Božansko, lahkotno kosilo, polno okusa in bogatih arom. Pripravila sem recept za testenine z omako iz popečenih paradižnikov, balzamične glazure in parmezana.
Po vrhu pa hrustljav, na ponvi popečen pršut, ki doda pomemben element hrustljavosti.
Vse skupaj je pripravljeno izredno preprosto - za paradižnike zmešajte vse sestavine kar v pekaču, za glazuro pa uporabimo kar soke iz pekača. V ponvi jih med vretjem segrevamo, dokler ne nastane gost sirup. Vse skupaj nato zblendamo, da dobimo gladko omako, ki ji med segrevanjem dodamo še parmezan - bolj preprosto kot to ne gre!
Res okusno kosilo, pripravljeno iz nekaj osnovnih sestavin. Spodaj v receptu vas čaka tudi nekaj možnosti za zamenjave.
Svetujem uporabo kvalitetnega olivnega olja, saj pripomore k boljšemu okusu, uporabite pa lahko seveda tudi tistega, ki ga imate pri roki. Vedno pa uporabite olivno olje, druga olja za to jed niso primerna.
Balzamični glazuri, ki jo pripravimo iz sokov paradižnika, dodamo kanček medu in rjavega sladkorja, zato dobimo prijetno sladko, gosto balzamično glazuro, ki odlično sede k blagi, kremni rikoti.
Uporabite lahko testenine po izbiri, meni pa pri tej omaki sedejo špageti - odlična izbira so tudi votli špageti bucatini. Uporabite pa lahko tudi polžke, fusile, metuljčke itd.
Popečene paradižnike skupaj z glazuro in mozzarello zblendamo, da dobimo gladko omako. Omaki bomo med kuhanjem dodali še vodo, v kateri so se kuhale testenine. Vodo dodamo, da lahko omako razredčnimo, ker pa je zaradi testenin škrobnasta, pa poskrbi tudi za gosto omako, ki se lepo oprime testenin.
Testenine z omako popečenih paradižnikov in hrustljavim pršutom
Nina Zorčič
Čas priprave 10mins
Čas peke 55mins
Vrsta obroka Kosilo
Količina 2porciji
Sestavine
Popečen pršut
2rezinipršuta(ali slanine itd.)
Pečeni paradižniki
700gčešnjevega paradižnika(narezan na polovice ali četrtine)
3jedilne žlice kvalitetnega olivnega olja
4jedilne žlicebalzamičnega kisa
1jedilna žlicarjavega sladkorja
1jedilna žlicaorigana
sol, poper
Balzamična glazura
1čajna žličkamedu
Testenine
200gtestenin po izbiri
Dodatki
250mlvode, v kateri so se kuhale testenine
50gsveže naribanega parmezana
kisla smetana, burrata
Postopek
Pečico segrejte na 220 stopinj, rešetka naj bo na sredini pečice.
Na srednje veliki ponvi na srednjem ognju brez olja popecite dve rezini pršuta. Pražite vsaj 5 minut na eni strani, da se pršut zlato zapeče in postane hrustljav. Nato obrnite in pražite še kakšno minuto. Odstavite in pustite, da se ohladi, nato nasekljajte na drobne kose.
V večji pekač premera 30 cm x 20 cm dodajte oprane češnjeve paradižnike, narezane na polovico ali na četrtine, če so vmes kakšni večji kosi.Paradižnik prelijte z olivnim oljem in balzamičnim kisom, posujte z rjavim sladkorjem in začinite z origanom, soljo ter poprom. Vse skupaj premešajte, da se začimbe razporedijo, paradižnik pa je prekrit z mešanico.
Ko se pečica segreje postavite pekač v pečico na srednjo rešetko in pecite 30-35 minut oz. toliko časa, da se paradižnik zmehča in spusti sokove, ni pa še črno zapečen.
Vmes v večji količini osoljene vrele vode skuhajte testenine po navodilih, do "al dente" stanja, torej da so na ugriz še malo trde, saj se bodo do konca skuhale v omaki. Prihranite 1 skodelico/250ml vode, v kateri so se kuhale testenine, saj jo potrebujemo iz omake.
Nato vzemite pekač iz pečice, previdno odcedite vso tekočino iz pekača v srednje veliko ponev, pekač pa skupaj s paradižniki vrnite nazaj v pečico in pecite še dodatnih 10-15 minut oz. toliko časa, da se paradižnik rjavo/črno zapeče (odvisno kako zelo zapečene imate radi).
Odcejeni tekočini dodajte še žlico medu in premešajte. Vse skupaj kuhajte na višjem ognju dobrih 5-8 minut oz. toliko časa, da se tekočina zgosti v tekoč, ne pregost sirup. Med vretjem redno mešajte in nadzorujte, da se sirup ne zgosti preveč ali zažge.
Sirup je primerne gostote, ko prekrije zadnjo stran žlice (ko žlico pomočite v sirup se obdrži na zadnji strani in ne odteče v celoti dol).
Pripravljen sirup odcedite v posodo blenderja. Dodajte še popečene paradižnike, skupaj z vsemi sokovi, ki so jih izpustili. Dodajte še 100ml vode, v kateri so se skuhale testenine in zblendajte, da dobite gladko omako.
V večji ponvi segrejte omako, skupaj s sveže naribanim parmezanom. Kuhajte do rahlega vretja, nato dodajte skuhane špagete in premešajte. Če je omaka pregosta dodajte še malo vode, v kateri so se kuhali špageti in kuhajte še minuto ali dve, da se omaka zgosti in oprime testenin.
Postrezite z nasekljanim popečenim pršutom in žlico kisle smetane ali dodajte burrato.
KLJUČNE BESEDE italijanske testenine, popečeni češnjevi paradižniki, preproste testenine, testenine s paradižnikovo omako, testenine s popečenimi paradižniki
Testenine z omako popečenih paradižnikov in hrustljavim pršutom
Božansko, lahkotno kosilo, polno okusa in bogatih arom. Pripravila sem recept za testenine z omako iz popečenih paradižnikov, balzamične glazure in parmezana.
Po vrhu pa hrustljav, na ponvi popečen pršut, ki doda pomemben element hrustljavosti.
Vse skupaj je pripravljeno izredno preprosto - za paradižnike zmešajte vse sestavine kar v pekaču, za glazuro pa uporabimo kar soke iz pekača. V ponvi jih med vretjem segrevamo, dokler ne nastane gost sirup. Vse skupaj nato zblendamo, da dobimo gladko omako, ki ji med segrevanjem dodamo še parmezan - bolj preprosto kot to ne gre!
Res okusno kosilo, pripravljeno iz nekaj osnovnih sestavin. Spodaj v receptu vas čaka tudi nekaj možnosti za zamenjave.
Svetujem uporabo kvalitetnega olivnega olja, saj pripomore k boljšemu okusu, uporabite pa lahko seveda tudi tistega, ki ga imate pri roki. Vedno pa uporabite olivno olje, druga olja za to jed niso primerna.
Balzamični glazuri, ki jo pripravimo iz sokov paradižnika, dodamo kanček medu in rjavega sladkorja, zato dobimo prijetno sladko, gosto balzamično glazuro, ki odlično sede k blagi, kremni rikoti.
Uporabite lahko testenine po izbiri, meni pa pri tej omaki sedejo špageti - odlična izbira so tudi votli špageti bucatini. Uporabite pa lahko tudi polžke, fusile, metuljčke itd.
Popečene paradižnike skupaj z glazuro in mozzarello zblendamo, da dobimo gladko omako. Omaki bomo med kuhanjem dodali še vodo, v kateri so se kuhale testenine. Vodo dodamo, da lahko omako razredčnimo, ker pa je zaradi testenin škrobnasta, pa poskrbi tudi za gosto omako, ki se lepo oprime testenin.
Iz popečenega paradižnika pa lahko ustvarite tudi te božanske popečene kruhke z rikoto in popečenimi paradižniki - božanski lahkoten prigrizek, ki je primeren za lahkotno kosilo ali pogostitev.
Testenine z omako popečenih paradižnikov in hrustljavim pršutom
Nina ZorčičSestavine
Popečen pršut
Pečeni paradižniki
Balzamična glazura
Testenine
Dodatki
Postopek
Preberite še: