Kaj tokrat sestavlja mojo lazanjo? Bučni pire s česnom in parmezanom ter kremna rikota s praženimi mandlji v rjavem maslu. Za dodatno aromo pa sem tokrat dodala tudi svež žajbelj, ki sem ga pred te popekla na maslu. VRHUNSKO, a hkrati čisto preprosto.
Rjavo maslo ni nič drugega, kot maslo,, ki ga pražimo v ponvi, dokler ne porjavi in dobi slastne oreškaste arome. Tokrat sem mu dodala še svež žajbelj in nasekljane pražene lešnike. Božanski dodatek rikotini kremi!
Po vrhu pa dodamo lešnikom še na hitro popečena bučna semena - element hrustljavosti ne sme manjkati
Ta lazanja je pripravljena čisto preprosto in zelo hitro, brez večjega kompliciranja. Najprej bučo olupite, operite in narežite na manjše kocke. Kuhajte, da se zmehča, nato jo skupaj z maslom, česnom in parmezanom malo popečete na ponvi. V ločeni posodi medtem zmešamo vse sestavine za rikotino kremo, v ponvi pa pražimo maslo, dokler ne zadiši. Temu pa na koncu sledi samo še sestavljanje lazanje!
V tem receptu je kar nekaj "posebnih" dodatkov, kot so rjavo maslo s popečenim žajbljem in praženimi lešniki, popečena bučna semena itd. Vsi ti dodatki dodajo res piko na i tej lazanji, zato jih toplo priporočam in jih ne izpuščajte.
Lazanja z bučnim pirejem in parmezanovo rikoto z maslenimi lešniki in žajbljem
Nina Zorčič
Čas priprave 25mins
Čas peke 40mins
Vrsta obroka Kosilo
Količina 6porcij
Sestavine
Buča
1kgolupljene in očiščene buče
ščepsoli
Praženih lešnikov z rjavim maslom in popečenim žajbljem
100gmasla
12listovsvežega žajblja
100gpraženih lešnikov
ščepsoli
Bučna krema
2jedilni žlicirjavega masla(recept zgoraj)
2strokačesna(drobno nasekljan)
40gsveže naribanega parmezana
sol, poper po okusu
Kremna rikota z maslenimi lešniki
200grikote(najraje uporabim Galbani)
200gbelega sira
50gsveže naribanega parmezana
50gvode
sol, poper po okusu
1čajna žličkaprovansalskih začimb
½praženih lešnikov z rjavim maslom in popečenim žajbljem
Lazanja
lističi za lazanjo
150gnaribane mozzarelle
Popečena bučna semena
pest bučnih semen
1jedilna žlicarjavega masla(recept zgoraj)
Dodatki
svež origano, žajbelj
preostanek popečenih lešnikov v rjavem maslu
Postopek
Pečico segrejte na 215 stopinj.
V večjem loncu v večji količini osoljene vode medtem skuhajte bučo, ki ste jo prej olupili, oprali in narezali na manjše kocke.
Ko je buča mehka in kuhana jo odcedite.
V (litoželezni ali navadni) ponvi segrevajte maslo in liste žajblja na srednjem ognju. Segrevajte toliko časa, da se maslo popolnoma raztopi in začne barvati na rjavo. Ko začne dobivati oreščkast vonj mu dodajte nasekljane pražene lešnike. Premešajte in nadzorujte - pražite še dobro minuto, ko pa je maslo že temnejše rjavo in diši, takrat vse skupaj odstavite in prelijte v manjšo skodelico. S kuhalnico ali vilicami zdrobite žajbljeve liste, ki so po peki prijetno hrustljavi.
V ponev vrnite 2 jedilni žlici rjavega masla in nasekljan česen. Premešajte in na srednje nizkem ognju pražite par minut, da česen zadiši. Dodajte odcejeno bučo in premešajte. Pustite par minut, da se dno buče zlato zapeče, nato premešajte, da se zapeče še iz drugih strani.
Buči dodajte še nariban parmezan in začinite s soljo ter poprom. Premešajte, z kuhalnico bučo zmečkajte v pire in segrevajte, da se parmezan stopi.
Vse skupaj spasirajte v benderju ali s pomočjo paličnega mešalnika, da dobite gladko kremo brez grudic. Vode ne dodajajte, da ne bo krema preredka. Poskusite in po želji dodatno začinite.
V ločeni posodi zmešajte rikoto, nadrobljen beli sir (brez tekočine/slanice), parmezan, vodo, sol in poper. S pomočjo paličnega mešalnika ali blenderja spasirajte vse v gladko kremo, ki pa lahko vsebuje tudi nekaj grudic.
Dodajte provansalske začimbe in polovico praženih lešnikov, skupaj z maslom in žajbljevimi listi. Premešajte in poskusite. Po potrebi dodatno začinite s soljo in poprom.
V večji pekač premera 30 cm x 20 cm najprej dodajte plast bučne kreme (1/3 kreme). Po njej premažite rikoto (1/3 kreme) in položite 3-4 lističe za lazanjo (odvisno od velikosti in oblike pekača). Po vrhu lističev dodajte plast bučne kreme in spet 3-4 lističe za lazanjo. Na lističe dodajte 1/3 rikote. Ponovno dodajte 3-4 lističe. Na lističe dodajte še zadnjo plast bučne kreme in preostanek rikote. Premešajte, masi se lahko tudi malo premešata. Vse skupaj posujte z mozzarello in pokrijte z alufolijo.
Postavite v pečico in pecite pokrito 25 minut nato odkrijte in pecite dodatnih 15 minut oz. toliko časa, da je sir zlato zapečen, lističi za lazanjo pa mehki.
Medtem popražite bučna semena. Na ponvi na srednjem ognju segrejte žlico rjavega masla. Dodajte bučna semena in sol ter med rednim mešanjem pražite, dokler ne porjavijo. Ko začnejo semena pokati jih odstavite in prestavite v manjšo posodico.
Po pečeni lazanji razporedite preostanek popečenih lešnikov, skupaj z rjavim maslom in popečena bučna semena. Po želji lahko dodate tudi sveže začimbe. Postrezite takoj.
KLJUČNE BESEDE bučna lazanja, lazanja, lazanja z rikoto, vegetarijanska lazanja
Lazanja z bučnim pirejem in parmezanovo rikoto z maslenimi lešniki in žajbljem
Božanska kombinacija združena v obliki lazanje!
Kaj tokrat sestavlja mojo lazanjo? Bučni pire s česnom in parmezanom ter kremna rikota s praženimi mandlji v rjavem maslu. Za dodatno aromo pa sem tokrat dodala tudi svež žajbelj, ki sem ga pred te popekla na maslu. VRHUNSKO, a hkrati čisto preprosto.
Rjavo maslo ni nič drugega, kot maslo,, ki ga pražimo v ponvi, dokler ne porjavi in dobi slastne oreškaste arome. Tokrat sem mu dodala še svež žajbelj in nasekljane pražene lešnike. Božanski dodatek rikotini kremi!
Po vrhu pa dodamo lešnikom še na hitro popečena bučna semena - element hrustljavosti ne sme manjkati
Ta lazanja je pripravljena čisto preprosto in zelo hitro, brez večjega kompliciranja. Najprej bučo olupite, operite in narežite na manjše kocke. Kuhajte, da se zmehča, nato jo skupaj z maslom, česnom in parmezanom malo popečete na ponvi. V ločeni posodi medtem zmešamo vse sestavine za rikotino kremo, v ponvi pa pražimo maslo, dokler ne zadiši. Temu pa na koncu sledi samo še sestavljanje lazanje!
Posebnosti pri pripravi ali zamenjavi sestavin tukaj ni, ker mi je všeč kombinacija točno takšna kot je. Imam pa na blogu tudi recept za klasično lazanjo z NAJBOLJŠO bolognese omako, pesto lazanjo s tremi siri, lazanjo v ponvi s širokimi rezanci in vegansko lazanjo! Za recepte kliknite na obarvane besede.
V tem receptu je kar nekaj "posebnih" dodatkov, kot so rjavo maslo s popečenim žajbljem in praženimi lešniki, popečena bučna semena itd. Vsi ti dodatki dodajo res piko na i tej lazanji, zato jih toplo priporočam in jih ne izpuščajte.
Lazanja z bučnim pirejem in parmezanovo rikoto z maslenimi lešniki in žajbljem
Nina ZorčičSestavine
Buča
Praženih lešnikov z rjavim maslom in popečenim žajbljem
Bučna krema
Kremna rikota z maslenimi lešniki
Lazanja
Popečena bučna semena
Dodatki
Postopek
Preberite še: