Vrhunski prigrizek, ki vas bo pustil brez besed! V kombinaciji s kozarcem dobrega vina lahko sestavlja tudi odlično, lahkotno večerjo.
Kaj ponuditi poleg narezka? Moje popečene češnjeve paradižnike! Na kosu popečenega kruha, skupaj s kremno rikoto, nastane božanski prigrizek, ki vas ne bo pustil ravnodušnih.
Vse skupaj je pripravljeno izredno preprosto - za paradižnike zmešajte vse sestavine kar v pekaču, za glazuro pa uporabimo kar soke iz pekača. V ponvi jih med vretjem segrevamo, dokler ne nastane gost sirup. Vse skupaj nato postrežemo s popečenimi kruhki in rikoto - bolj preprosto kot to ne gre!
Potrebujete torej 1 uro, 1 pekač, 1 ponev in apetit!
Svetujem uporabo kvalitetnega olivnega olja, saj pripomore k boljšemu okusu, uporabite pa lahko seveda tudi tistega, ki ga imate pri roki. Vedno pa uporabite olivno olje, druga olja za to jed niso primerna.
Glazuri dodamo kanček medu in rjavega sladkorja, zato dobimo prijetno sladko, gosto balzamično glazuro, ki odlično sede k blagi, kremni rikoti.
700gčešnjevega paradižnika(narezan na polovice ali četrtine)
3jedilne žlicekvalitetnega olivnega olja
4jedilne žlicebalzamičnega kisa
1jedilna žlicarjavega sladkorja
1jedilna žlicaorigana
sol, poper
Balzamična glazura
1čajna žličkamedu
Dodatki
mini mozzarelle
svež origano
popečeni kruhki
rikota(dodate ji lahko kanček olivnega olja in začimbe po izbiri)
Postopek
Pečico segrejte na 220 stopinj, rešetka naj bo na sredini pečice.
V večji pekač premera 30 cm x 20 cm dodajte oprane češnjeve paradižnike, narezane na polovico ali na četrtine, če so vmes kakšni večji kosi.
Paradižnik prelijte z olivnim oljem in balzamičnim kisom, posujte z rjavim sladkorjem in začinite z origanom, soljo ter poprom. Vse skupaj premešajte, da se začimbe razporedijo, paradižnik pa je prekrit z mešanico.
Ko se pečica segreje postavite pekač v pečico na srednjo rešetko in pecite 30-35 minut oz. toliko časa, da se paradižnik zmehča in spusti sokove, ni pa še črno zapečen.
Nato vzemite pekač iz pečice, previdno odcedite vso tekočino iz pekača v srednje veliko ponev, pekač pa skupaj s paradižniki vrnite nazaj v pečico in pecite še dodatnih 10-15 minut oz. toliko časa, da se paradižnik rjavo/črno zapeče (odvisno kako zelo zapečene imate radi).
Odcejeni tekočini dodajte še žlico medu in premešajte. Vse skupaj kuhajte na višjem ognju dobrih 5-8 minut oz. toliko časa, da se tekočina zgosti v tekoč, ne pregost sirup. Med vretjem redno mešajte in nadzorujte, da se sirup ne zgosti preveč ali zažge.
Sirup je primerne gostote, ko prekrije zadnjo stran žlice (ko žlico pomočite v sirup se obdrži na zadnji strani in ne odteče v celoti dol).
Pripravljen sirup odcedite v ločeno posodico.
Pečenim paradižnikom dodajte mini mozzarelle in svež origano, vse skupaj pa prelijte z 1/2 pripravljene balzamične glazure, ostalo prihranite in postrezite poleg. Premešajte.
Pečene paradižnike postrezite s popečnimi kruhki, rikoto in preostankom glazure. Najboljša kombinacija: na olivnem olju popečen kruhek, plast kremne rikote, popečeni paradižniki z lastnim sokom in žlica balzamične glazure.
KLJUČNE BESEDE paradižniki z balzamično glazuro, pečeni paradižniki, popečeni češnjevi paradižniki
Pečeni češnjevi paradižniki z balzamično glazuro
Vrhunski prigrizek, ki vas bo pustil brez besed! V kombinaciji s kozarcem dobrega vina lahko sestavlja tudi odlično, lahkotno večerjo.
Kaj ponuditi poleg narezka? Moje popečene češnjeve paradižnike! Na kosu popečenega kruha, skupaj s kremno rikoto, nastane božanski prigrizek, ki vas ne bo pustil ravnodušnih.
Vse skupaj je pripravljeno izredno preprosto - za paradižnike zmešajte vse sestavine kar v pekaču, za glazuro pa uporabimo kar soke iz pekača. V ponvi jih med vretjem segrevamo, dokler ne nastane gost sirup. Vse skupaj nato postrežemo s popečenimi kruhki in rikoto - bolj preprosto kot to ne gre!
Potrebujete torej 1 uro, 1 pekač, 1 ponev in apetit!
Svetujem uporabo kvalitetnega olivnega olja, saj pripomore k boljšemu okusu, uporabite pa lahko seveda tudi tistega, ki ga imate pri roki. Vedno pa uporabite olivno olje, druga olja za to jed niso primerna.
Glazuri dodamo kanček medu in rjavega sladkorja, zato dobimo prijetno sladko, gosto balzamično glazuro, ki odlično sede k blagi, kremni rikoti.
V kolikor vam kaj tega paradižnika ostane, pa ga lahko, skupaj z glazuro, mozzarello in rikoto uporabite za tale recept za božanske testenine z omako iz popečenih paradižnikov in balzamičnega kisa s hrustljavim pršutom . Tako poskrbimo za manj zavržene hrane.
Pečeni češnjevi paradižniki z balzamično glazuro
Nina ZorčičSestavine
Pečeni paradižniki
Balzamična glazura
Dodatki
Postopek
Preberite še: