Noro okusne in neverjetno puhaste cimetove rolice – spet malo drugače! Tokrat z najhitreje pripravljeno vaniljevo kremo z jabolki in cimetom. Prelite pa so z najboljšo kremo iz kremnega sira in rjavega masla!
Moje cimetove rolice so pripravljene po klasičnem postopku, brez posebnih sestavin.
Tokrat sem pripravila malo drugačen nadev – vaniljevo kremo z jabolki in cimetom. Za pripravo sem uporabila instant puding z okusom vanilje, dodala pa sem mu jabolčno čežano, sladkor in cimet. Po želji lahko cimet tudi izpustite, namesto čežane pa lahko uporabite kar ribano jabolko.
Pri pripravi pa sem uporabila Delimano kuhinjski robot Pro – s kavljem za gnetenje mi je pomagal pripraviti testo. Na tretji hitrosti gnetite 5-7 minut, dokler ne dobite elastičnega testa.
V kolikor robota nimate, lahko testo gnetete tudi na roke – približno 10 minut oz. dokler testo ni prožno in elastično.
Moja posebna krema za cimetove rolice je pripravljena iz rjavega masla in kremnega sira. Rjavo maslo je narejeno iz navadnega masla, ki ga kuhate na srednji temperaturi, dokler ne zavre in porjavi. Maslo je pripravljeno, ko se na dnu lonca nabere rjava usedlina, vonj masla pa spominja na pražene oreščke – božanski dodatek k sladicam in glavnim jedem.
Puhaste cimetove rolice z vaniljevo jabolčnim nadevom
Nina Zorčič
Čas priprave 2hrs30mins
Čas peke 27mins
Vrsta obroka Sladica, Zajtrk
Količina 12rolic
Sestavine
Testo
50grjavega sladkorja
240gtoplega mleka(toplo, ne vroče)
1zavojčeksuhega kvasa
45gmasla(stopljeno)
1 srednje velikojajce(sobna temperatura)
465gpšenične bele moke tip 500
Nadev
2jedilni žlicistopljenega masla
300gvaniljevega pudinga ali vaniljeve kreme
1jedilna žlica kokosovega sladkorja
1srednje velikonaribano jabolko ali 50g jabolčne čežane
1 ½čajne žličkecimeta
Preliv
60gmasla
60gkremnega sira(ABC, Philadelphia)
70gsladkorja v prahu
½čajne žličkevaniljeve arome
Postopek
V posodo kuhinjskega robota dodajte toplo mleko, stopljeno maslo, sladkor in kvas. Rahlo premešajte in pustite stati 5-10 minut, da se kvas aktivira in napihne.
Dodajte jajce in moko. Na kuhinjski robot nastavite kavelj za gnetenje in na drugi ali tretji hitrosti gnetite tako dolgo, da nastane gladko, elastično testo (približno 3-5 minut).
Ko je testo pregneteno in elastično (ko ga raztegnete z rokami, se ne trga) ga prestavite v naoljeno posodo in pokrijte s folijo za živila.
Testo pustite vzhajati 40-50 minut oz. tako dolgo, da testo naraste na dvakrat večjo velikost.
Medtem pripravite nadev. V kolikor boste vaniljev puding skuhali sami, ga pred uporabo dobro ohladite, saj na testo ne smete mazati vročega pudinga.
Skuhan in ohlajen puding zmešajte s čežano/naribanim jabolkom, sladkorjem in cimetom. Nadev poskusite in po želji dodatno sladkajte. Postavite na stran.
Vzhajano testo prestavite na rahlo pomokano površino in razvaljajte na velikost 45cm x 35cm.
Razvaljano testo premažite s stopljenim maslom, nato pa še z nadevom - po celi površini, skoraj do roba.
Testo začnite zvijati na daljši strani pravokotnika. Zvijajte počasi in enakomerno, da oblikujete lepe, simetrične rolice. Ko je testo zvito in imate oblikovano rolado, pričnite z rezanjem. Dobljeno testo izmerite in delite z 12, da dobite velikost ene rolice. Pri rezanju si lahko pomagate z zobno nitko (nujno brez okusa in arome). Zobno nitko potegnite pod zvito testo, nekje 4 cm (dolžina je odvisna od velikost ene rolice), tako da ob straneh gleda nitka ven. Nitko primite na obeh koncih in sežite z njo preko rolade oz. testa na nasprotno stran nitke (kakor da bi želeli en konec nitke prestaviti preko testa na drugo stran in obratno - to storite istočasno). Na tak način boste prerezali rolice, brez da bi jo z nožem preveč pretlačili in stisnili skupaj.
Rolice zlagajte v naoljen pekač premera cca. 25 cm jih pokrijte s čisto kuhinjsko krpo. Rolice pustite vzhajati 1 uro. Po približno 45 minutah vzhajanja prižgite pečico in jo segrejte na 175 stopinj.
Pekač postavite v segreto pečico in pecite 25-27 minut oz. tako dolgo, da so robovi zlato rjavi, sredica pa pečena.
Pripravite preliv.
V srednje velikem loncu na srednjem ognju segrevajte maslo, dokler ne zavre. Vmes pogosto premešajte, dokler se pena ne obarva zlato, na dnu lonca se naberejo rjave usedline in dobi maslo vonj po oreščkih.
Maslo prelijte v manjšo skodelico in pustite, da se ohladi na sobno temperaturo.
Ohlajeno maslo prestavite v večjo posodo in dodajte kremni sir. Vse skupaj s pomočjo ročnega mešalnika dobro premešajte, da nastane enotna, gladka krema.
Dodajte sladkor v prahu in vaniljevo aromo ter premešajte. Po žeji dodajte več sladkorja.
Preliv premažite po toplih rolicah in postrezite. Hranite v neprodušno zaprti posodi na sobni temperaturi.
Puhaste cimetove rolice z vaniljevo kremo in najboljšim prelivom
Puhaste cimetove rolice z vaniljevo jabolčnim nadevom
Nina ZorčičSestavine
Testo
Nadev
Preliv
Postopek
Preberite še: