Noro preprost recept za okusne datljeve piškote, pripravljene brez moke in mlečnih izdelkov! Posuti z mletimi lešniki in polnjeni z najbolj hitro, kremno datljevo karamelo!
Tokrat sem prvič ustvarjala piškote iz riževe moke. Nročila sem jo pri Eko Škrnicl, koda NINAZORCIC pa vedno prinese še 10% popust.
Riževa moka se obnaša drugače kot ostale klasične moke ali moke oreščkov, v teh piškotih pa njene prednosti pridejo lepo do izraza. Piškoti po peki ohranijo obliko, prav tako pa niso težki za želodec.
Posebnih zamenjav tukaj ne svetujem, ker je recept prilagojen točno določenim sestavinam. Sem pa recept testirala tudi s pšenično belo moko in je rezultat zelo podoben, tako da lahko riževo moko nadomestite z njo.
Poleg recepta za piškote pa vas spodaj čaka še recept za najbolj preprosto vegansko karamelo – pripravljena brez peke in brez kompliciranja, iz samo treh sestavin in v manj kot minuti!
Veganski datljevi piškoti z datljevo karamelo
Nina Zorčič
Čas priprave 15mins
Čas peke 15mins
Vrsta obroka Sladica
Količina 12piškotov
Sestavine
Piškoti
100gbio datljev Eko Škrnicl + 30g vode, v kateri so se datlji namakali
20golivnega olja
½čajne žličkevaniljeve arome
30gagavinega ali javorjevega sirupa
90gbio riževe moke Eko Škrnicl (ali pšenične bele moke)
15gbio kokosovega sladkorja Eko Škrnicl
30gdrobno nasekljanih lešnikov/oreščkov ali nastrganega kokosa
Datljeva karamela
100gbio datljev Eko Škrnicl + 20g vode, v kateri so se datlji namakali
60gkokosovega mleka oz. kokosovega mesa (iz pločevinke, ohlajeno, uporabite samo strjen del) *če želite bolj tekočo karamelo dodajte več kokosovega mleka
1čajna žličkamandljevega masla(opcijsko)
Postopek
Pečico segrejte na 175 stopinj.
Datlje najprej namakajte v vreli vodi vsaj 25 minut- datlji naj bodo v celoti pod gladino vode.
Zmehčane datlje nato dobro ožemite in prestavite v sekljalnik ali blender. Dodajte še 30g vode (v kateri so se namakali datlji), olje, vaniljo in javorjev sirup.
Vse skupaj dobro zmešajte oz. spasirajte, da nastane kremna pasta.
Zmes prestavite v večjo posodo in dodajte riževo moko ter kokosov sladkor.
Vse skupaj dobro premešajte samo toliko, da nastane enotna zmes. Iz dobljene mase oblikujte 12 enako velikih kroglic - ena naj bo težka okoli 25g. V kolikor se vam masa lepi na roke si jih malo navlažite z vodo in ponovno oblikujte kroglico.
Oblikovano kroglico pomočite v nasekljane oreščke ali nastrgan kokos. Kroglica naj bo iz vseh strani posuta z oreščki/kokosom.
V vsako kroglico nato s palcem odtisnite luknjo na sredino, da boste lahko vanjo po peki nadevali datljevo karamelo. Piškoti med peko ne spreminjajo oblike, zato pred peko oblikujte lepe piškote.
Oblikovane piškote položite na večji pekač, obložen s papirjem za peko in pecite 13-15 minut. Piškoti bodo po peki mehki, zato jih pustite na pekaču še nekje 3-5 minut, da se dovolj strdijo in jih lahko prestavite na rešetko za hlajenje.
Nato pripravite karamelo.
Datlje najprej namakajte v vreli vodi vsaj 25 minut- datlji naj bodo v celoti pod gladino vode.
Zmehčane datlje nato dobro ožemite in prestavite v sekljalnik ali blender. Dodajte še 20g vode (v kateri so se namakali datlji), kokosovo mleko in mandljevo maslo. Vse skupaj spasirajte, da nastane gladka krema brez grudic. Po želji, za bolj tekočo karamelo, dodajte več kokosovega mleka ali vode.
V ohlajene piškote v pripravljeno luknjico s čajno žličko ali s pomočjo dekorirne vrečke za pipetiranje nadevajte karamelo.
Veganski datljevi piškoti z datljevo karamelo
Veganski datljevi piškoti z datljevo karamelo
Nina ZorčičSestavine
Piškoti
Datljeva karamela
Postopek
Preberite še: