Božansko, lahkotno kosilo, polno okusa in bogatih arom. Pripravila sem preprosto kosilo, ki združuje vse: sočno jogurtovo omako, okusen riž z baziliko in olivnim oljem, hrustljavo čičeriko s sladko papriko in čilijem in božanski popečen beli sir, s sočno sredico!
Jedem izredno rada dodajam različne elemente: če je jed v osnovi zelo sočna - rižote, juhe itd. jim rada dodam nekaj hrustljavega, kar poskrbi za presenečenje in dodatno teskturo.
Odlična zadeva pri tem receptu je, da so uporabljene klasične sestavine, ki jih imamo večinoma doma: riž, čičerika, jogurt. Recept je nastal zato, ker sem morala porabiti sestavine/odprte embalaže, ki so mi ostale v hladilniku - za vas pa sem pripravila tudi nekaj možnih zamenjav, ki jih lahko uporabite, če točno teh sestavin nimate na zalogi.
Res okusno kosilo, pripravljeno iz nekaj osnovnih sestavin. Odlična kombinacija okusov, ki jo morate poskusiti, če še niste.
Svetujem, da skuhate riž po navodilih ali pa kar v kuhalniku riža. V tem receptu sem uporabila riž za domače jedi znamke Zlato Polje, upoštevala pa sem čas na embalaži. Po 12 minutah kuhanja je bil riž popolno skuhan: ni bil razkuhan in bi bil preveč "al dente" torej trd na ugriz. Uporabite lahko tudi basmati ali arborio riž, sledite pa navodilom na embalaži ali ga skuhajte v kuhalniku riža.
Posebnost tega recepta? Jogurtova česnova omaka, popečeni beli sir, hrustljava čičerika s čilijem in riž z baziliko - vsak sloj tega kosila je BOŽANSKI! Samostojno in v celoti.
V tem receptu za beljakovine poskrbi čičerika in skyr jogurt, lahko pa obroku dodae tudi popečen piščančji file ali tofu.
Za vegansko jed lahko popečeni beli sir nadomestite s tofujem, namesto klasičnega jogurta pa uporabite veganski - količino dodanih začimb prilagodite jogurtu, ki ga boste izbrali.
V tem receptu toplo priporočam uporabo sveže bazilike in ne posušene, saj posušena ne bo dodala tako intenzivnega in aromatičnega okusa rižu + morali bi jo dodati preveč, kar bi vplivalo na teksturo jedi.
Riž s česnovo jogurtovo omako, popečenim belim sirom in hrustljavo čičeriko
Nina Zorčič
Čas priprave 10mins
Čas peke 35mins
Vrsta obroka Kosilo
Količina 2porciji
Sestavine
Riž
130griž za domače jedi ali riža po izbiri
10listovsveže bazilike(drobno nasekljana, ne uporabite posušene bazilike)
2jedilni žliciolivnega olja
Česnova jogurtova omaka
250ggrškega ali skyr jogurta(za vegansko jed uporabite veganski jogurt in prilagodite količino začimb)
2strokačesna(drobno nasekljan)
2jedilni žlicilimoninega soka
ščepsoli
2jedilni žlicidrobnjaka
Popečen beli sir
300gbelega sira(za vegansko jed nadomestite s tofujem, ki ga dodatno začinite)
5jedilnih žlickoruznega škroba (Gustin) ali tapiokine moke
V velikem loncu zavrite 3x toliko vode, kolikor boste dodali riža. V vrelo vodo dodajte riž, premešajte, rahlo zmanjšajte ogenj in ob rahlem vretju kuhajte 12 minut oz. toliko časa, da je riž kuhan. Riž lahko skuhate tudi v kuhalniku riža.
Kuhanemu rižu vmešajte drobno nasekljano svežo baziliko in olivno olje. Premešajte in pokrijte lonec.
Vmes v manjši skodelici zmešajte jogurt, drobno nasekljan česen, limonin sok, sol in drobnjak. Premešajte in poskusite. Po želji dodajte več začimb/soka.
Nato na večji ponvi segrejte olivno olje in pripravite beli sir. Beli sir narežite na 1 cm debele pravokotne rezine. Sir dobro popivnajte s papirnato brisačko, nato pa ga pomočite v skodelico s škrobom/tapiokino moko. Kos sira dobro prekrijte s škrobom z vseh strani.
Ko se olivno olje segreje na ponvi popecite rezine belega sira. Na vsaki strani pražite vsaj 5 minut oz. toliko časa, da se sir zlato zapeče. Nato obrnite in pecite 1-2 minuti še iz druge strani.
Pečen sir vzemite iz ponve, v ponev pa dodajte olivno olje, čičeriko, nasekljan česen, sladko papriko, sol, čili in mešana semena. Premešajte, da se začimbe enakomerno porazdelijo po čičeriki. Pražite 5-10 minut na srednjem ognju, vmes pa redno mešajte. Pražite, da se čičerika hrustljavo zapeče.
Ko je čičerika vse sestavine odstranite iz ponve, v ponev pa dodajte bučko, narezano na tanke rezine. Pražite na srednjem ognju toliko časa, da se bučka zapeče in zmehča.
Sestavite jed: na krožnik dodajte česnovo jogurtovo omako. Na omako dodajte kuhan riž z baziliko. Po rižu posujte hrustljavo čičeriko s semeni in razporedite popečene rezine belega sira. Dodajte zapečeno bučko, vse skupaj pa pokapajte z olivnim oljem.
KLJUČNE BESEDE hrustljava čičerika, kremast sir, popečen beli sir, riž s čičeriko
Riž s česnovo jogurtovo omako, popečenim belim sirom in hrustljavo čičeriko
Božansko, lahkotno kosilo, polno okusa in bogatih arom. Pripravila sem preprosto kosilo, ki združuje vse: sočno jogurtovo omako, okusen riž z baziliko in olivnim oljem, hrustljavo čičeriko s sladko papriko in čilijem in božanski popečen beli sir, s sočno sredico!
Jedem izredno rada dodajam različne elemente: če je jed v osnovi zelo sočna - rižote, juhe itd. jim rada dodam nekaj hrustljavega, kar poskrbi za presenečenje in dodatno teskturo.
Odlična zadeva pri tem receptu je, da so uporabljene klasične sestavine, ki jih imamo večinoma doma: riž, čičerika, jogurt. Recept je nastal zato, ker sem morala porabiti sestavine/odprte embalaže, ki so mi ostale v hladilniku - za vas pa sem pripravila tudi nekaj možnih zamenjav, ki jih lahko uporabite, če točno teh sestavin nimate na zalogi.
Res okusno kosilo, pripravljeno iz nekaj osnovnih sestavin. Odlična kombinacija okusov, ki jo morate poskusiti, če še niste.
Svetujem, da skuhate riž po navodilih ali pa kar v kuhalniku riža. V tem receptu sem uporabila riž za domače jedi znamke Zlato Polje, upoštevala pa sem čas na embalaži. Po 12 minutah kuhanja je bil riž popolno skuhan: ni bil razkuhan in bi bil preveč "al dente" torej trd na ugriz. Uporabite lahko tudi basmati ali arborio riž, sledite pa navodilom na embalaži ali ga skuhajte v kuhalniku riža.
Posebnost tega recepta? Jogurtova česnova omaka, popečeni beli sir, hrustljava čičerika s čilijem in riž z baziliko - vsak sloj tega kosila je BOŽANSKI! Samostojno in v celoti.
V tem receptu za beljakovine poskrbi čičerika in skyr jogurt, lahko pa obroku dodae tudi popečen piščančji file ali tofu.
Za vegansko jed lahko popečeni beli sir nadomestite s tofujem, namesto klasičnega jogurta pa uporabite veganski - količino dodanih začimb prilagodite jogurtu, ki ga boste izbrali.
V tem receptu toplo priporočam uporabo sveže bazilike in ne posušene, saj posušena ne bo dodala tako intenzivnega in aromatičnega okusa rižu + morali bi jo dodati preveč, kar bi vplivalo na teksturo jedi.
Riž s česnovo jogurtovo omako, popečenim belim sirom in hrustljavo čičeriko
Nina ZorčičSestavine
Riž
Česnova jogurtova omaka
Popečen beli sir
Hrustljava čičerika
Dodatki
Postopek
Preberite še: