Vsi poznamo klasičen šmorn z belo pšenično moko, zato sem se jaz odločila ustvariti nekaj malo drugačnega – pripravila sem puhast in noro okusen šmorn s pirino polnozrnato moko!
Skrivnost puhastega šmorna? Beljaki, stepeni v sneg.
Poleg jajc, dodatni beljaki poskrbijo, da je šmorn puhast in mehek kljub dodani polnozrnati moki.
Recept je preprost, priprava pa prav tako. Šmorn sem pripravljala po klasični recepturi, samo malenkost sem spremenila sestavine, da sem dobila bolj polnovreden obrok z več beljakovinami.
Priprava je preprosta, uporabljene pa so samo klasične sestavine.
Izredno pomembno pa je, da šmorn kuhate na nizkem ognju, saj se lahko drugače dno zažge, sredica pa bo še vedno preveč tekoča, da bi maso lahko obrnili.
Jaz kuham na indukcijski plošči na stopnji 3 od 9. Moč ognja prilagodite kuhalni plošči, ki jo uporabljate. Bolje, da pečete na nižji temperaturi kakšno minuto dlje, kakor da se vam na visoki temperaturi zažge.
Po tem, ko maso vlijete v ponev, jo kuhajte vsaj 5-7 minut oz. tako dolgo, da s dno počasi obarva zlato rjavo in je toliko pečeno, da lahko zmes obrnete. Ker je mase veliko, vam svetujem, da jo naprej razdelite na 4 dele in postopoma obračate te dele. Tukaj ni pomembno, da dele obrnete lepo, saj pripravljamo šmorn in kasneje vse 4 kose razdelimo na več manjših kosov.
Pečenemu šmornu dodajte dodatke po izbiri – klasika so sladkor v prahu, marmelada ali nutela. Odlična izbira je tudi vaniljev proteinski puding in sveže sadje.
Šmorn s pirino polnozrnato moko
Nina Zorčič
Čas priprave 5mins
Čas peke 25mins
Vrsta obroka Sladica, Zajtrk
Količina 2porciji
Sestavine
2srednje velikijajci(sobna temperatura)
2beljaka(sobna temperatura)
20gsladkorja oz. sladila po izbiri
1zavojčekvaniljevega sladkorja(ali 10g sladkorja po izbiri več)
½zavojčkavaniljevega sladkorja(ali sladkorja po izbiri)
Dodatki
sladkor v prahu
domača marmelada
vaniljev proteinski puding
sveže sadje
Postopek
Jajca ločite v dve posodi na beljake in rumenjake.
Beljakom dodajte še dodatna dva beljaka in s pomočjo ročnega mešalnika stepite v trd sneg s trdnimi vrhovi. Če skledo obrnete na glavo in beljaki ne spolzijo ven, takrat je sneg dovolj stepen.
V posodo z rumenjaki dodajte sladkor, vaniljev sladkor, vaniljevo aromo in mleko ter premešajte.
Dodajte moko in sodo ter dobro premešajte, dokler ni grudic.
Beljake postopoma,vs pomočjo silikonske lopatke, primešajte k pripravljeni zmesi iz rumenjakov, dokler ne dobite enotne, puhaste zmesi. Zmes dodajajte postopoma in jo "zlagajte", ne mešajte, da iz zmesi ne izgubite preveč zraka.
V večji ponvi na nizkem ognju stopite maslo oz. segrejte olje po izbiri. Izredno pomembno pa je, da šmorn kuhate na nizkem ognju, saj se lahko drugače dno zažge, sredica pa bo še vedno preveč tekoča, da bi maso lahko obrnili. Jaz kuham na indukcijski plošči na stopnji 4 od 9. Moč ognja prilagodite kuhalni plošči, ki jo uporabljate. Bolje, da pečete na nižji temperaturi kakšno minuto dlje, kakor da se vam na visoki temperaturi zažge.
Ko je maslo/olje segreto v ponev prelijte pripravljeno zmes. Pokrijte s pokrovom in kuhajte 7-12 minutvoz. tako dolgo, da s dno počasi obarva zlato rjavo in je toliko pečeno, da lahko zmes obrnete.
Ko je spodnja stran pečena (zlato rjave barve), zgornja pa še vedno malo tekoča, zmes razdelite na 4 enake dele in jih postopoma obrnite, da se zapeče še druga stran. Tukaj ni pomembno, da dele obrnete lepo, saj pripravljamo šmorn in kasneje vse 4 kose razdelimo na več manjših kosov.
Na drugi strani kuhajte še nekje 5-7 minut, nato zmes razrežite oz. razdrite na majhne kocke.
Pečen šmorn prestavite na krožnik in pripravite karameliziran sladkor (opcijsko).
Ponev vrnite na nizek ogenj in dodajte 20g masla ter 1/2 zavojčka vaniljevega sladkorja.
Grejte tako dolgo, da se maslo in sladkor rahlo raztopita, vmes pa stalno mešajte in pazite, da se zmes ne zažge. Ko je maslo stopljeno in povezano s sladkorjem, v ponev vrnite šmorn in vse skupaj dobro premešajte.
Postrezite še tople, posute s sladkorjem v prahu in vaniljevim proteinskim pudingom. Dodajte še sveže sadje in uživajte.
Šmorn s pirino polnozrnato moko
Vsi poznamo klasičen šmorn z belo pšenično moko, zato sem se jaz odločila ustvariti nekaj malo drugačnega – pripravila sem puhast in noro okusen šmorn s pirino polnozrnato moko!
Skrivnost puhastega šmorna? Beljaki, stepeni v sneg.
Poleg jajc, dodatni beljaki poskrbijo, da je šmorn puhast in mehek kljub dodani polnozrnati moki.
Recept je preprost, priprava pa prav tako. Šmorn sem pripravljala po klasični recepturi, samo malenkost sem spremenila sestavine, da sem dobila bolj polnovreden obrok z več beljakovinami.
Priprava je preprosta, uporabljene pa so samo klasične sestavine.
Izredno pomembno pa je, da šmorn kuhate na nizkem ognju, saj se lahko drugače dno zažge, sredica pa bo še vedno preveč tekoča, da bi maso lahko obrnili.
Jaz kuham na indukcijski plošči na stopnji 3 od 9. Moč ognja prilagodite kuhalni plošči, ki jo uporabljate. Bolje, da pečete na nižji temperaturi kakšno minuto dlje, kakor da se vam na visoki temperaturi zažge.
Po tem, ko maso vlijete v ponev, jo kuhajte vsaj 5-7 minut oz. tako dolgo, da s dno počasi obarva zlato rjavo in je toliko pečeno, da lahko zmes obrnete. Ker je mase veliko, vam svetujem, da jo naprej razdelite na 4 dele in postopoma obračate te dele. Tukaj ni pomembno, da dele obrnete lepo, saj pripravljamo šmorn in kasneje vse 4 kose razdelimo na več manjših kosov.
Pečenemu šmornu dodajte dodatke po izbiri – klasika so sladkor v prahu, marmelada ali nutela. Odlična izbira je tudi vaniljev proteinski puding in sveže sadje.
Šmorn s pirino polnozrnato moko
Nina ZorčičSestavine
Karameliziran sladkor (opcijsko)
Dodatki
Postopek
Preberite še: