Vsi poznamo klasičen šmorn z belo pšenično moko, zato sem se jaz odločila ustvariti nekaj malo drugačnega – pripravila sem puhast in noro okusen šmorn s pirino polnozrnato moko!
Skrivnost puhastega šmorna? Beljaki, stepeni v sneg!
Poleg jajc, dodatni beljaki poskrbijo, da je šmorn puhast in mehek kljub polnozrnati moki.
Kot vedno, pa sem uporabila moko od Vila Natura. Z njihovimi izdelki sem res noro zadovoljna in jih z veseljem uporabljam pri peki.
Priprava je preprosta, uporabljene pa so samo klasične sestavine.
Izredno pomembno pa je, da šmorn kuhate na nizkem ognju, saj se lahko drugače dno zažge, sredica pa bo še vedno preveč tekoča, da bi maso lahko obrnili.
Jaz kuham na indukcijski plošči na stopnji 4 od 9. Moč ognja prilagodite kuhalni plošči, ki jo uporabljate. Bolje, da pečete na nižji temperaturi kakšno minuto dlje, kakor da se vam na visoki temperaturi zažge.
Po tem, ko maso vlijete v ponev, jo kuhajte vsaj 7-12 minut oz. tako dolgo, da s dno počasi obarva zlato rjavo in je toliko pečeno, da lahko zmes obrnete. Ker je mase veliko, vam svetujem, da jo naprej razdelite na 4 dele in postopoma obračate te dele. Tukaj ni pomembno, da dele obrnete lepo, saj pripravljamo šmorn in kasneje vse 4 kose razdelimo na več manjših kosov.
Pečenemu šmornu dodajte dodatke po izbiri – klasika so sladkor v prahu, marmelada ali nutela. Odlična izbira je tudi moja domača karamela – klasična ali hitra kokosova in nasekljani praženi oreščki.
Šmorn s pirino polnozrnato moko
Nina Zorčič
Čas priprave 5min
Čas peke 25min
Vrsta obroka Sladica, Zajtrk
Količina 4porcije
Sestavine
2srednje velikijajci(sobna temperatura)
2beljaka(sobna temperatura)
20gsladkorja oz. sladila po izbiri
1zavojčekvaniljevega sladkorja(ali 10g sladkorja po izbiri več)
½čajne žličkevaniljeve arome
150gmleka po izbiri ali vode
110gbio pirine polnozrnate moke od Vila Natura(ali pšenične polnozrnate)
¼čajne žličkesoda bikarbone
1čajna žličkaolja ali masla po izbiri
Karameliziran sladkor (opcijsko=
20gmasla
½zavojčkavaniljevega sladkorja(ali sladkorja po izbiri)
Posip
sladkor v prahu
domača marmelada
domača karamela
oreščki
Postopek
Jajca ločite v dve posodi na beljake in rumenjake.
Beljakom dodajte še dodatna dva beljaka in s pomočjo ročnega mešalnika stepite v trd sneg s trdnimi vrhovi. Če skledo obrnete na glavo in beljaki ne spolzijo ven, takrat je sneg dovolj stepen.
V posodo z rumenjaki dodajte sladkor, vaniljev sladkor, vaniljevo aromo in mleko ter premešajte.
Dodajte moko in sodo ter dobro premešajte, dokler ni grudic.
Beljake postopoma,vs pomočjo silikonske lopatke, primešajte k pripravljeni zmesi iz rumenjakov, dokler ne dobite enotne, puhaste zmesi. Zmes dodajajte postopoma in jo "zlagajte", ne mešajte, da iz zmesi ne izgubite preveč zraka.
V večji ponvi na nizkem ognju stopite maslo oz. segrejte olje po izbiri. Izredno pomembno pa je, da šmorn kuhate na nizkem ognju, saj se lahko drugače dno zažge, sredica pa bo še vedno preveč tekoča, da bi maso lahko obrnili. Jaz kuham na indukcijski plošči na stopnji 4 od 9. Moč ognja prilagodite kuhalni plošči, ki jo uporabljate. Bolje, da pečete na nižji temperaturi kakšno minuto dlje, kakor da se vam na visoki temperaturi zažge.
Ko je maslo/olje segreto v ponev prelijte pripravljeno zmes. Pokrijte s pokrovom in kuhajte 7-12 minutvoz. tako dolgo, da s dno počasi obarva zlato rjavo in je toliko pečeno, da lahko zmes obrnete.
Ko je spodnja stran pečena (zlato rjave barve), zgornja pa še vedno malo tekoča, zmes razdelite na 4 enake dele in jih postopoma obrnite, da se zapeče še druga stran. Tukaj ni pomembno, da dele obrnete lepo, saj pripravljamo šmorn in kasneje vse 4 kose razdelimo na več manjših kosov.
Na drugi strani kuhajte še nekje 5-7 minut, nato zmes razrežite oz. razdrite na majhne kocke.
Pečen šmorn prestavite na krožnik in pripravite karameliziran sladkor (opcijsko).
Ponev vrnite na nizek ogenj in dodajte 20g masla ter 1/2 zavojčka vaniljevega sladkorja.
Grejte tako dolgo, da se maslo in sladkor rahlo raztopita, vmes pa stalno mešajte in pazite, da se zmes ne zažge. Ko je maslo stopljeno in povezano s sladkorjem, v ponev vrnite šmorn in vse skupaj dobro premešajte.
Postrezite še tople, posute s sladkorjem v prahu in domačo marmelado ali karamelo in nasekljanimi oreščki!
Šmorn s pirino polnozrnato moko
Vsi poznamo klasičen šmorn z belo pšenično moko, zato sem se jaz odločila ustvariti nekaj malo drugačnega – pripravila sem puhast in noro okusen šmorn s pirino polnozrnato moko!
Skrivnost puhastega šmorna? Beljaki, stepeni v sneg!
Poleg jajc, dodatni beljaki poskrbijo, da je šmorn puhast in mehek kljub polnozrnati moki.
Kot vedno, pa sem uporabila moko od Vila Natura. Z njihovimi izdelki sem res noro zadovoljna in jih z veseljem uporabljam pri peki.
Priprava je preprosta, uporabljene pa so samo klasične sestavine.
Izredno pomembno pa je, da šmorn kuhate na nizkem ognju, saj se lahko drugače dno zažge, sredica pa bo še vedno preveč tekoča, da bi maso lahko obrnili.
Jaz kuham na indukcijski plošči na stopnji 4 od 9. Moč ognja prilagodite kuhalni plošči, ki jo uporabljate. Bolje, da pečete na nižji temperaturi kakšno minuto dlje, kakor da se vam na visoki temperaturi zažge.
Po tem, ko maso vlijete v ponev, jo kuhajte vsaj 7-12 minut oz. tako dolgo, da s dno počasi obarva zlato rjavo in je toliko pečeno, da lahko zmes obrnete. Ker je mase veliko, vam svetujem, da jo naprej razdelite na 4 dele in postopoma obračate te dele. Tukaj ni pomembno, da dele obrnete lepo, saj pripravljamo šmorn in kasneje vse 4 kose razdelimo na več manjših kosov.
Pečenemu šmornu dodajte dodatke po izbiri – klasika so sladkor v prahu, marmelada ali nutela. Odlična izbira je tudi moja domača karamela – klasična ali hitra kokosova in nasekljani praženi oreščki.
Šmorn s pirino polnozrnato moko
Nina ZorčičSestavine
Karameliziran sladkor (opcijsko=
Posip
Postopek
Preberite še: