Priznam, to so najboljši veganski polpeti za burger kar jih boste jedli! Zunaj hrustljavi in notri sočni!
Tekstura, ki spominja na klasične polpete in okusi, ki vas očarajo!
Priznam, to so najboljši veganski polpeti za burger kar jih boste jedli! Zunaj hrustljavi in notri sočni!
Tekstura, ki spominja na klasične polpete in okusi, ki vas očarajo!
Moji veganski lečini polpeti so narejeni noro preprosto in so res noro okusni! Polpete lahko uživate kot samostojno jed ali kot del burgerja. Njihova glavna sestavina pa je bio rjava leča od Eko Škrnicl.
Dodala sem ji še praženo čebulo in popražene pekan orehe – dve zelo pomembni sestavini, ki dodata neverjetno aromo. Polpete sem začinila z vegansko barbecue omako in paradižnikovim koncentratom, za vezivo pa sem dodala pirino moko in krušne drobtine.
Pomemben dejavnik pri lečinih polpetih je tudi počivanje mase – tako iz mase izhlapi odvečna vlaga, okusi pa se bolj povežejo in polpeti se lažje oblikujejo.
Moji veganski lečini polpeti so narejeni noro preprosto in so res noro okusni! Polpete lahko uživate kot samostojno jed ali kot del burgerja. Njihova glavna sestavina pa je bio rjava leča od Eko Škrnicl.
Dodala sem ji še praženo čebulo in popražene pekan orehe – dve zelo pomembni sestavini, ki dodata neverjetno aromo. Polpete sem začinila z vegansko barbecue omako in paradižnikovim koncentratom, za vezivo pa sem dodala pirino moko in krušne drobtine.
Pomemben dejavnik pri lečinih polpetih je tudi počivanje mase – tako iz mase izhlapi odvečna vlaga, okusi pa se bolj povežejo in polpeti se lažje oblikujejo.
Pri oblikovanju polpetov dobite pozorni na to, da oblikujete tanke polpete – debelina naj bo okoli 1 cm. Če so polpeti predebeli je več možnosti, da se po sredini ne bodo dovolj zapekli in da bodo razpadli.
V kolikor kakšnih sestavin nimate, lahko rjavo lečo nadomestite z rdečo, vegansko barbecue omako lahko izpustite ali dodate začimbe po izboru, namesto pirine moke pa lahko dodate moko po izbiri – deluje tudi ovsena ali brezglutenska.
Pri oblikovanju polpetov dobite pozorni na to, da oblikujete tanke polpete – debelina naj bo okoli 1 cm. Če so polpeti predebeli je več možnosti, da se po sredini ne bodo dovolj zapekli in da bodo razpadli.
V kolikor kakšnih sestavin nimate, lahko rjavo lečo nadomestite z rdečo, vegansko barbecue omako lahko izpustite ali dodate začimbe po izboru, namesto pirine moke pa lahko dodate moko po izbiri – deluje tudi ovsena ali brezglutenska.
Na koncu pa vas čaka najbolj zabaven del! Sestavljanje svojega burgerja!
Na koncu pa vas čaka najbolj zabaven del! Sestavljanje svojega burgerja!
Veganski lečini Burger polpeti
Nina Zorčič
Čas priprave 45mins
Čas peke 7mins
Vrsta obroka Kosilo, večerja, vegansko kosilo
Količina 10polpetov
Sestavine
Lečini polpeti
200gbio rjave leče od eko-skrnicl.si(200g surove leče, kar je nekje 400g kuhane leče)
150gkorenčka
1 ½srednje velikerdeče čebule
2strokačesna
100gpraženih pekan orehov(ali navadnih orehov)
2jedilni žliciparadižnikovega koncentrata
2jedilni žliciveganske barbecue omake(opcijsko)
75gkrušnih drobtin
55ggladke pirine ali pšenične bele moke top 500
½čajne žličkesoli
ščeppopra
2-4jedilne žlicevode
Burger
burger štručke
jogurtova omaka
veganski sir
zelenjava po izbiri
Postopek
Lečo dobro sperite in kuhajte v srednje velikem loncu v večji količini vode, dokler ni mehka in skuhana. Po želji lahko lečo pred kuhanjem tudi namakate.
Skuhano lečo sperite in dobro odcedite. Pustite v cedilu, medtem pa pripravite zelenjavo.
V manjši ponvi na nizkem do srednjem ognju na olivnem olju popražite čebulo. Pražite jo tako dolgo, da postekleni in postane mehka, rahlo karamelizirana. Čebulo odstranite iz ponve in jo prestavite v posodo sekljalnika ali mešalnika, kjer boste kasneje zmleli zelenjavo.
V isto ponev dodajte pekan orehe, jih rahlo posolite in jih pražite na nizkem do srednjem ognju tako dolgo, da se rahlo zapečejo. Ne dodajajte olja! Oreščki bodo med praženjm malenkost potemneli, kar je v redu. Pražite jih približno 5 do 10 minut oz. tako dolgo, da se na robovih zapečejo. Popražene orehe prestavite v posodo k čebuli.
V posodo sekljalnika oz. blenderja ste že dodali čebulo in orehe, sedaj pa dodajte grobo narezan korenček in česen. Če imate manjši sekljalnik vam svetujem, da zmeljete vsako sestavino posebej.
Zmleto zelenjavo in orehe prestavite v ločeno posodo. Dodajte polovico kuhane leče.
V sekljalniku zmeljite preostalo polovico kuhane leče, da nastane gladka pasta.
Zmleto lečo dodajte v posodo k ostalim sestavinam in jim primešajte paradižnikov koncentrat, barbecue omako in začimbe.
Dodajte krušne drobtine in pirino moko ter premešajte. Masa mora biti kompaktna in ne prevlažna, prav tako ne presuha. Po potrebi dodajte še dve do štiri jedilne žlici vode in vse dobro premešajte ali kar pregnetite z rokami. Masa je pripravljena, ko je dovolj kompaktna, da lahko iz nje oblikujete polpet, ki ne razpada.
Posodo z maso dobro ovijte s folijo za živila in jo postavite v hladilnik za 30 minut.
Iz ohlajene mase oblikujte 10 polpetov (en je težek okoli 90g). Polpeti naj bodo tanjši, saj se bodo tako bolje spekli tudi po sredini in ne bodo razpadali.
Na srednjem ognju segrejte večjo ponev. Ko je segreta jo rahlo namastite in nanjo postavite polpet. Lahko jh pečete več hkrati, odvisno od velikosti ponve. Pecite na eni strani nekje 4 - 5 minut oz. tako dolgo, da je dno zlato rjavo zapečeno. Obrnite in pecite še približno 5 minut na drugi strani. Svetujem vam, da polpete vsake toliko potisnete tudi ob rob ponve, da se lepo zapečejo tudi robovi.
Pečene polpete odlagajte na krožnik, nato pa sestavite svoj burger z dodatki po izboru.
Jaz sem polnozrnati bombetki dodala jogurtovo omako, veganski sir, sveže kumare in svežo mlado špinačo.
KLJUČNE BESEDE burger, veganski burger, vegansko kosilo
Veganski Burger
Priznam, to so najboljši veganski polpeti za burger kar jih boste jedli! Zunaj hrustljavi in notri sočni!
Tekstura, ki spominja na klasične polpete in okusi, ki vas očarajo!
Priznam, to so najboljši veganski polpeti za burger kar jih boste jedli! Zunaj hrustljavi in notri sočni!
Tekstura, ki spominja na klasične polpete in okusi, ki vas očarajo!
Moji veganski lečini polpeti so narejeni noro preprosto in so res noro okusni! Polpete lahko uživate kot samostojno jed ali kot del burgerja. Njihova glavna sestavina pa je bio rjava leča od Eko Škrnicl.
Dodala sem ji še praženo čebulo in popražene pekan orehe – dve zelo pomembni sestavini, ki dodata neverjetno aromo. Polpete sem začinila z vegansko barbecue omako in paradižnikovim koncentratom, za vezivo pa sem dodala pirino moko in krušne drobtine.
Pomemben dejavnik pri lečinih polpetih je tudi počivanje mase – tako iz mase izhlapi odvečna vlaga, okusi pa se bolj povežejo in polpeti se lažje oblikujejo.
Moji veganski lečini polpeti so narejeni noro preprosto in so res noro okusni! Polpete lahko uživate kot samostojno jed ali kot del burgerja. Njihova glavna sestavina pa je bio rjava leča od Eko Škrnicl.
Dodala sem ji še praženo čebulo in popražene pekan orehe – dve zelo pomembni sestavini, ki dodata neverjetno aromo. Polpete sem začinila z vegansko barbecue omako in paradižnikovim koncentratom, za vezivo pa sem dodala pirino moko in krušne drobtine.
Pomemben dejavnik pri lečinih polpetih je tudi počivanje mase – tako iz mase izhlapi odvečna vlaga, okusi pa se bolj povežejo in polpeti se lažje oblikujejo.
Pri oblikovanju polpetov dobite pozorni na to, da oblikujete tanke polpete – debelina naj bo okoli 1 cm. Če so polpeti predebeli je več možnosti, da se po sredini ne bodo dovolj zapekli in da bodo razpadli.
V kolikor kakšnih sestavin nimate, lahko rjavo lečo nadomestite z rdečo, vegansko barbecue omako lahko izpustite ali dodate začimbe po izboru, namesto pirine moke pa lahko dodate moko po izbiri – deluje tudi ovsena ali brezglutenska.
Pri oblikovanju polpetov dobite pozorni na to, da oblikujete tanke polpete – debelina naj bo okoli 1 cm. Če so polpeti predebeli je več možnosti, da se po sredini ne bodo dovolj zapekli in da bodo razpadli.
V kolikor kakšnih sestavin nimate, lahko rjavo lečo nadomestite z rdečo, vegansko barbecue omako lahko izpustite ali dodate začimbe po izboru, namesto pirine moke pa lahko dodate moko po izbiri – deluje tudi ovsena ali brezglutenska.
Na koncu pa vas čaka najbolj zabaven del! Sestavljanje svojega burgerja!
Na koncu pa vas čaka najbolj zabaven del! Sestavljanje svojega burgerja!
Veganski lečini Burger polpeti
Nina ZorčičSestavine
Lečini polpeti
Burger
Postopek
Preberite še: