Izjemno sočen in "fudgy" čokoladni kakavov kolač s sušenimi figami. Pripravljen v eni posodi in brez packanja!
Polnj nasekljane temne in čokolade in suhih fig, ki se med peko lepo povežejo z biskvitom in malo stopijo, skoraj karamelizirajo z maso. Božansko!
S svežimi figami recepta nisem poskusila, saj sem uporabila kar suhe fige od Eko Škrnicl. S kodo NINAZORCIC imate v njihovi zakladnici bio izdelkov 10% popust.
Kakavov kolač je pripravljen s polnozrnato pšenično moko, kakavom, olivnim oljem, kokosovim sladkorjem in cimetom. Pomemben dodatek je tudi nasekljana temna čokolada, ki doda že tako sočnemu biskvitu še več sočnosti in dodatno sladkobo.
Za res ekstra fudgy teksturo sem v tem biskvitu pecilni prašek izpustila in dodala samo soda bikarbono.
Kolač lahko po vrhu prelijete z belo ali temno čokolado, izbira je vaša, obe kombinaciji pa sta odlični.
Kolač je pripravljen v modelčku, zaradi katerega dobimo tako obliko. Kadar pečemo kolače v takšnih modelih je pomembno, da jih pred peko dobro namastimo, drugače se lahko zalepijo na pekač. Prav tako je pomembno, da jih po pekI za 10-15 minut pustimo v pekaču, da se ohladi, saj bo ohlajen lažje in lepše padel iz pekača. Pečenega kolača pa ne pustite predolgo v pekaču, saj lahko zaradi vlage postane vlažen in moker.
Sočen kakavov kolač s figami
Nina Zorčič
Čas priprave 10mins
Čas peke 55mins
Vrsta obroka Sladica
Količina 8kosov
Sestavine
Biskvit
390gpšenične polnozrnate moke
200gkokosovega sladkorja Eko Škrnicl
55gkakava Eko Škrnicl
2čajni žličkisoda bikarbone
1čajna žličkacimeta Eko Škrnicl
1čajna žličkasoli
105golivnega olja
490grastlinskega napitka oz. “mleka”
1čajna žličkavaniljeve arome
150gnasekljane temne čokolade
100gnasekljanih suhih fig Eko Škrnicl(+ dodatno za dekoracijo)
Preliv
100g(veganske) bele čokolade
1čajna žličkaolja(po potrebi, če je čokolada pregosta)
Postopek
Pečico segrejte na 180 stopinj.
Večji pekač ali model za torto dobro namastite.
V večji posodi zmešajte moko, kokosov sladkor, kakav, soda bikarbono, cimet in sol.
Dodajte olje, “mleko” in vaniljevo aromo ter s pomočjo metlice za stepanje premešajte samo toliko, da ni več sledu moke.
Dodajte nasekljano temno čokolado in fige ter premešajte samo toliko, da se dodatki razporedijo po masi.
Maso prelijte v pekač, z zadnjo stranjo žlice zgladite površino in postavite v pečico. Pecite 55 minut oz. tako dolgo, da vstavljen zobotrebec na sebi nima surovega testa.
Kolač pustite v pekaču še vsaj 10 minut po peki, da se rahlo ohladi. Nato pekač obrnite na rešetko za hlajenje in ga previdno dvignite. Kolač bi moral sam pasti ven iz modela, v kolikor ne pade, si pomagajte tako, da robove kolača rahlo spodrezate z nožem, da ga razrahljate.
Pustite na rešetki, dokler se popolnoma ne ohladi, medtem pa stopite čokolado. Če je čokolada pregosta dodajte kakšno žličko olja in premešajte.
Prelijte po ohlajenem kolaču, dekorirajte s polovičkami suhih fig in postrezite.
KLJUČNE BESEDE čokoladni kolač, čokoladni kolač s figami, veganski čokoladni kolač, veganski kakavov kolač
Živijo, v kolikor bi želeli zamenjavo svetujem kakšno drugo suho sadje ali alternativno borovnice. Ker je dodan cimet, ne vem kako bi sedlo k malinam. Lep pozdrav, Nina
Sočen kakavov kolač s figami
Izjemno sočen in "fudgy" čokoladni kakavov kolač s sušenimi figami. Pripravljen v eni posodi in brez packanja!
Polnj nasekljane temne in čokolade in suhih fig, ki se med peko lepo povežejo z biskvitom in malo stopijo, skoraj karamelizirajo z maso. Božansko!
S svežimi figami recepta nisem poskusila, saj sem uporabila kar suhe fige od Eko Škrnicl. S kodo NINAZORCIC imate v njihovi zakladnici bio izdelkov 10% popust.
Kakavov kolač je pripravljen s polnozrnato pšenično moko, kakavom, olivnim oljem, kokosovim sladkorjem in cimetom. Pomemben dodatek je tudi nasekljana temna čokolada, ki doda že tako sočnemu biskvitu še več sočnosti in dodatno sladkobo.
Za res ekstra fudgy teksturo sem v tem biskvitu pecilni prašek izpustila in dodala samo soda bikarbono.
Kolač lahko po vrhu prelijete z belo ali temno čokolado, izbira je vaša, obe kombinaciji pa sta odlični.
Kolač je pripravljen v modelčku, zaradi katerega dobimo tako obliko. Kadar pečemo kolače v takšnih modelih je pomembno, da jih pred peko dobro namastimo, drugače se lahko zalepijo na pekač. Prav tako je pomembno, da jih po pekI za 10-15 minut pustimo v pekaču, da se ohladi, saj bo ohlajen lažje in lepše padel iz pekača. Pečenega kolača pa ne pustite predolgo v pekaču, saj lahko zaradi vlage postane vlažen in moker.
Sočen kakavov kolač s figami
Nina ZorčičSestavine
Biskvit
Preliv
Postopek
Preberite še:
2 replies to “Sočen kakavov kolač s figami”
Eva
Damo lahko namesto fig kaj drugega, recimo borovnice ali maline?
Nina Zorčič
Živijo, v kolikor bi želeli zamenjavo svetujem kakšno drugo suho sadje ali alternativno borovnice. Ker je dodan cimet, ne vem kako bi sedlo k malinam. Lep pozdrav, Nina