BOŽANSKA rižota oz. "paella". Tokrat v veganski, brezmesni različici z zelenjavo. Božanski okus, polnovredne sestavine.
Za pripravo so uporabljene samo klasične sestavine, ki jih verjetno že imate na zalogi, zato je to odlična ideja za preprosto kosilo ali večerjo, ki vas bo kljub preprostosti očarala z okusom.
Potrebujete riž, olivno olje, izbrano zelenjavo, paradižnikovo mezgo, jušno osnovo ali zelenjavno kocko, začimbe in to je to! Podroben spisek sestavin vas čaka spodaj.
To zelenjavno rižoto sem pripravila na način "paelle". Po tem, ko rižoti dodamo vse glavne sestavine in začimbe, je več ne mešamo! Prav tako na koncu, ko je riž že kuhan, ogenj na štedilniku malo povišamo in rižoto oz "paello" na dnu malo hrustljavo zapečemo. Božansko!
Rižota je začinjena samo s sladko papriko v prahu, soljo in žafraniko. Za okus poskrbita še čebila in česen ter paradižnikova omaka- Eksplozija osvežilnih okusov v lahko zelenjavni "paelli".
S tem, ko se rižota ne meša ostane riž ravno prav kuhan, riožota pa sočna, kljub temu da ni tekoča ali kremna. Okusi se tukaj res lepo povežejo in iz čisto preprostih sestavin nastane res božasnka rižota. morate poskusiti, ne bo bam žal.
Kljub temu, da rižote ne mešamo, riž že vseeno poskusimo. Vsakič, ko voda skoraj v celoti izhlapi, poskusite riž.Iz vrha rižote vzemite malo riža - dokler je ta na ugriz še trd, rižota ni kuhana in potrebuje še malo vode in par minut kuhanja.
Čas kuhanja je odvisen tudi od riža, ki ga boste uporabili. Polnozrnat riž potrebuje vsaj 20 minut več kuhanja kot recimo arborio. Je pa polnozrnat na ugriz vedno bolj "al dente" oz. trd, kakor arborio, kar mi v tej rižoti bolj sede. Arborio obožujem za kremne rižote, kot je recimo tale s pestom.
1500mljušne osnove ali vreče vode + 1 zelenjavna jušna kocka (dodajajte postopoma in po potrebi dodajte več)
2jedilni žliciolja iz vloženih artičok(opcijsko)
90gvloženega ali kuhanega graha
sol po okusu
parvloženih artičok v olju
Postopek
Čebulo, papriko in korenček nasekljajte na manjše kocke. Česen drobno nasekljajte.
V ponvi za paello, litoželezni ponvi ali navadni ponvi na srednje visokem ognju segrejte olivno olje.
Dodajte nasekljano čebulo, papriko in korenček. Premešajte in pražite par minut, da čebula postekleni.
Dodajte nasekljan česen in premešajte. Pražite par minut, da česen zadiši.
Dodajte sladko papriko ter premešajte. Zalijte s paradižnikovo omako, pražite par minut, da se omaka zgosti in skoraj vsa voda izhlapi. Dodajte opran riž in premešajte. Pražite dve minuti, vmes stalno mešajte.
Zalijte z 800ml jušne osnove ali z vrelo vodo, ki ste ji dodali 1 zelenjavno jušno kocko), olje artičok, žafraniko in grah ter začinite s soljo. Premešajte in kuhajte na srednjem ognju toliko časa, da zmes zavre in skoraj večina tekočine izhlapi. Po tem koraku riža več ne mešajte.
Zalijte z dodatnih 400ml vode in kuhajte na srednjem ognju dokler skoraj vsa voda ne izhlapi. Riž poskusite, ampak ne mešajte. V kolikor je riž na ugriz še trd dodajte še dodatnih 400ml vode in kuhajte toliko časa, da vsa voda ponovno izhlapi. Poskusite in po potrebi ponovite korak. Ta del lahko traja do 40 minut, saj se polnozrnat riž kuha dlje.
Ko je riž na ugriz mehek, ni razkuhan, odvečna tekočina pa je izhlapela, dodajte na vrh riža par narezanih artičok in zvišajte ogenj na srednje visok. Na višjem ognju pražite par minut, da se dno rižote hrustljavo zlato zapeče.
Po približno 4 minutah odstavite in pokrijte s pokrovko. Pustite stati 5 minut, nato postrezite.
Zelenjavna “paella”
BOŽANSKA rižota oz. "paella". Tokrat v veganski, brezmesni različici z zelenjavo. Božanski okus, polnovredne sestavine.
Za pripravo so uporabljene samo klasične sestavine, ki jih verjetno že imate na zalogi, zato je to odlična ideja za preprosto kosilo ali večerjo, ki vas bo kljub preprostosti očarala z okusom.
Potrebujete riž, olivno olje, izbrano zelenjavo, paradižnikovo mezgo, jušno osnovo ali zelenjavno kocko, začimbe in to je to! Podroben spisek sestavin vas čaka spodaj.
To zelenjavno rižoto sem pripravila na način "paelle". Po tem, ko rižoti dodamo vse glavne sestavine in začimbe, je več ne mešamo! Prav tako na koncu, ko je riž že kuhan, ogenj na štedilniku malo povišamo in rižoto oz "paello" na dnu malo hrustljavo zapečemo. Božansko!
Rižota je začinjena samo s sladko papriko v prahu, soljo in žafraniko. Za okus poskrbita še čebila in česen ter paradižnikova omaka- Eksplozija osvežilnih okusov v lahko zelenjavni "paelli".
S tem, ko se rižota ne meša ostane riž ravno prav kuhan, riožota pa sočna, kljub temu da ni tekoča ali kremna. Okusi se tukaj res lepo povežejo in iz čisto preprostih sestavin nastane res božasnka rižota. morate poskusiti, ne bo bam žal.
Kljub temu, da rižote ne mešamo, riž že vseeno poskusimo. Vsakič, ko voda skoraj v celoti izhlapi, poskusite riž.Iz vrha rižote vzemite malo riža - dokler je ta na ugriz še trd, rižota ni kuhana in potrebuje še malo vode in par minut kuhanja.
Čas kuhanja je odvisen tudi od riža, ki ga boste uporabili. Polnozrnat riž potrebuje vsaj 20 minut več kuhanja kot recimo arborio. Je pa polnozrnat na ugriz vedno bolj "al dente" oz. trd, kakor arborio, kar mi v tej rižoti bolj sede. Arborio obožujem za kremne rižote, kot je recimo tale s pestom.
Zelenjavna "paella"
Nina ZorčičSestavine
Postopek
Preberite še: