Božansko kosilo, polno arom in začimb - špageti v božanski paradižnikovi omaki z baziliko in hrustljavim piščancem s parmezanom. Ta recept je nastal, ker sem morala iz hladilnika porabiti določene sestavine: paradižnikovo omako, češnjev paradižnik, riban parmezan, svežo baziliko in piščančje zrezke. V shrambi me je čakala še odprta vrečka špagetov in tako je nastal ta vrhunski recept, za preprosto, a neverjetno aromatično kosilo na hitro.
Piščančji zrezki so neverjetno hrustljavi, s parmezanovo skorjico, pečeni pa kar v pečici. S tem, ko zrezkov ne cvremo direktno v olju, ampak jih z olivnim oljem samo pokapamo, so bistveno manj mastni.
Postrežemo jih skupaj s špageti, v neverjetni paradižnikovi omaki, za katero ne boste verjeli, da je pripravljena iz tako preprostih sestavin.
V receptu sem tokrat uporabila kar tale Spar Grana Padano riban sir. Po navadi svetujem, da uporabite svež parmezan in ga naribate sami. Za tokratni recept odlično deluje tudi tale, že riban, saj je odličnega okusa, prav tako pa z uporabo tega sira prihranimo na času in poskrbimo za kosilo, narejeno res hitro!
V receptu tudi uporabim olje od mariniranih sušenih paradižnikov - uporabila sem olje teh Despar Premium sušenih paradižnikov, mariniranih v olju, če pa tega nimate lahko uporabite tudi olivno olje. Kljub temu svetujem, da imate to sestavino vedno pri roki, saj se odlična, vsestransko uporabna zadeva. Olje paradižnikov je polno okusa in doda jedem odlično aromo. Uporabimo ga lahko namesto olivnega olja, torej da na njem kaj popražimo, ali pa s tem jed samo pokapamo, za dodatno aromo.
Imam pa na spletni strani že kar receptov za kosila - testenine, rižote, glavne mesne in veganske jedi - vse recepte za kosila, večerje in slane malice najdete tukaj.
Jedem rada dodam še sveže dodatke - v tem primeru sem dodala svežo baziliko. V kolikor tega nimate/ne marate lahko to izpustite. Prav tako pa jedi rada pripravim na malo drugačen način . v tem primeru sem v drobtine dodala še parmezan. V kolikor ga nimate ga lahko izpustite, ga pa res toplo priporočam, ker ustvari BOŽANSKO hrustljavo sirovo skorjico!
Špageti v božanski paradižnikovi omaki z baziliko in hrustljavim piščancem s parmezanom
Nina Zorčič
Čas priprave 5mins
Čas peke 15mins
Vrsta obroka Kosilo
Količina 2porciji
Sestavine
Paradižnikova omaka
Hrustljav piščanec
300gpiščančjih filejev/zrezkov
sol, poper
1srednje velikojajce
1jedilna žlicamleka
100gkrušnih drobtin
50gribanega parmezana+ dodatno za posip
2jedilni žlicipanko drobntin(opcijsko, za dodatno hrustljavost, lahko izpustite)
1čajna žličkaorigana
olivno olje
Paradižnikova omaka
200gtestenin(količino prilagodite)
2jedilni žliciolja ali 1 nasekljan kos slanine ali guanciale mesnine
2jedilni žliciolja v katerem se marinirajo sušeni paradižniki (opcijsko, za dodatno aromo,) namesto tega lahko uporabite olivno olje
1rdeča čebula ali šalotka(drobno nasekljana)
3strokičesna(drobno nasekljani)
200gsvežega češnjevega paradižnika(ali navaden paradižnik, narezan na majhne kocke)
1dclvode, v kateri so se kuhale testenine
500gparadižnike omake "passate"
pestsvežih listov bazilike(30g)
sol, poper po okusu
2čajni žličkiorigana
Dodatki
nariban parmezan
Postopek
Pečico segrejte na 180 stopinj.
Piščančje fileje razrežite na zrezke. Potolčite s kladivom, da dobite tanjše zrezke. Meso popivnajte s čisto kuhinjsko papirnato brisačko in z obeh strani začinite s soljo ter poprom.
V enem globokem krožniku zmešajte jajce in mleko. Mešajte toliko časa, da se povežeta v enotno maso.
V ločenem globokem krožniku zmešajte drobtine, parmezan, panko drobtine in origano. Premešajte.
Zrezke najprej pomočite v jajčno mešanico, da je popolnoma prekrit. Nato ga prestavite v krožnik z drobtinami in popolnoma prekrijte z debelejšim slojem drobtin. Piščanca dobro iz vseh strani pomočite v drobtine. Položite na večji pekač, obložen s papirjem za peko. Ponovite z vsemi zrezki.
Zrezke na pladnju še dodatno posujte z malo parmezana in bogato pokapajte z olivnim oljem, da se bo v pečici lepo zlato zapekel.
Postavite v segreto pečico in pecite 10 minut na srednji rešetki, nato pekač prestavite na najvišjo rešetko in pecite še 10 minut oz. toliko časa, da je piščanec zunaj zlato zapečen, znotraj pa popolnoma skuhan. Ne pecite predolgo, saj se drugače izsuši.
Vmes v večji količini osoljene vrele vode skuhajte testenine do "al dente" stanja, torej da so na ugriz še malo trde. Sledite navodilom na embalaži. Ko testenine odcedite prihranite 1 dcl vode, saj jo potrebujemo za omako.
Medtem v večji ponvi na srednjem ognju segrejte olivno olje ali nasekljano slanino/guanicale. Mesnino pražite toliko časa, da spusti maščobo in se hrustljavo zapeče. Dodajte drobno nasekljano čebulo in česen in premešajte. Zalijte z oljem sušenih paradižnikov (če tega nimate uporabite olivno olje). Premešajte in pražite par minut, da čebula postekleni, ne sme pa se začeti žgati.
Nato dodajte češnjeve paradižnike, narezane na tanke kolute in premešajte. Zalijte z vodo testenin in premešajte.
Ko voda zavre in skoraj vsa izhlapi dodajte paradižnikovo omako, svežo baziliko, sol, poper in origano. Premešajte in na srednjem ognju kuhajte do vretja, nato malo zmanjšajte ogenj in ob rahlem vretju kuhajte še 10-15 minut oz. toliko časa, da se omaka popolnoma zgosti.
Poskusite in po okusu dodajte več soli, popra.
V omako dodajte odcejene testenine in premešajte.
Postrezite s pečenim piščancem, vse skupaj pa lahko dodatno posujete s parmezanom.
KLJUČNE BESEDE hitre testenine, italijanske testenine, mesne kroglice s špageti, preproste testenine, špageti v paradižnikovi omaki, testenine s paradižnikovo omako, testenine v eni posodi
Špageti v božanski paradižnikovi omaki z baziliko in hrustljavim piščancem s parmezanom
Božansko kosilo, polno arom in začimb - špageti v božanski paradižnikovi omaki z baziliko in hrustljavim piščancem s parmezanom. Ta recept je nastal, ker sem morala iz hladilnika porabiti določene sestavine: paradižnikovo omako, češnjev paradižnik, riban parmezan, svežo baziliko in piščančje zrezke. V shrambi me je čakala še odprta vrečka špagetov in tako je nastal ta vrhunski recept, za preprosto, a neverjetno aromatično kosilo na hitro.
Piščančji zrezki so neverjetno hrustljavi, s parmezanovo skorjico, pečeni pa kar v pečici. S tem, ko zrezkov ne cvremo direktno v olju, ampak jih z olivnim oljem samo pokapamo, so bistveno manj mastni.
Postrežemo jih skupaj s špageti, v neverjetni paradižnikovi omaki, za katero ne boste verjeli, da je pripravljena iz tako preprostih sestavin.
V receptu sem tokrat uporabila kar tale Spar Grana Padano riban sir. Po navadi svetujem, da uporabite svež parmezan in ga naribate sami. Za tokratni recept odlično deluje tudi tale, že riban, saj je odličnega okusa, prav tako pa z uporabo tega sira prihranimo na času in poskrbimo za kosilo, narejeno res hitro!
V receptu tudi uporabim olje od mariniranih sušenih paradižnikov - uporabila sem olje teh Despar Premium sušenih paradižnikov, mariniranih v olju, če pa tega nimate lahko uporabite tudi olivno olje. Kljub temu svetujem, da imate to sestavino vedno pri roki, saj se odlična, vsestransko uporabna zadeva. Olje paradižnikov je polno okusa in doda jedem odlično aromo. Uporabimo ga lahko namesto olivnega olja, torej da na njem kaj popražimo, ali pa s tem jed samo pokapamo, za dodatno aromo.
Imam pa na spletni strani že kar receptov za kosila - testenine, rižote, glavne mesne in veganske jedi - vse recepte za kosila, večerje in slane malice najdete tukaj.
Jedem rada dodam še sveže dodatke - v tem primeru sem dodala svežo baziliko. V kolikor tega nimate/ne marate lahko to izpustite. Prav tako pa jedi rada pripravim na malo drugačen način . v tem primeru sem v drobtine dodala še parmezan. V kolikor ga nimate ga lahko izpustite, ga pa res toplo priporočam, ker ustvari BOŽANSKO hrustljavo sirovo skorjico!
Špageti v božanski paradižnikovi omaki z baziliko in hrustljavim piščancem s parmezanom
Nina ZorčičSestavine
Paradižnikova omaka
Hrustljav piščanec
Paradižnikova omaka
Dodatki
Postopek
Preberite še: