Svojo najljubšo sladko jed iz otroštva sem pripravila na malo bolj beljakovinsko bogat način – mlečnemu rižu sem dodala beljake in beljakovinski preliv (iz samo dveh sestavin!).
Mlečni riž je pripravljen na klasičen način, sem pa namesto klasičnega mleka uporabila rastlinsko. Uporabite lahko tudi klasično mleko ali kar vodo.
Mlečni riž lahko pripravite tudi z beljakovinskim praškom – v tem primeru vam svetujem večjo količino vode oz. dodajanje po potrebi.
Neverjetno okusen in kremast, prav tako pa je zaradi visoke vsebnosti beljakovin tudi zelo nasiten!
V receptu z vami delim 2 načina priprave – z beljaki in z (veganskimi) proteini, tako da je moj proteinski mlečni riž primeren tudi za vegane.
Mlečni riž si lahko pripravite tudi v naprej – za nekaj naslednjih zajtrkov ali sladkih malic. Skuhan in ohlajen mlečni riž shranite v neprodušno zaprte posode in ga hranite v hladilniku do tri dni.
Pripravljen riž se bo med hlajenjem v hladilniku zgostil, zato vam svetujem, da mu med ponovnim segrevanjem primešate 1 do 1,5 dcl vode ali mleka po izbiri in kuhate, dokler se vse ne poveže in zgosti. Tako bo riž spet gladek in kremast.
Dodatke dodajte sproti.
Beljakovinsko bogat mlečni riž
Nina Zorčič
Čas priprave 5mins
Čas peke 30mins
Vrsta obroka Malica, Sladica, Zajtrk
Količina 2porciji
Sestavine
100griža
300gvode ali klasičnega/rastlinskega mleka po izbiri(oz. več po potrebi)
200gbeljakov ali 2 zvrhani merici vanilijevih/kokosovih beljakovin v prahu(v kolikor boste dodali proteine morate dodati še vsaj 2 dcl vode več)
1čajna žličkavaniljeve arome
parkapljictekoče stevije ali sladila (eritritol, vaniljev sladkor) po izbiri(opcijsko)
Beljakovinski preliv
1mericavanilijevih/čokoladnih/kokosovih beljakovin v prahu
voda(količino dodajajte po potrebi, odvisno kako gost preliv želite)
Dodatki
borovnice, arašidovo maslo
Postopek
V velikem loncu na nizkem ognju kuhajte dobro opran riž z vodo (uporabite več vode kot po navadi, da bo tekstura bolj kremna in riž mehkejši). Med kuhanjem redno mešajte in po potrebi dodajte še več tekočine. Tako poskrbite za res kremast mlečni riž.
Ko se riž skuha, je popolnoma mehek in v loncu ni več odvečne vode, lonec odstavite, dodajte beljake ali beljakovine v prahu (in dodatno vodo) ter premešajte. Postavite nazaj na ogenj in kuhajte tako dolgo, da se beljaki skuhajo in mlečni riž zgosti.
Ko dodate beljake/beljakovine se bo riž zgostil. Na tej točki lahko po želji dodate več vode ali mleka, če bi raje bolj redko teksturo.
Skuhan riž prestavite v skodelice, dodajte svoje najljubše dodatke in postrezite skupaj z beljakovinskim prelivom. Za preliv zmešajte beljakovine v prahu s poljubno količino vode (1-2 dcl za bolj gost preliv, več tekočine za bolj redek).
Proteinski mlečni riž si lahko skuhate tudi za v naprej in ga do 4 dni hranite v hladilniku v neprodušni zaprti posodi.
KLJUČNE BESEDE mlečni riž, proteinska sladica, proteinski mlečni riž
Beljakovinsko bogat mlečni riž
Svojo najljubšo sladko jed iz otroštva sem pripravila na malo bolj beljakovinsko bogat način – mlečnemu rižu sem dodala beljake in beljakovinski preliv (iz samo dveh sestavin!).
Mlečni riž je pripravljen na klasičen način, sem pa namesto klasičnega mleka uporabila rastlinsko. Uporabite lahko tudi klasično mleko ali kar vodo.
Mlečni riž lahko pripravite tudi z beljakovinskim praškom – v tem primeru vam svetujem večjo količino vode oz. dodajanje po potrebi.
Beljakovinsko bogat mlečni riž
Nina ZorčičSestavine
Beljakovinski preliv
Dodatki
Postopek
Preberite še: