Ker zelo rada klasične jedi preoblikujem na malo bolj zdrav način, sem se tokrat lotila priprave proteinskega mlečnega riža.
Ustvarila sem takšnega brez mleka, polnega beljakovin in brez sladkorja!
Neverjetno okusen in kremast, prav tako pa je zaradi visoke vsebnosti beljakovin tudi zelo nasiten!
V receptu z vami delim 2 načina priprave – z beljaki in z (veganskimi) proteini, tako da je moj proteinski mlečni riž primeren tudi za vegane.
Mlečni riž si lahko pripravite tudi v naprej – za nekaj naslednjih zajtrkov ali sladkih malic. Skuhan in ohlajen mlečni riž shranite v neprodušno zaprte posode in ga hranite v hladilniku do tri dni.
Pripravljen riž se bo med hlajenjem v hladilniku zgostil, zato vam svetujem, da mu med ponovnim segrevanjem primešate 1 do 1,5 dcl vode ali mleka po izbiri in kuhate, dokler se vse ne poveže in zgosti.
Tako bo riž spet gladek in kremast.
Proteinski mlečni riž
Nina Zorčič
Čas priprave 5min
Čas peke 30min
Vrsta obroka Malica, Sladica, Zajtrk
Količina 3porcije
Sestavine
100griža
300gvode ali mleka po izbiri(oz. več po potrebi)
150gbeljakov ali 2 merici vanilijevih/kokosovih proteinov v prahu(v kolikor boste dodali proteine morate dodati še vsaj 2 dcl vode več)
1čajna žličkavaniljeve arome
parkapljictekoče stevije ali sladila po izbiri(opcijsko)
Dodatki
sadje, granola, oreščki
Postopek
V velikem loncu na nizkem ognju kuhajte dobro opran riž z vodo (uporabite več vode kot po navadi, da bo tekstura bolj kremna in riž mehkejši).
Ko se riž skuha, je popolnoma mehek in v loncu ni več odvečne vode, lonec odstavite, dodajte beljake ali proteine (in dodatno vodo) ter premešajte. Postavite nazaj na ogenj in kuhajte tako dolgo, da se beljaki skuhajo in mlečni riž zgosti.
Ko dodate beljake se bo riž zgostil. Na tej točki lahko po želji dodate več vode ali mleka, če bi raje bolj redko teksturo.
Skuhan riž prestavite v skodelice, dodajte svoje najljubše dodatke in postrezite.
Proteinski mlečni riž si lahko skuhate tudi za v naprej in ga do 3 dni hranite v hladilniku v neprodušni zaprti posodi.
KLJUČNE BESEDE mlečni riž, proteinska sladica, proteinski mlečni riž
Proteinski mlečni riž
Proteinski mlečni riž
Nina ZorčičSestavine
Dodatki
Postopek
Preberite še: