Res preprosta pita, ki vas bo navdušila. Odlična za kosilo, pogostitev ali obiske, saj je pripravljena zelo preprosto, kljub temu pa je polna okusa in izgleda čisto gurmansko!
Znotraj hrustljavih plasti vlečenega testa se skriva neverjetno okusen naev, poln feta sira, parmezana, špinače in izbranih začimb. Božansko! Uporabila sem Spar feto, ki je odlična za ta recept. Poleg tega, da je cenovno najugodnejša, je tudi najbolj okusna in ravno prav slana, da v piti ne prevlada ampak se lepo poveže z vsemi ostalimi okusi. Piti sem dodala še malo ribanega parmezana - res okusen dodatek, ki ga vsem svetujem.
Kljub temu, da je v receptu kar nekaj špinače, se je skoraj ne občuti, saj sta feta in parmezan toliko bolj močna. Ravno zato je ta pita odlična tudi za tiste, ki špinače ne marajo.
Za pripravo potrebujete nekaj osnovnih sestavin, dostopnih v vseh trgovinah, priprava pa je preprosta in ne zahteva veliko truda ali znanja.
Vse sestavine so vidne na fotografiji spodaj, prav tako pa je celoten seznam zapisan nižje v receptu. Pomembno je, da uporabite kvalitetno in okusno feto, saj je to glavna sestavina v mojem receptu. Kot omenjeno svetujem tole Spar feto, prikazano spodaj, saj je ugodna in izredno okusna, najpomembnejše pa je to, da je ravno prav slana.
Priprava je izredno preprosta - nadev pripravite v ponvi, ga dobro odcedite, mu dodate ostale sestavine in premešate. Potem se začne "sestavljanje pite" - litoželezno ponev ali okrogel pekač namastite, nato pa začnite s polaganjem listov vlečenega testa. Vsakič, ko v ponev položite list, ga dobro pritisnite ob ponev, da se med plasti ne zadržuje zrak. Vsak list rahlo premažite z maslom in nanj položite nov list, vsakič malo zamaknjen, da dobite na koncu zvezdast vzorec. V sredino nato dodajte ves nadev, robove testa pa zavijte na notri čez nadev. Liste med prepogibanjem rahlo zmečkajte, da dobite zanimiv vzorec z vršički, kot je prikazano na fotografiji.
Pito nato postavite v pečico in pecite vsaj 55 minut oz. toliko časa, da so vse plasti testa pečene, vršički pa zlati. Spodaj v receptu vas čaka tudi nasvet, kako preprečiti zažgane vršičke.
Nasvet: za res hrustljavo dno pito v ponvi (direktno pred peko) popecite na srednjem ognju, da se dno zlato zapeče.
Po vrhu pečene pite lahko posujete še malo dodatnega parmezana, postrezite pa še toplo.
Če vam je tak način pite všeč potem vam svetujem, da si pogledate še ta recept za pito s sirom, karamelizirano čebulo in gobami - BOŽANSKO! Ni boljše kombinacije kakor karamelizirana čebula in sir.
Grška špinačna pita s feto “Spanakopita”
Nina Zorčič
Čas priprave 35mins
Čas peke 55mins
Vrsta obroka Kosilo
Količina 8kosov
Sestavine
Nadev
3jedilne žlicemasla
1manjšipor(15 cm)
2strokačesna
½čajne žličkesoli
¼čajne žličkepopra
300gsveže špinače
¼čajne žličkemuškatnega oreščka
1čajna žličkakopra
2srednje velikijajci
70gnaribanega parmezana
300gfete Spar
2jedilni žlicigrškega jogurta(ali drug nesladkan gost jogurt)
Testo
4jedilne žlicemasla
2jedilni žliciolivnega olja
1zavojčeksvežega vlečenega testa(400g)
Posip
30gnaribanega parmezana
Priloga
sveža solata(opcijsko)
Postopek
Pečico segrejte na 215 stopinj.
V večji ponvi (uporabite lahko tudi litoželezno, saj boste v njej lahko tudi pekli pito) na srednjem ognju segrejte maslo. Ko se maslo stopi dodajte drobno nasekljan por in česen ter premešajte. Pražite par minut, da se por zmehča, vmes pa redno mešajte.
Nato dodajte 1/3 sveže špinače. Na srednjem ognju med rednim mešanjem pražite toliko časa, da špinača upade. Nato dodajte še 1/3 špinače in ponovite. Na koncu dodajte še zadnjo tretjino špinače in premešajte.
Ko se špinača popolnoma zmehča in upade odstavite ponev, špinačo (skupaj s porom) pa prestavite v cedilo. S pomočjo lopatke ali kuhalnice špinačo stisnite ob rob cedila, da izpusti vso odvečno tekočino. Poskusite čim bolj ožeti špinačo, saj ne želimo mokrega nadeva.
Ožeto špinačo prestavite v večjo posodo. Dodajte muškatni orešček, koper dve jajci, parmezan in nadrobljeno feto. S pomočjo lopatke nežno premešajte, da dobite enotno maso. Dodajte še grški jogurt in ponovno premešajte. Postavite na stran.
Pripravite testo. Stopite maslo in mu primešajte olivno olje. Vlečeno testorazprite in ga po sredini po šivu razrežite, da dobite manjše pravokotne kose.
Večjo litoželezno ponev (ali okrogel pekač) namastite z mešanico masla in olja. V ponev dodajte prvi list vlečenega testa in ga pritisnite ob dno in robove. Rahlo premažite z oljno mešanico, tudi po robovih. Nanj dodajte še en list, rahlo zasukan in ponovno premažite. Ponovite z vsemi listi, vsakega vsakič malo zasukajte, da dobite zvezdast vzorec. Liste vsakič pritisnite ob rob, da se med njih ne ujame zrak.
Ko ste porabili vse liste testa, na sredino dodajte celoten nadev in ga enakomerno razporedite.
Robove testa zavijte na notri čez nadev. Liste med prepogibanjem rahlo zmečkajte, da dobite zanimiv vzorec z vršički.
Vrhnjo plast testa na koncu premažite z oljno mešanico. Tako so ti vršički po peki prijetno hrustljavi.
Posujte s preostankom parmezana in postavite v pečico 45-55 minut - po potrebi, v kolikor se vršički prehitro barvajo rjavo, pito po 30 minutah peke pokrijte z alufolijo. Pecite toliko časa, da se vrhovi zlato obarvajo, pita pa je pečena tudi po dnu. Nato vzemite iz pečice in pustite par minut, da se pita rahlo ohladi, postrezite pa še toplo. Odlična je s prilogo sveže solate.
Nasvet: za res hrustljavo dno pito v ponvi (direktno pred peko) popecite na srednjem ognju, da se dno zlato zapeče.
KLJUČNE BESEDE grška pita, spanakopita, špinačna pita, špinačna pita s feto, vegetarijanska pita
Grška špinačna pita s feto “Spanakopita”
Res preprosta pita, ki vas bo navdušila. Odlična za kosilo, pogostitev ali obiske, saj je pripravljena zelo preprosto, kljub temu pa je polna okusa in izgleda čisto gurmansko!
Znotraj hrustljavih plasti vlečenega testa se skriva neverjetno okusen naev, poln feta sira, parmezana, špinače in izbranih začimb. Božansko! Uporabila sem Spar feto, ki je odlična za ta recept. Poleg tega, da je cenovno najugodnejša, je tudi najbolj okusna in ravno prav slana, da v piti ne prevlada ampak se lepo poveže z vsemi ostalimi okusi. Piti sem dodala še malo ribanega parmezana - res okusen dodatek, ki ga vsem svetujem.
Kljub temu, da je v receptu kar nekaj špinače, se je skoraj ne občuti, saj sta feta in parmezan toliko bolj močna. Ravno zato je ta pita odlična tudi za tiste, ki špinače ne marajo.
Za pripravo potrebujete nekaj osnovnih sestavin, dostopnih v vseh trgovinah, priprava pa je preprosta in ne zahteva veliko truda ali znanja.
Vse sestavine so vidne na fotografiji spodaj, prav tako pa je celoten seznam zapisan nižje v receptu. Pomembno je, da uporabite kvalitetno in okusno feto, saj je to glavna sestavina v mojem receptu. Kot omenjeno svetujem tole Spar feto, prikazano spodaj, saj je ugodna in izredno okusna, najpomembnejše pa je to, da je ravno prav slana.
Priprava je izredno preprosta - nadev pripravite v ponvi, ga dobro odcedite, mu dodate ostale sestavine in premešate. Potem se začne "sestavljanje pite" - litoželezno ponev ali okrogel pekač namastite, nato pa začnite s polaganjem listov vlečenega testa. Vsakič, ko v ponev položite list, ga dobro pritisnite ob ponev, da se med plasti ne zadržuje zrak. Vsak list rahlo premažite z maslom in nanj položite nov list, vsakič malo zamaknjen, da dobite na koncu zvezdast vzorec. V sredino nato dodajte ves nadev, robove testa pa zavijte na notri čez nadev. Liste med prepogibanjem rahlo zmečkajte, da dobite zanimiv vzorec z vršički, kot je prikazano na fotografiji.
Pito nato postavite v pečico in pecite vsaj 55 minut oz. toliko časa, da so vse plasti testa pečene, vršički pa zlati. Spodaj v receptu vas čaka tudi nasvet, kako preprečiti zažgane vršičke.
Nasvet: za res hrustljavo dno pito v ponvi (direktno pred peko) popecite na srednjem ognju, da se dno zlato zapeče.
Po vrhu pečene pite lahko posujete še malo dodatnega parmezana, postrezite pa še toplo.
Če vam je tak način pite všeč potem vam svetujem, da si pogledate še ta recept za pito s sirom, karamelizirano čebulo in gobami - BOŽANSKO! Ni boljše kombinacije kakor karamelizirana čebula in sir.
Grška špinačna pita s feto “Spanakopita”
Nina ZorčičSestavine
Nadev
Testo
Posip
Priloga
Postopek
Preberite še: