Popolna sladica za hitro ledeno osvežitev - sladoledna torta s sočnim čokoladnim biskvitom.
V sredici se namesto kreme skriva kar sladoled - NJAMI! Kako dobra kombinacija, res morate poskusiti. Jaz sem izbrala vanilijo, odlična pa bi bila tudi stracciatella, čokolada, mogoče kaj s karamelo ali jagoda za sadni dodatek - možnosti je ogromno, tako da si lahko torto prilagodite čisto po vašem okusu.
Biskvit je pripravljen brez mleka in brez jajc, zato je primeren tudi za tiste, ki se izogibate mleka, mlečnih izdelkov in jajc. Prav tako pa lahko uporabite veganski sladoled - tako nastane neverjetno božanska veganska sladoledna torta.
Biskvit je pripravljen hitro in v eni posodi. Ko je ohlajen ga premažete s sladoledom in postavite v zamrzovalnik. Ohlajeno torto premažete s kremo, prelijete s stopljeno čokolado in okrasite z ostankom kreme. Za piko na i poskrbijo zdrobljeni hrustljavi piškoti - popolna ledena sladica je pripravljena!
Pred postrežbo pustite torto nekaj časa v hladilniku, da se otopli in vam omogoči rezanje. Za lažje shranjevanje pa svetujem, da ostanke torte zamrznete, najbolje kar vsako rezino posebej. Vsak kos torte zavijte v folijo in postavite v zamrzovalnik. Tako imate porcijske sladice pripravljene za uživanje!
Na blogu vas čaka že kar nekaj receptov za razne torte. Vse vas čakajo tukaj.
Sladoledna torta
Nina Zorčič
Čas priprave 30mins
Čas peke 30mins
Vrsta obroka Sladica
Količina 10kosov
Sestavine
Priprava pekača
rastlinsko olje
kakav
Biskvit
390gpšenične bele moke
250gsladkorja
65gkakava
2čajni žličkisoda bikarbone
½čajne žličkesoli
2jedilni žlicijabolčnega kisa
130grastlinskega olja
425gtople vode
Preliv za biskvit
4jedilne žlicekakava
4jedilne žlicetople vode
kančekruma(opcijsko)
Nadev
1kgveganskega (vaniljevega) sladoleda
Mascarpone premaz
500g(veganskega) mascarpone sira
150gstopljene (veganske) bele čokolade
80gsladkorja v prahu(poskusite, dodajte več po potrebi)
1jedilna žlicavaniljeve paste
2jedilni žlicitemnega kakava(dodajte ločeno)
Preliv in posipi
100gohlajene stopljene temne čokolade
1jedilna žlicarastlinskega olja(po potrebi, če je čokolada pregosta za prelivanje)
nadrobljeni piškoti
Postopek
Pečico segrejte na 180 stopinj. Dva pekača premera 18 cm dobro namastite in posujte s kakavom v prahu. Pekač potresite, da razporedite kakav po celotnem dnu in spodnjem robu pekača. Preostanek kakava stresite iz pekača.
V večji posodi zmešajte moko, sladkor, kakav, soda bikarbono in sol. Premešajte, da dobite enotno maso. Dodajte kis, olje in vodo. S pomočjo metlice za stepanje premešajte, da dobite gladko maso brez grudic. Ne mešajte predolgo.
Maso enakomerno razporedite v dva pekača in ju potresite, da iz mase izpustite ujet zrak. Postavite v segreto pečico in pecite 30-35 min oz. toliko časa, da vstavljen zobotrebec na sebi nima surove mase, lahko pa ima kakšno vlažno drobtinico.
Vzemite iz pečice in pustite, da se popolnoma ohladi. Ohlajenemu biskvitu odrežite vrh (dvignjen in rahlo razpokan), da dobite čimbolj ravno površino biskvita. Ponovite z obema biskvitoma, nato pa ju po prerezanem delu premažite z mešanico kakava in tople vode.
Iz zamrzovalnika vzemite sladoled in ga pustite par minut na pultu, da se malenkost odatli, da ga bo lažje razmazati. V kolikor imate sladoled, ki je že v osnovi mehek, ta korak raje izpustite.
Pekač (ali modelček za sestavljanje torte), premera 18 cm, po robu obložite z acetatno folijo ali s folijo za živila. Na dno postavite en biskvit, namazana stran naj bo obrnjena navzgor. Po biskvitu premažite sladoled in ga enakomerno razporedite po celi površini. Nanj položite še drug kos biskvita, z namazano stranjo navzdol. Biskvit pritisnite rahlo navzdol. Postavite v zamrzovalnik za vsaj par ur ali čez noč.
Takoj zatem pripravite mascarpone kremo, saj jo bomo za par ur postavili v hladilnik. V posodi zmešajte mascarpone, ohlajeno stopljeno čokolado, sladkor v prahu in vaniljo. Premešajte, da dobite gladko maso. Poskusite in po želji dodatno sladite. Odvzemite 6 jedilnih žlic mase in jih dodajte v ločeno, manjšo skodelico, skupaj s kakavom. Premešajte.
Obe kremi (vaniljevo in čokoladno) postavite v hladilnik za par ur, da se zgostita. Ko sta kremi zgoščeno vzemite torto iz zamrzovalnika, odstranite pekač in folijo. Celo torto premažite z vaniljevo kremo. Najprej po vrhu naredite malo debelejšo plast kreme, potem pa se lotite še roba, katerega na koncu na spodnji polovici posujte še z nadrobljenimi piškoti. Ker je torta hladna se bo krema hitro strdila, zato jo čimprej posujte.
Postavite nazaj v zamrzovalnik in pustite, da se krema strdi. Ko je krema strjena torto prelijte s čokoladnim prelivom. Ker je torta hladna se bo čokolada hitro strdila, zato jo hitro prelijte. Svetujem, da stopljeno čokolado zlijete na sredino, potem pa jo s pomočjo jedilne žlice potisnete do robov, da se čokolada prelijte preko in nastanejo kapljice.
Po strjeni čokoladi torto okrasite s kakavovo mascarpone kremo, z nastavkom za pipetiranje, po želji pa posujte z dodatnimi piškoti. 30 minut pred postrežbo hranite torto v hladilniku, da se biskvit otopli.
KLJUČNE BESEDE ledena torta, sladoledna torta, torta s sladoledom, veganska sladoledna torta
Sladoledna torta
Popolna sladica za hitro ledeno osvežitev - sladoledna torta s sočnim čokoladnim biskvitom.
V sredici se namesto kreme skriva kar sladoled - NJAMI! Kako dobra kombinacija, res morate poskusiti. Jaz sem izbrala vanilijo, odlična pa bi bila tudi stracciatella, čokolada, mogoče kaj s karamelo ali jagoda za sadni dodatek - možnosti je ogromno, tako da si lahko torto prilagodite čisto po vašem okusu.
Biskvit je pripravljen brez mleka in brez jajc, zato je primeren tudi za tiste, ki se izogibate mleka, mlečnih izdelkov in jajc. Prav tako pa lahko uporabite veganski sladoled - tako nastane neverjetno božanska veganska sladoledna torta.
Biskvit je pripravljen hitro in v eni posodi. Ko je ohlajen ga premažete s sladoledom in postavite v zamrzovalnik. Ohlajeno torto premažete s kremo, prelijete s stopljeno čokolado in okrasite z ostankom kreme. Za piko na i poskrbijo zdrobljeni hrustljavi piškoti - popolna ledena sladica je pripravljena!
Pred postrežbo pustite torto nekaj časa v hladilniku, da se otopli in vam omogoči rezanje. Za lažje shranjevanje pa svetujem, da ostanke torte zamrznete, najbolje kar vsako rezino posebej. Vsak kos torte zavijte v folijo in postavite v zamrzovalnik. Tako imate porcijske sladice pripravljene za uživanje!
Na blogu vas čaka že kar nekaj receptov za razne torte. Vse vas čakajo tukaj.
Sladoledna torta
Nina ZorčičSestavine
Priprava pekača
Biskvit
Preliv za biskvit
Nadev
Mascarpone premaz
Preliv in posipi
Postopek
Preberite še: