Ideja za brunch ali lahkotno kosilo: hrustljava pita z domačim testom s pizza začimbami in kremasto tofujevo sredico s paradižniki. Piko na i doda sveža bazilika in čilijevo olje - BOŽANSKO!
Priprava je izredno preprosta, pita pa je še toliko boljša, saj sta tako testo kot krema v celoti pripravljena doma - iz sestavin, ki jih poznate in jim zaupate, brez dodatkov ali čudnih nadomestkov.
Za kremo sem uporabila navaden tofu, saj svilnatega nisem dobila v najbljžji trgovini. Kljub temu je krema neverjetno okusna, lahkotna in gladka!
Za dodatno svežino sem ji dodala še sveže češnjeve paradižnike, ki so po peki neverjetno sladki in mehki, kar pokajo od svežine.
Ker pa imamo kombinacijo hrustljavega maslenega testa, pizza začimb in popečenih paradižnikov moramo dodati še svežo baziliko in vse skupaj pokapati z oljem. Svetujem olivno ali čili olje, kar imate na zalogi in kar radi uporabljate.
Na blogu vas čaka že kar nekaj receptov za razna kosila, prigrizke in narezke. Vse ideje vas čakajo tukaj.
125gveganskega masla(ohlajeno, narezano na 1 x 1 cm kocke)
Premaz in posip
olivno olje
mešanica “pizza” začimb
Tofujeva krema
400gtofuja
2jedilni žliciolivnega olja
1jedilna žlicamasla indijskih oreščkov
2strokačesna
3jedilne žlicekvasnih kosmičev
1jedilna žlicamešanice “pizza” začimb
5jedilnih žlichladne vode(več/manj po potrebi)
sol, poper po okusu
Dodatki
olivno ali čili olje
sveža bazilika
Postopek
Pečico segrejte na 185 stopinj.
V večji posodi zmešajte moko, začimbe in sol. Dodajte ohlajeno maslo, narezano na kocke in z rokami pregnetite. Vmes postopoma dodajte hladno vodo po jedilnih žlicah (začnite s 3) in vmes gnetite. Testo mora biti mehko in enotno, ne sme se drobiti, prav tako pa se ne sme lepiti na roke ali posodo, zato ne dodajajte preveč vode.
Ko je testo pripravljeno ga oblikujte v kepo in zavijte v folijo za živila. Postavite v hladilnik za 30 minut do 1 ure.
Nato vzemite testo iz hladilnika in ga razvaljajte med dvema papirjema za peko (razvaljajte na velikost večjo od pekača).
Razvaljano testo prestavite v večji pekač za pito in ga razporedite tudi po robovih.
Testo po robovih premažite z olivnim oljem in posujte z začimbami. Postavite v segreto pečico in pecite 20 minut.
V posodi blenderja zmešajte nadrobljen tofu, olivno olje, maslo indijskih oreščkov, česen, kvasne kosmiče, začimbe, sol, poper in 3 jedilne žlice vode. Vse skupaj zblendajte, da dobite spasirano, gladko kremo. Po potrebi dodajte več vode, dodajajte jo po jedilnih žlicah, da dobite gladko, mazljivo maso. V kremi bodo verjetno ostale kakšne majhne grudice/pikice, kar je v redu.
V predpečeno testo nadevajte tofujevo kremo in po vrhu zložite rezine paradižnika (navadnega in češnjevega). Postavite v pečico in pecite 45 minut oz. toliko časa, da je testo zlato zapečeno, tofujeva sredica pa bolj kompaktna. Če se testo med peko prehitro barva na zlato ga pokrijte z alufolijo.
Vzemite iz pečice, pustite, da se rahlo ohladi, nato postrezite skupaj z olivnim ali čilijevim oljem in svežo baziliko.
KLJUČNE BESEDE pita s tofujem, poletna pita, tofujeva pita, veganska tofujeva pita, veganski quiche
Hrustljava pita s tofujevo kremo in paradižniki
Ideja za brunch ali lahkotno kosilo: hrustljava pita z domačim testom s pizza začimbami in kremasto tofujevo sredico s paradižniki. Piko na i doda sveža bazilika in čilijevo olje - BOŽANSKO!
Priprava je izredno preprosta, pita pa je še toliko boljša, saj sta tako testo kot krema v celoti pripravljena doma - iz sestavin, ki jih poznate in jim zaupate, brez dodatkov ali čudnih nadomestkov.
Za kremo sem uporabila navaden tofu, saj svilnatega nisem dobila v najbljžji trgovini. Kljub temu je krema neverjetno okusna, lahkotna in gladka!
Za dodatno svežino sem ji dodala še sveže češnjeve paradižnike, ki so po peki neverjetno sladki in mehki, kar pokajo od svežine.
Ker pa imamo kombinacijo hrustljavega maslenega testa, pizza začimb in popečenih paradižnikov moramo dodati še svežo baziliko in vse skupaj pokapati z oljem. Svetujem olivno ali čili olje, kar imate na zalogi in kar radi uporabljate.
Na blogu vas čaka že kar nekaj receptov za razna kosila, prigrizke in narezke. Vse ideje vas čakajo tukaj.
Hrustljava pita s tofujevo kremo in paradižniki
Nina ZorčičSestavine
Testo
Premaz in posip
Tofujeva krema
Dodatki
Postopek
Preberite še: