Za vas imam nekaj novega, nekaj božanskega – hitra in preprosta “pizza lazanja” z domačo paradižnikovo omako, ki je NEPRIMERLJIVO BOLJŠA od kupljene!
Omaka je pripravljena čisto preprosto, potrebujete le: olivno olje, češnjev paradižnik, sol, poper, “pizza” začimbe od Eko Škrnicl ali svojo lastno mešanico, (povem več o njej spodaj), kanček kokosovega sladkorja, mozzarello (ki je lahko tudi rastlinska) in seveda lističe za lazanjo. Malo sestavin, nastane pa okusna, sočna lazanja, ki vas bo OČARALA!
Preverjen lahko lazanjo pripravite v večji količini in ostanek po porcijah zamrznete, pred uživanjem pa stalite in ponovno segrejete.
Za pripravo domače paradižnikove omake ne potrebujete veliko sestavin, končna omaka pa je bistveno bolj okusna, naravna, sveža in sladka, kot kupljene “passate”, ki so dostikrat kisle. Svetujem češnjev paradižnik, ker je po navadi slajši (lahko pa seveda uporabite tudi navaden paradižnik). V omako dodamo še 1/2 jedilne žlice kokosovega sladkorja. Omaka zaradi tega ni sladka, ampak samo izniči kislost, ki bi lahko nastala zaradi paradižnikov.
Piko na i dodajo “pizza” začimbe. Jaz sem uporabila že pripravljeno mešanico od Eko Škrnicl, lahko pa dodate tudi svojo mešanico začimb. V tej se skriva kombinacija bazilike, origana, timijana, rožmarina in šetraja.
Recept preverjeno uspe tako z navadno mozzarello kot tudi z vegansko različico, Veganski “siri” dodajo lazanji še kanček sladkobe, prav tako pa se po vrhu ne stopijo popolnoma in se ne zapečejo na enak način kot klasična mozzarella. Klasična mozzarella se popolnoma stopi in zlato, hrustljavo zapeče. V sredici pa se oba sira lepo stopita in povežeta z božansko paradižnikovo omako.
Lističe za lazanjo lahko pred peko namočite v vrelo vodo. Tako so lističi že pred peko malo mehkejši in se zato hitreje skuhajo v pečici. Prav tako pa sem ugotovila, da je tako lazanja manj “škrobasta”, kakor če se lističi prej ne namočijo. Ker pa obstaja ogromno različnih lističev pa svetujem, da izberete tiste, ki jih uporabljate po navadi in so vam všeč. Upoštevajte navodila na embalaži.
(Veganska) "pizza" lazanja z domačo paradižnikovo omako
Nina Zorčič
Čas priprave 45mins
Čas peke 35mins
Vrsta obroka Kosilo
Količina 4porcije
Sestavine
Domača paradižnikova omaka
4jedilne žlicekvalitetnega olivnega olja
1000gsladkega češnjevega paradižnika
2srednje velikičebuli(ali 4 šalotke)
2strokačesna(drobno nasekljan)
sol, poper po okusu
1jedilna žlica"pizza" začimbne mešanice Eko Škrnicl(+ več po okusu)
½jedilne žlicekokosovega sladkorja
Lazanja
10lističev za lazanjo
400gribane mozzarelle(po potrebi uporabite veganski "sir", uspe odlično tudi z rastlinskimi)
Dodatki
sveža bazilika
Postopek
Pečico segrejte na 200 stopinj.
V večji ponvi segrejte olivno olje. Dodajte drobno nasekljano čebulo in drobno nasekljan česen. Premešajte in na srednjem ognju pražite 5 minut oz. toliko časa, da čebula postekleni.
Dodajte opran češnjev paradižnik, sol, poper in "pizza začimbe" ter premešajte. Med rednim mešanjem pražite 5-10 minut, da se češnjev paradižnik zmehča. Nato zalijte z 2 dcl vode in premešajte. Na srednjem ognju (da omaka počasi vre) kuhajte 10-15 minut oz. toliko časa, da se paradižniki zmehčajo, odvečna tekočina pa izhlapi.
Ko so češnjevi paradižniki skoraj popolnoma zmehčani jih s pomočjo vilic potlačite (previdno, da vas ne pošpricajo). Kuhajte še dodatnih 10-15 minut, da se paradižniki popolnoma zmehčani (ovoj paradižnikov ne sme biti trd).
Vso omako prelijte v posodo blenderja in spasirajte, da dobite gladko omako- Omaka lahko vsebuje tudi kakšne koščke ali pa jo spasirajte čisto do gladkega, po okusu.
Omako prelijte nazaj v ponev, poskusite in dodatno začinite z začimbami. Če je omaka preveč tekoča jo lahko ponovno pokuhate za dodatnih 5 minut, v nasprotnem primeru pa jo lahko kar uporabite za lazanjo.
Pripravite lazanjo. V manjši pekač (premera približno 18 x 18 cm) dodajte prvo plast omake (par jedilnih žlic, samo toliko da prekrijete dno). Na vrh dodajte 2 lističa za lazanjo oz. toliko, da prekrijete površino, lističi pa se med sabo ne prekrivajo(lističe lahko pred uporabo na hitro namočite v vreli vodi). Po vrhu lističev posujte mozzarello, samo toliko da prekrijete lističe. Po vrhu pokapajte par jedilnih žlic omake, na vrh omake pa ponovno lističe lazanje. Ponovite tolikokrat, da porabite vse sestavine in zaključite z bogatim slojem mozzarelle na omaki.
Pekač pokrijte z alufolijo in postavite v pečico. Pokrito pecite 20 minut, nato odkrijte in pecite še 15-20 minut oz. toliko časa, da so lističi za lazanjo popolnoma zmehčani, sir pa lepo zapečen, omaka pa rahlo vre. Veganski "sir" se ne bo zapekel, se bo le stopil, medtem ko se bo klasična ribana mozzarella zapekla do zlato rjavega.
Pečeno lazanjo vzemite iz pečice, pustite v pekaču 5 minut, da se malo ohladi, nato po želji dekorirajte s svežo baziliko in postrezite. Po peki bosta omaka in sir še zelo tekoča, če pa jo pustite počivati 10 minut se vse skupaj malo utrdi. Če imate raje bolj sočno tekočo omako pustite lazanjo počivati samo 5 minut.
(Veganska) “pizza” lazanja z domačo paradižnikovo omako
Za vas imam nekaj novega, nekaj božanskega – hitra in preprosta “pizza lazanja” z domačo paradižnikovo omako, ki je NEPRIMERLJIVO BOLJŠA od kupljene!
Omaka je pripravljena čisto preprosto, potrebujete le: olivno olje, češnjev paradižnik, sol, poper, “pizza” začimbe od Eko Škrnicl ali svojo lastno mešanico, (povem več o njej spodaj), kanček kokosovega sladkorja, mozzarello (ki je lahko tudi rastlinska) in seveda lističe za lazanjo. Malo sestavin, nastane pa okusna, sočna lazanja, ki vas bo OČARALA!
Preverjen lahko lazanjo pripravite v večji količini in ostanek po porcijah zamrznete, pred uživanjem pa stalite in ponovno segrejete.
Za pripravo domače paradižnikove omake ne potrebujete veliko sestavin, končna omaka pa je bistveno bolj okusna, naravna, sveža in sladka, kot kupljene “passate”, ki so dostikrat kisle. Svetujem češnjev paradižnik, ker je po navadi slajši (lahko pa seveda uporabite tudi navaden paradižnik). V omako dodamo še 1/2 jedilne žlice kokosovega sladkorja. Omaka zaradi tega ni sladka, ampak samo izniči kislost, ki bi lahko nastala zaradi paradižnikov.
Piko na i dodajo “pizza” začimbe. Jaz sem uporabila že pripravljeno mešanico od Eko Škrnicl, lahko pa dodate tudi svojo mešanico začimb. V tej se skriva kombinacija bazilike, origana, timijana, rožmarina in šetraja.
Recept preverjeno uspe tako z navadno mozzarello kot tudi z vegansko različico, Veganski “siri” dodajo lazanji še kanček sladkobe, prav tako pa se po vrhu ne stopijo popolnoma in se ne zapečejo na enak način kot klasična mozzarella. Klasična mozzarella se popolnoma stopi in zlato, hrustljavo zapeče. V sredici pa se oba sira lepo stopita in povežeta z božansko paradižnikovo omako.
Lističe za lazanjo lahko pred peko namočite v vrelo vodo. Tako so lističi že pred peko malo mehkejši in se zato hitreje skuhajo v pečici. Prav tako pa sem ugotovila, da je tako lazanja manj “škrobasta”, kakor če se lističi prej ne namočijo. Ker pa obstaja ogromno različnih lističev pa svetujem, da izberete tiste, ki jih uporabljate po navadi in so vam všeč. Upoštevajte navodila na embalaži.
(Veganska) "pizza" lazanja z domačo paradižnikovo omako
Nina ZorčičSestavine
Domača paradižnikova omaka
Lazanja
Dodatki
Postopek
Preberite še: