Neverjetno čokoladna mousse pita z najbolj gladko, svilnato kremo, ki v sebi skriva koščke božanske temne čokolade.
Spodaj vas čaka recept za eno izmed najbolj enostavnih pit, saj je pripravljena brez peke in v samo dveh posodah. Prav tako pa jo lahko pripravite brez mlečnih izdelkov, brez glutena, in brez dodanih sladkorjev!
Spodaj vam v receptu ponujam ogromno možnih zamenjav, tako da si lahko recept prilagodite okusu in potrebam ter uporabite sestavine, ki jih imate na zalogi.
Namesto smetane, ki je po navadi pristona v večini mousse pit, sem tokrat uporabila kokosovo mleko iz pločevinke oz. kokosovo “meso”, ki poskrbi za res svilnato kremo. Ker kremi dodamo še kakav in stopljeno čokolado, krema nima okusa po kokosu.
V receptu sem uporabila neslajene kakavove brezglutenske piškote , lahko pa namesto takšnih uporabite piškote po želji – kakavove, maslene, klasične, itd.
Za pripravo sem uporabila bio kakav od Eko Škrnicl, kjer lahko tudi vi nakupujete z 10% popustom s kodo NINAZORCIC.
Pomembne sestavine v tem receptu so kokosovo mleko, ki mora biti nujno iz pločevinke (ne kokosov napitek ali voda), kvalitetna temna čokolada, ki ni pregrenka (med 55% in 75% je odlična izbira) in kvaliteten kakav, ki zadeve ne pogreni ampak doda odlično kakavovo aromo in kremo še dodatno zgosti.
Igrate se lahko z dodatki – pito sem premazala s hitro lešnikovo mascarpone kremo, kar pa lahko tudi izpustite. Dodala sem ji še sveže jagode, stopljeno temno čokolado in nasekljane lešnike. Namesto tega lahko uporabite tudi borovnice ali drugo sadje, pito lahko posujete samo z nasekljanimi lešniki ali nadrobljeni piškoti, odlična pa je tudi brez dodatkov ali s kančkom stepene smetane.
Veganska čokoladna mousse pita s praženimi lešniki in temno čokolado - brez peke, brez glutena
Nina Zorčič
Čas priprave 25mins
Vrsta obroka Sladica
Količina 16kosov
Sestavine
Piškotno dno
200gnavadnih ali kakavovih piškotov(po potrebi uporabite brez sladkorja, veganske ali brez glutena)
15gkakava v prahu Eko Škrnicl
100gstopljene temne čokolade(po potrebi uporabite brez sladkorja, vegansko ali brez glutena, najboljše so od 70% dalje)
2jedilni žlicinaravnega lešnikovega masla ali namaza
1jedilna žlicasladkorja oz. sladila v prahu(izbran sladkor zmeljite, dokler ni večjih grudic)
Dodatki
sveže jagode
nasekljani lešniki
stopljena temna čokolada(po potrebi uporabite brez sladkorja, vegansko ali brez glutena, najboljše so od 70% dalje)
Postopek
Pripravite piškotno dno.
Piškote zmeljite v sekljalniku, dokler ne nastane grobenmu pesku podobna tekstura. Dodajte kakav, stopljeno temno čokolado, stopljeno kokosovo olje , lešnikovo maslo in 20g nasekljanih lešnikov ter premešajte. Masa mora biti dovolj vlažna in kompaktna, da lahko iz nje oblikujete dno. Po potrebi dodajte še eno jedilno žlico lešnikovega masla in premešajte.
Pripravljeno zmes razporedite po rahlo naoljenem pekaču premera 18 cm, obloženim s papirjem za peko (samo po dnu). S pomočjo dna ravnega kozarca oblikujte ravno dno, ob strani pa pustite vsaj 3 cm dvignjenega roba, ki bo zajel mousse kremo.
Dno posujte s preostankom nasekljanih lešnikov in postavite pekač v zamrzovalnik. Medtem pripravite čokoladno mousse kremo.
Na vodni kopeli segrejte kokosovo mleko oz. kokosovo meso iz pločevinke. Segrevajte samo toliko, da se mleko segreje in postane vroče, odstavite pa preden zavre.
Medtem v ločeno posodo nadevajte grobo nasekljano temno čokolado.
Vroče mleko prelijte po nasekljani temni čokoladi in pustite 30 sekund (če čokolada ni nasekljana se topi dlje časa ali pa se sploh ne stopi v celoti).
Zmes nato premešajte, da se čokolada in kokosovo mleko popolnoma povežeta. V kolikor se čokolada ne raztopi v celoti, posodo prestavite nazaj na vodno kopel in ob stalnem mešanju počakajte, da se čokolada raztopi.
Dodajte kakav, vanilijo in sladilo po želji. Premešajte in pustite, da se popolnoma ohladi.
Ohlajeno maso prelijte po ohlajenem piškotnem dnu. V maso posujte čokoladne kapljice in jih s pomočjo zobotrebca ali tanke palčke samo nežno vmešajte v maso - masa bo gosta zato kapljice ne bodo popadale na dno. S palčko samo premešajte, da čokoaldne kapljice enakomerno razporedite po masi.
Postavite v hladilnik za približno 2-3 ure oz. tako dolgo, da se čokoladna mousse krema strdi. Lahko jo hladite tudi čez noč, pred uživanjem pa jo pustite na pultu vsaj 15 minut, da se malo segreje in omehča.
Ko je čokoladna mousse krema strjena, ji dodajte dodatke po izbiri in postrezite. Odlična kombinacija je mascarpone krema z lešnikovim namazom. V mascarpone kremo dodajte lešnikov namaz ali maslo in žlico sladila (po okusu). Premešajte in premažite po ohlajeni piti. Dodajte sveže jagode in jih prelijte s stopljeno temno čokolado in nasekljanimi lešniki.
Hranite v hladilniku.
KLJUČNE BESEDE čokoladna pita, lešnikova pita, pita, pita brez peke, pita brez sladkorja, sladice brez glutena, sladice brez peke, sladice brez sladkorja
Veganska čokoladna mousse pita s praženimi lešniki in temno čokolado – brez peke, brez glutena
Veganska čokoladna mousse pita s praženimi lešniki in temno čokolado - brez peke, brez glutena
Nina ZorčičSestavine
Piškotno dno
Čokoladna mousse krema
Lešnikova mascarpone krema (opcijsko)
Dodatki
Postopek
Preberite še: