Pred vami je recept za res božansko solato, polno okusov in tekstur, ki se med seboj neverjetno dopolnjujejo. Spodaj vas čaka recept za mojo najljubšo solato!
V njej se skriva božanska arašidova polivka, pripravljena iz osnovnih sestavin, ki jih verjetno že imate doma, samo v tej kombinaciji jih še niste poskusili! Spodaj pa z vami delim tudi skrivnost, s katero boste pripravili najboljši ohrovt!
Solata je sestavljena iz hrustljave čičerike, ki vas bo očarala. Za piko na i sem v solato dodala še domači pomfri sladkega krompirja - BOŽANSKO! Kot vedno pa rada dodam tako hrustljave kot tudi sočne dodatke - poleg čičerike se v solati skrivajo še semena in granola, za dodatno aromo pa sem dodala še feti (uporabite lahko klasično ali vegansko).
Za osnovo pa sem tokrat dodala mešano solato, ohrovt in kvinojo. V receptu pa vam predlagam tudi nekaj možnih zamenjav, v kolikor kakšnih sestavin nimate na zalogi.
Kako do odlične solate z ohrovtom? Ohrovt najprej operite in narežite na manjše kose. Ohrovt pokapajte z olivnim oljem in začinite s soljo, potem pa vse skupaj masirate par minut, da v ohrovt vtrete olivno olje. S tem se ohrovt zmehča in dobi bistveno boljši okus. Svetujem, da ga po masiranju pustite še par minut na pultu, da se okusi res vpijejo.
Posebnosti v receptu ni, uporabila sem dokaj osnovne sestavine, lahko pa solato pripravite tudi po svoje. Sladki krompir lahko nadomestite tudi z navadnim, kljub temu pa svetujem kar sladki, ker doda kanček sladkobe, ki odlično sede k arašidovi polivki. Feto lahko tudi izpustite, jo pa vseeno priporočam. Namesto kvinoje lahko dodate tudi kuskus ali bulgur. Alternativno bi lahko v solato dodali tudi riž in solato spremenili v bowlo.
Po solati sem posula še semena in granolo - božanski hrustljav dodatek, ki je po mojem mnenju nujen. Poskusite!
Sladki krompir sem popestrila s provansalskimi začimbami, ki dodajo odlično aromo in okuse. Svoje lahko naročite pri Eko Škrnicl, kjer vam koda NINAZORCIC prinese še 10% popust. Prav tako pri Eko Škrnicl vedno naročam kokosov sladkor in vse svoje stročnice ter žita. Ponujajo bogato izbiro bio sestavin odlične kvalitete, zato je moja shramba dobro založena z njihovimi izdelki.
Solata z ohrovtom, kvinojo, hrustljavo čičeriko, sladkim krompirjem in božansko arašidovo polivko
Nina Zorčič
Čas priprave 10mins
Čas peke 10mins
Vrsta obroka Kosilo
Količina 2porciji
Sestavine
Hrustljava čičerika
2jedilni žliciolivnega olja
200gkuhane čičerike
1jedilna žlicajavorjevega sirupa
1čajna žličkaostre rdeče paprike
1čajna žličkačebule v prahu
½čajne žličkesoli
½čajne žličkepopra
¼čajne žličkecimeta
1jedilna žlicasladke paprike
2jedilni žlicisezama
Arašidova polivka
2jedilni žlicinaravnega arašidovega masla
½jedilne žlicekokosovega sladkorja Eko Škrnicl
1jedilna žlicaolivnega olja
2čajni žličkigorčice
1čajna žličkakisa
1jedilna žlicapomarančnega soka
1jedilna žlicavode
sol, poper po okusu
Ohrovt
½glaveohrovta
2jedilni žliciolivnega olja
¼čajne žličkesoli
Sladki krompir
200gsladkega krompirja
1jedilna žlicaprovansalskih začimb Eko Škrnicl
1čajna žličkasladke paprike
sol, poper
2jedilni žliciolivnega olja
Dodatki
100gkvinoje Eko Škrnicl(ali kuskus, bulgur, riž)
100gzelene ali mešane solate
1zrelavokado(narezan na rezine ali kocke)
feta(veganska ali klasična)
hrustljava granola
mešana semena
krekerji, grisini
Postopek
Pripravite hrustljavo čičeriko. V večji ponvi na srednjem ognju segrejte olivno olje. Dodajte odcejeno in oprano kuhano čičeriko, javorjev sirup, začimbe in sezam. Premešajte in na srednjem ognju pražite 5-10 minut oz. toliko časa, da se čičerika hrustljavo zapeče. Nato poskusite in po želji dodatno začinite. Odstavite.
V manjši posodi ali kozarcu s pokrovom ali pripravite arašidovo polivko. Zmešajte vse sestavine za polivko in pretresite, da dobite enotno, gosto polivko. Poskusite in po želji dodatno začinite.
Pripravite ohrovt. Ohrovt operite in narežite na tanjše trakove/kose. Prelijte z olivnim oljem in posujte s soljo. Z rokami vse zmasirajte, da se ohrovt zmehča. Masirajte 3-5 minut oz. toliko časa, da ohrovt malo potemni in se zmehča. Tako je ohrovt bolj mehek in bistveno bolj okusen.
Pečico segrejte na 200 stopinj. Sladki krompir olupite, operite in narežite na tanke kose za pomfri. Začinite s provansalskimi začimbami, sladko papriko, soljo in poprom ter pokapajte z olivnim oljem. Premešajte in razporedite po večjem pekaču, obloženim s papirjem za peko. Krompir razporedite po pekaču, da se kosi med sabo ne prekrivajo. Postavite v pečico na srednjo rešetko in pecite 20 minut oz. toliko časa, da je krompir zunaj hrustljavo pečen, notri pa mehek in skuhan.
Vzemite iz pečice in pustite, da se ohladi, medtem pa skuhajte kvinojo, skladno z navodili na vrečki - na 1 skodelico kvinoje dodajte 2,5 skodelice vode. Kuhajte na srednjem ognju, vmes redno premešajte. Ko je kvinoja skuhana in zmehčana, odstavite in pustite, da se rahlo ohladi.
Sestavite solato. V veliko skledo dodajte zmasiran ohrovt in zeleno/mešano solato. Po solati posujte skuhano kvinojo in hrusljavo čičeriko. Po vrhu nadevajte sladki krompir in avokado, narezan na rezine ali kocke. Posujte z nadrobljeno (vegansko) feto, hrustljavo granolo in semeni. Bogato pokapajte z arašidovo polivko in na koncu vse skupaj dobro premešajte. Postrezite s krekerji/grisini ali kot prilogo.
KLJUČNE BESEDE solata s čičeriko, solata s sladkim krompirjem, solata z ohrovtom, veganska solata
Solata z ohrovtom, kvinojo, hrustljavo čičeriko, sladkim krompirjem in božansko arašidovo polivko
Pred vami je recept za res božansko solato, polno okusov in tekstur, ki se med seboj neverjetno dopolnjujejo. Spodaj vas čaka recept za mojo najljubšo solato!
V njej se skriva božanska arašidova polivka, pripravljena iz osnovnih sestavin, ki jih verjetno že imate doma, samo v tej kombinaciji jih še niste poskusili! Spodaj pa z vami delim tudi skrivnost, s katero boste pripravili najboljši ohrovt!
Solata je sestavljena iz hrustljave čičerike, ki vas bo očarala. Za piko na i sem v solato dodala še domači pomfri sladkega krompirja - BOŽANSKO! Kot vedno pa rada dodam tako hrustljave kot tudi sočne dodatke - poleg čičerike se v solati skrivajo še semena in granola, za dodatno aromo pa sem dodala še feti (uporabite lahko klasično ali vegansko).
Za osnovo pa sem tokrat dodala mešano solato, ohrovt in kvinojo. V receptu pa vam predlagam tudi nekaj možnih zamenjav, v kolikor kakšnih sestavin nimate na zalogi.
Kako do odlične solate z ohrovtom? Ohrovt najprej operite in narežite na manjše kose. Ohrovt pokapajte z olivnim oljem in začinite s soljo, potem pa vse skupaj masirate par minut, da v ohrovt vtrete olivno olje. S tem se ohrovt zmehča in dobi bistveno boljši okus. Svetujem, da ga po masiranju pustite še par minut na pultu, da se okusi res vpijejo.
Posebnosti v receptu ni, uporabila sem dokaj osnovne sestavine, lahko pa solato pripravite tudi po svoje. Sladki krompir lahko nadomestite tudi z navadnim, kljub temu pa svetujem kar sladki, ker doda kanček sladkobe, ki odlično sede k arašidovi polivki. Feto lahko tudi izpustite, jo pa vseeno priporočam. Namesto kvinoje lahko dodate tudi kuskus ali bulgur. Alternativno bi lahko v solato dodali tudi riž in solato spremenili v bowlo.
Po solati sem posula še semena in granolo - božanski hrustljav dodatek, ki je po mojem mnenju nujen. Poskusite!
Sladki krompir sem popestrila s provansalskimi začimbami, ki dodajo odlično aromo in okuse. Svoje lahko naročite pri Eko Škrnicl, kjer vam koda NINAZORCIC prinese še 10% popust. Prav tako pri Eko Škrnicl vedno naročam kokosov sladkor in vse svoje stročnice ter žita. Ponujajo bogato izbiro bio sestavin odlične kvalitete, zato je moja shramba dobro založena z njihovimi izdelki.
Solata z ohrovtom, kvinojo, hrustljavo čičeriko, sladkim krompirjem in božansko arašidovo polivko
Nina ZorčičSestavine
Hrustljava čičerika
Arašidova polivka
Ohrovt
Sladki krompir
Dodatki
Postopek
Preberite še: