V kolikor tudi vi neuspešno iščete znane "Bagel" štručke po trgovinah, imam za vas neverjetno okusno rešitev - domače "Bagel" štručke. Na blogu sem že objavila recept za hitre bagel štručke iz 4 sestavin, pripravljene v manj kot 40 minutah - recept vas čaka tukaj .
Zdaj pa objavljam še recept za veganske bagel štručke, pripravljene hitro in preprosto, iz čisto osnovnih sestavin: moka, kvas, sladkor, olje in voda!
Bagel štručke so pripravljene res preprosto in hitro, spodaj v receptu pa z vami delim vse trike, kako do res najboljših in najlepših domačih bagel štručk. Po peki so štručke zunaj hrustljave, notri pa neverjetno sočne. V kolikor bi želeli, da so štručke mehke tudi zunaj, brez hrustljave skorjice, jih takoj po peki pokrijte s kuhinjsko krpo. Tako bo vlaga poskrbela, da se zunanjost zmehča, rezultat pa so neverjetno mehke štrućke.
Na blogu pa z vami delim tudi recept za BOŽANSKI veganski sendvič z domačo bagel štručko, feto, zeliščnim namazom in skrivno sestavino, ki vse skupaj poveže - recept vas čaka tukaj .
Bagel štručke lahko uživate samostojno ali kot dodatek jedem. Odlične so tako s sladkimi kot slanimi namazi, v kolikor pa bi jih kdaj predolgo pustili stati in bi se posušile, pa lahko iz njih naredite krutone ali pa štručke pred uživanjem popečete.
Po solati sem posula še semena in granolo - božanski hrustljav dodatek, ki je po mojem mnenju nujen. Poskusite!
Bagel štručke so odlične tudi, če jih zamrznete in kasneje odtalite. Pečene štručke shranite v neprodušno zaprto posodo ali v vrečko za zamrzovanje, ki jo tesno zaprite. Shranite v zamrzovalnik in jih pred uživanjem odtalite kar na kuhinjskem pultu.
Veganske "Bagel" štručke
Nina Zorčič
Čas priprave 15mins
Čas peke 30mins
Vrsta obroka Zajtrk
Količina 7štručk
Sestavine
Bagel štručke
2 ¾čajne žličkeinstant suhega kvasa
1jedilna žlicasladkorja
320mlvode(mlačna, ne vroča)
500gpšenične bele moke tip 500
2čajni žličkisoli
2jedilni žliciolivnega olja+ dodatno za namastitev posode
Dodatki
(veganska) kisla smetana za premaz(ali razžvrkljano jajce, za nevegansko različico)
mešanica semen
Postopek
V posodi kuhinjskega robota zmešajte suhi kvas, sladkor in 70g mlačne vode. Premešajte in pustite 5 minut, da se kvas aktivira in mešanica malo "speni".
Nato dodajte moko in preostanek vod. Z nastavkom za gnetenje na hitro premešajte na srednji hitrosti. Nato dodajte sol in olivno olje. Gnetie 5-10 minut na srednji hitrosti oz. toliko časa, da dobite elastično, rahlo vlažno testo, ki se ne lepi na posodo.
V posodo s testom dodajte olivno olje in kepo testa parkrat obrnite, da ga z vseh strani naoljite, nato posodo pokrijte s čisto kuhinjsko krpo. Na toplem vzhajajte vsaj 45 minut do 1 ure, da testo dvakrat naraste. Vzhajate lahko tudi v pečici, segreti na 30 stopinj.
Ko je testo pripravljeno ga s pestjo udarite, da iz njega spravite zrak. Iz testa nato oblikujte pravokotnik, ki ga razdelite na 7 enakih delov (vsak kos naj bo težek približno 120g). Vsak kos testa na hitro pregnetite in oblikujte v kroglico - najlažje tako, da robove testa spodvihate spodaj in jih stisnete skupaj, da dobite napeto kroglico. Oblikovane kroglice odlagajte na pekač, obložen s papirjem za peko. Pokrijte in pustite počivati še 5-10 minut.
Medtem v velikem loncu zavrite veliko količino vode in segrejte pečico na 220 stopinj.
Po drugem vzhajanju so se kroglice malo povečale, testo pa je še bolj puhasto. V vsako kroglico na sredino testa s pomočjo zadnjega dela lesene kuhalnice ali s pomočjo prsta naredite luknjo. Luknja naj bo velika, premera vsaj 2-3 cm, saj med peko testo naraste, kar bistveno zmanjša luknjo na koncu.
Ko voda zavre malo zmanjšajte ogenj, da voda nežno vre. Oblikovane bagel štručke previdno postavite v vrelo vodo. Kuhajte toliko štručk naenkrat, da ima vsaka dovolj prostora v loncu. Kuhajte 45 sekund do 1 minute na vsaki strani, nato jih vzemite ven iz vode in položite nazaj na pekač, obložen s papirjem za peko. Štručke naj bodo vsaj 2-3 cm narazen, saj med peko narastejo.
Štručke lahko pred peko premažete z (vegansko) kislo smetano ali jajcem (za nevegansko različico) - to jim doda končen sijaj. Posujte z mešanimi semeni in postavite v pečico na srednjo rešetko. Pecite 25-35 minut oz. toliko časa, da so štručke popolnoma zapečene. Začnite preverjati štručke po 25 minutah peke. Če so na spodnji notrani strani še surove jih pecite še 5 minut in potem ponovno preverite.
Pečene štručke bodo zunaj hrustljave, notri pa mehke. Po želji jih lahko, za popolnoma mehke štručke, takoj po peki pokrijete s kuhinjsko krpo in pustite, da se ohladijo. Zaradi vlage se bodo štručke zmehčale. Hranite na sobni temperaturi.
KLJUČNE BESEDE bagel štručke, domače bagel štručke, veganske bagel štručke
Veganske “Bagel” štručke
V kolikor tudi vi neuspešno iščete znane "Bagel" štručke po trgovinah, imam za vas neverjetno okusno rešitev - domače "Bagel" štručke. Na blogu sem že objavila recept za hitre bagel štručke iz 4 sestavin, pripravljene v manj kot 40 minutah - recept vas čaka tukaj .
Zdaj pa objavljam še recept za veganske bagel štručke, pripravljene hitro in preprosto, iz čisto osnovnih sestavin: moka, kvas, sladkor, olje in voda!
Bagel štručke so pripravljene res preprosto in hitro, spodaj v receptu pa z vami delim vse trike, kako do res najboljših in najlepših domačih bagel štručk. Po peki so štručke zunaj hrustljave, notri pa neverjetno sočne. V kolikor bi želeli, da so štručke mehke tudi zunaj, brez hrustljave skorjice, jih takoj po peki pokrijte s kuhinjsko krpo. Tako bo vlaga poskrbela, da se zunanjost zmehča, rezultat pa so neverjetno mehke štrućke.
Na blogu pa z vami delim tudi recept za BOŽANSKI veganski sendvič z domačo bagel štručko, feto, zeliščnim namazom in skrivno sestavino, ki vse skupaj poveže - recept vas čaka tukaj .
Bagel štručke lahko uživate samostojno ali kot dodatek jedem. Odlične so tako s sladkimi kot slanimi namazi, v kolikor pa bi jih kdaj predolgo pustili stati in bi se posušile, pa lahko iz njih naredite krutone ali pa štručke pred uživanjem popečete.
Po solati sem posula še semena in granolo - božanski hrustljav dodatek, ki je po mojem mnenju nujen. Poskusite!
Bagel štručke so odlične tudi, če jih zamrznete in kasneje odtalite. Pečene štručke shranite v neprodušno zaprto posodo ali v vrečko za zamrzovanje, ki jo tesno zaprite. Shranite v zamrzovalnik in jih pred uživanjem odtalite kar na kuhinjskem pultu.
Veganske "Bagel" štručke
Nina ZorčičSestavine
Bagel štručke
Dodatki
Postopek
Preberite še: