Spodaj vas čaka recept, za katerega vem, da vas bo nadušila! Hrustljavo masleno testo, sočna sredica, vse skupaj pa spominja na pico. TOP!
Neverjetno božanska, okusna galeta z rdečim pestom, svežimi paradižniki in sočno burrato. Vse skupaj pokapano z olivnim in čili oljem ter posuto z nasekljanimi pistacijami - NJAMI!
Galeto lahko pripravite "na hitro" in uporabite kupljeno listnato testo. V kolikor pa imate malo več časa, pa vam svetujem, da pripravite svoje prhko testo z začimbami po mojem receptu. Neprimerljivo boljše, kar stopi se v ustih. Polno okusa, saj sem že v testo dodala začimbe. BOŽANSKO! Uporabila sem Ljutomersko maslo Pomurskih mlekarn, ki je dodalo piko na i moji galeti, uporabite pa lahko tudi surovo ali čajno maslo.
Za hitrejšo in bolj preprosto pripravo pa sem uporabila tudi kupljen rdeči pesto - uporabila sem tale pesto s sušenimi paradižniki in pistacijami. BOŽANSKO! Pesto je res okusen in ga svetujem tudi tistim, ki ste drugače skeptični glede sušenih paradižnikov - dodajo božansko aromo in celo pito povežejo v celoto. Uporabite pa lahko tudi katerikoli drugi pesto po izbiri.
Priprava je zelo preprosta - testo razvaljajte na pravokotnik, večji od vašega pekača, saj bomo robove prepognili čez nadev. Testo po sredini premažite s pestom, obložite s paradižniki in postavite v segreto pečico. Na pečeno pito galeto dodajte še burrato, olje in nasekljane pistacije. BOŽANSKO!
Kot dodatek lahko dodate še hrustljav pršut, ki sem ga tokrat zapekla z mozzarello. Res okusna kombinacija, svetujem!
Na blogu vas čaka že kar nekaj različnih receptov za kosila: razne testenine v kremnih omakah ali zapečene testenine, lazanje, mesne jedi, jedi na žlico itd. Čakajo vas tako veganske kot mesne jedi, za vsakega se najde nekaj. Vsi recepti za kosila in večerje so tukaj. Imam pa tudi že OGROMNO receptov za božanske solate, ki še zdaleč niso dolgočasne in odlične kot priloga tej galeti. Najdete jih tukaj .
Galeta z rdečim pestom, paradižniki, hrustljavim pršutom in burrato
Nina Zorčič
Čas priprave 15mins
Čas peke 25mins
Vrsta obroka Kosilo, prigrizek
Količina 6kosov
Sestavine
Domače prhko testo
210gpšenične bele moke
½čajne žličkesoli
2čajni žličkimešanice začimb za pizzo(rožmarin, origano, timijan, bazilika, majaron itd.)
145ghladnega Ljutomerskega masla Pomurske mlekarne, narezanega na majhne 1x1cm kocke
4jedilne žlicehladne vode(dodajajte postopoma in po potrebi)
Nadev
170gkupljenega rdečega pesta(s posušenimi paradižniki in pistacijami je odlična izbira)
600grdečih in rumenih paradižnikov
Premaz in posip
razžvrkljano jajce
mešanica začimb za pizzo
Hrustljav pršut z mozzarello
1jedilna žlicaolivnega olja
6rezinpršuta natrganih na manjše kose
6mini mozzarell, razrezanih na polovice
Dodatki
hrustljav pršut (recept zgoraj)
burrata
olivno olje
čili olje
poper, pizza začimbe/timijan/bazilika
nasekljane pistacije
sveža bazilika
Postopek
Pečico segrejte na 210 stopinj.
V posodi kuhinjskega mešalnika zmešajte moko, sol in začimbe. Dodajte še hladno maslo, narezano na kocke in 2 jedilni žlici vode. Mešajte, da dobite kepo testa. V kolikor je masa presuha dodajte še 1 jedilno žlico vode in ponovno premešajte. Ponovite še enkrat oz. tolikokrat, da dobite kompaktno testo, brez večjih kosov masla. Testo ne sme biti mokro, mora pa biti dovolj kompaktno, da lahko iz njega kasneje oblikujemo dno.
Oblikujte disk in ga tesno zavijte v folijo za živila. Postavite v hladilnik za 30 min-1 ure, nato vzemite iz hladilnika in po potrebi, če je testo pretrdo, pustite 15 minut na pultu, da se toliko zmehča, da ga lahko razvaljate.
Testo razvaljajte na pravokotnik velikosti približno 30x 40cm oz. tako velik, da se bo testo z zloženi robovi prilegalo v pekač.
Testo prestavite na pekač premera 25 x 35 cm, obložen s papirjem za peko.
Testo skoraj v celoti (1 cm roba pustite nenamazanega) premažite z rdečim pestom. Po vrhu zložite rezine rumenega in rdečega paradižnika, pustite pa 2 cm roba praznega, saj bomo čez paradižnike zvili testo. S paradižniki prekrijte celotno dno, lahko se med seboj tudi prekrivajo.
Čez paradižnike prepognite testo in ga ob robovih nežno pritisnite skupaj, da se med peko ne bo odprlo. Robove premažite z razžvrkljanim jajcem in posujte z mešanico začimb.
Postavite v segreto pečico in pecite 20-30 minut oz. toliko časa, da je testo zunaj hrustljavo zlato zapečeno, paradižniki pa so posušeni.
Vzemite iz pečice in pustite, da se rahlo ohladi.
Medtem na srednjem ognju v večji ponvi na olivnem olju popecite natrgane rezine pršuta skupaj z mini mozzarellami. Vse skupaj pražite toliko časa, da se pršut zlato zapeče, mozzarelle pa raztopijo in hrustljavo zapečejo okoli pršuta. Vmes redno mešajte in postrgajte iz dna, če se kaj prime. Odstranite iz ponve in nasekljajte.
Po rahlo ohlajeni galeti posujte nasekljan hrustljav pršut in dodajte razprto burrato. Pokapajte z olivnim in čili oljem ter začinite s poprom in pizza začimbami/timijanom/baziliko. Vse skupaj posujte še z nasekljanimi pistacijami. Okrasite s svežo baziliko in postrezite takoj.
KLJUČNE BESEDE galete, galetta, pita, pita galeta, slana pita, tart, tart s paradižnikom, tomato tart
Galeta z rdečim pestom, paradižniki, hrustljavim pršutom in burrato
Spodaj vas čaka recept, za katerega vem, da vas bo nadušila! Hrustljavo masleno testo, sočna sredica, vse skupaj pa spominja na pico. TOP!
Neverjetno božanska, okusna galeta z rdečim pestom, svežimi paradižniki in sočno burrato. Vse skupaj pokapano z olivnim in čili oljem ter posuto z nasekljanimi pistacijami - NJAMI!
Galeto lahko pripravite "na hitro" in uporabite kupljeno listnato testo. V kolikor pa imate malo več časa, pa vam svetujem, da pripravite svoje prhko testo z začimbami po mojem receptu. Neprimerljivo boljše, kar stopi se v ustih. Polno okusa, saj sem že v testo dodala začimbe. BOŽANSKO! Uporabila sem Ljutomersko maslo Pomurskih mlekarn, ki je dodalo piko na i moji galeti, uporabite pa lahko tudi surovo ali čajno maslo.
Za hitrejšo in bolj preprosto pripravo pa sem uporabila tudi kupljen rdeči pesto - uporabila sem tale pesto s sušenimi paradižniki in pistacijami. BOŽANSKO! Pesto je res okusen in ga svetujem tudi tistim, ki ste drugače skeptični glede sušenih paradižnikov - dodajo božansko aromo in celo pito povežejo v celoto. Uporabite pa lahko tudi katerikoli drugi pesto po izbiri.
Priprava je zelo preprosta - testo razvaljajte na pravokotnik, večji od vašega pekača, saj bomo robove prepognili čez nadev. Testo po sredini premažite s pestom, obložite s paradižniki in postavite v segreto pečico. Na pečeno pito galeto dodajte še burrato, olje in nasekljane pistacije. BOŽANSKO!
Kot dodatek lahko dodate še hrustljav pršut, ki sem ga tokrat zapekla z mozzarello. Res okusna kombinacija, svetujem!
Na blogu vas čaka že kar nekaj različnih receptov za kosila: razne testenine v kremnih omakah ali zapečene testenine, lazanje, mesne jedi, jedi na žlico itd. Čakajo vas tako veganske kot mesne jedi, za vsakega se najde nekaj. Vsi recepti za kosila in večerje so tukaj. Imam pa tudi že OGROMNO receptov za božanske solate, ki še zdaleč niso dolgočasne in odlične kot priloga tej galeti. Najdete jih tukaj .
Galeta z rdečim pestom, paradižniki, hrustljavim pršutom in burrato
Nina ZorčičSestavine
Domače prhko testo
Nadev
Premaz in posip
Hrustljav pršut z mozzarello
Dodatki
Postopek
Preberite še: