Ideja za poletno kosilo, ki je hkrati osvežilno in neverjetno okusno pa tudi nasitno in hitro pripravljeno? Moje italijanske bruskete z rikoto in balzamičnim paradižnikom!
Priprava brusket je preprosta in tudi moj recept sledi klasičnemu postopku. Paradižnik in druge dodatke narežemo, zmešamo s polivko in mariniramo v hladilniku vsaj 30 minut. Tako je okus paradižnika bistveno boljši, zato mariniranje, četudi kratko, toplo priporočam.
Na koncu sledi še priprava kruhkov. Bageto ali ciabatto razrežite na rezine in jih na rahlo premažite z olivnim oljem. Popecite v pečici, segreti na 200 stopinj do zlato rjave barve (popečete lahko tudi na ponvi). Spodaj delim z vami še en trik za res aromatične popečene kruhke.
Moj trik za najboljši popečen kruh za bruskete? Po peki, ko so kruhki še topli, vanj vtrite česen - česen razpolovite in s prerezanim delom podrsajte po toplih kruhkih. Tako dobijo kruhki rahlo česnovo aromo.
Za svoj recept sem uporabila češnjeve paradižnike, ki so slajši od navadnega. Da si olajšamo delo in pripravo sem jih samo razpolovila (ali razrezala na 4 dele, če je bil kak res velik). Dodala sem drobno nasekljano čebulo, česen in baziliko. Preproste sestavine, iz katerih nastane res božanski, osvežilen nadev za česnove bruskete.
Skrivnost božanskega nadeva za bruskete je v polivki oz. dodatkih, ki jih dodate paradižniku. Poleg soli in popra svetujem še olivno olje in balzamičen kis. Svetujem kvaliteten balzamičen kis, ki je tudi malo sladek, saj tako doda res odlično aromo.
Mojemu balzamičnemu paradižniku pa sem dodala še skrivno sestavino - sveže nariban parmezan. Mogoče sami ne bi pomislili na to sestavino, pa jo kljub temu RES SVETUJEM! Med mariniranjem se malo raztopi in res lepo poveže vse okuse. Doda neverjetno aromo, ki jo enostavno morate preizkusiti.
Bruskete so več kot odlične že samostojna, po želji pa jih lahko postrežete kot prilogo ali kot predjed.
Za vegansko verzijo vam svetujem, da rikoto izpustite.
Na blogu imam že kar nekaj receptov za glavne jedi in kosila. Tako klasična kot tudi veganska - najdete jih tukaj.
Italijanske bruskete z rikoto in balzamičnimi paradižniki
Nina Zorčič
Čas priprave 15min
Čas peke 15min
Vrsta obroka prigrizek
Količina 2bageti
Sestavine
Balzamični paradižniki
500gčešnjevih paradižnikov
½srednje velikečebule
pestlistov bazilike
2jedilni žliciolivnega olja
3-4jedilne žlicebalzamičnega kisa
1strokčesna(drobno nasekljan ali izstisnjen)
sol, poper
20gsveže naribanega parmezana
Bagete
2bageti ali ciabatti
¼skodeliceolivnega olja(za premaz)
1strokčesna, razpolovljen
rikota
sveža bazilika
Postopek
Paradižnik operite in narežite na polovice ali četrtine.
Polovico čebule in pest listov bazilike drobno nasekljajte.
V večji posodi zmešajte narezane paradižnike, čebulo, baziliko, olivno olje, balzamični kis, nasekljan strok česna, sol, poper in nariban parmezan.
Premešajte in postavite v hladilnik za (vsaj) 30 minut.
Pečico segrejte na 200 stopinj.
Bageto/ciabatto razrežite na rezine, zložite na pekač in premažite z olivnim oljem.
Postavite v segreto pečico in pecite 10 minut oz. toliko časa, da se kruhki zlato zapečejo.
Še tople kruhke podrgnite z razpolovljenim česnom, za dodatno aromo in okus.
Po želji kruhke premažite z rikoto in nadevajte z mariniranim paradižnikom. Polijte s sokom, ki se je nabral v posodi s paradižnikom in okrasite z baziliko.
Postrezite takoj.
KLJUČNE BESEDE bruskete, bruskete s svežim paradižnikom, hrustljav prigrizek, italijanske hrustljave bruskete, paradižnikove bruskete
Italijanske bruskete z rikoto in balzamičnimi paradižniki
Ideja za poletno kosilo, ki je hkrati osvežilno in neverjetno okusno pa tudi nasitno in hitro pripravljeno? Moje italijanske bruskete z rikoto in balzamičnim paradižnikom!
Priprava brusket je preprosta in tudi moj recept sledi klasičnemu postopku. Paradižnik in druge dodatke narežemo, zmešamo s polivko in mariniramo v hladilniku vsaj 30 minut. Tako je okus paradižnika bistveno boljši, zato mariniranje, četudi kratko, toplo priporočam.
Na koncu sledi še priprava kruhkov. Bageto ali ciabatto razrežite na rezine in jih na rahlo premažite z olivnim oljem. Popecite v pečici, segreti na 200 stopinj do zlato rjave barve (popečete lahko tudi na ponvi). Spodaj delim z vami še en trik za res aromatične popečene kruhke.
Moj trik za najboljši popečen kruh za bruskete? Po peki, ko so kruhki še topli, vanj vtrite česen - česen razpolovite in s prerezanim delom podrsajte po toplih kruhkih. Tako dobijo kruhki rahlo česnovo aromo.
Za svoj recept sem uporabila češnjeve paradižnike, ki so slajši od navadnega. Da si olajšamo delo in pripravo sem jih samo razpolovila (ali razrezala na 4 dele, če je bil kak res velik). Dodala sem drobno nasekljano čebulo, česen in baziliko. Preproste sestavine, iz katerih nastane res božanski, osvežilen nadev za česnove bruskete.
Skrivnost božanskega nadeva za bruskete je v polivki oz. dodatkih, ki jih dodate paradižniku. Poleg soli in popra svetujem še olivno olje in balzamičen kis. Svetujem kvaliteten balzamičen kis, ki je tudi malo sladek, saj tako doda res odlično aromo.
Mojemu balzamičnemu paradižniku pa sem dodala še skrivno sestavino - sveže nariban parmezan. Mogoče sami ne bi pomislili na to sestavino, pa jo kljub temu RES SVETUJEM! Med mariniranjem se malo raztopi in res lepo poveže vse okuse. Doda neverjetno aromo, ki jo enostavno morate preizkusiti.
Bruskete so več kot odlične že samostojna, po želji pa jih lahko postrežete kot prilogo ali kot predjed.
Za vegansko verzijo vam svetujem, da rikoto izpustite.
Na blogu imam že kar nekaj receptov za glavne jedi in kosila. Tako klasična kot tudi veganska - najdete jih tukaj.
Italijanske bruskete z rikoto in balzamičnimi paradižniki
Nina ZorčičSestavine
Balzamični paradižniki
Bagete
Postopek
Preberite še: