V zbirko gurmanskih plošč tokrat dodajam še ideje za božanski brezglutenski narezek, ki je hkrati veganski in tako primeren tudi za tiste, ki se izogibate mlečnih izdelkov.
Spodaj vas čakajo ideje, nasveti in triki za najboljše brezglutensko gurmansko doživetje za vas in za vaše goste. Z vami delim kako lahko preproste sestavine, ki jih mogoče že imate na zalogi, izkoristite in sestavite najboljšo gurmansko ploščo za svoje goste.
Najboljša, najbolj obložena sirova plošča z glavno zvezdo: pečen brie v listnatem testu z javorjevim sirupom in nasekljanimi praženimi pekan oreščki. In ja,v resnici je še bolj božansko kot se vam morda zdi.
Pri pripravi narezkov in podobnih jedi za pogostitev ste lahko res kreativni, saj se lahko igrate z različnimi okusi in kombinacijami. Moje goste najpogosteje presenetijo ravno te kombinacije zanimivih okusov, ki jih drugače morda ne bi poskusili skupaj. Ena izmed teh kombinacij je definitivno kombinacija slanega s sladkim (krekerji in sir/tofu z marmelado ali javorjevim sirupom – NJAM!).
Enako velja za figovo marmelado – NUJNA za vse narezke, ki imajo sir, krekerje, tofu itd.
Na tej plošči se skrivajo slane in sladke dobrote, zato sem dodala tudi lešnikov čokoladni namaz (odličen za pomakanje sadja, piškotov, grisinov).
Poleg sladkih pa svetujem tudi slane namaze. Na ploščo lahko dodate domače ali kupljene namaze, Humus lahko kupite ali ga naredite sami doma. Poleg humusa se odlično prileže kakšen fižolov namaz ali namaz s papriko. Preprost “kremni sirov” (veganski) namaz lahko obogatite s svežimi ali posušenimi zelišči in nasekljanimi oreščki. Na moji plošči se skriva tudi pašteta iz črnih oliv – odličen osvežilen mediteranski dodatek. Ne smemo pa pozabiti niti na guacamole “dip omako”, ki odlično sede z domačimi popečenimi tortiljami (več o tem spodaj). Pripravite jo lahko sami ali kupite že narejeno.
Humusi z različnimi okusi in dodatki so odlični za gurmansko ploščo, saj služijo kot namazi ali pa kot “dip omake”. Humusu rada dodam curry ali sladko papriko, za dodaten okus in aromo. Če imate radi pekoče lahko dodate tudi čili.
Obožujem narezke! Res jih rada pripravljam in še raje pojem!
Všeč so mi predvsem zato, ker jih lahko pripravite po čisto svojem okusu in največkrat s sestavinami, ki jih že imate doma! Ker je toliko možnih dodatkov in okusov si lahko vsakič ustvarite drugačno ploščo oz. narezek: mesni, sirov, s sadjem, oreščki, domačimi omakami, namazi, kruhi, krekerji itd.
Tokrat sem se odločila za pripravo sirove plošče, glavna zvezda pa je pečen brie v listnatem testu. Dodala sem mu še kanček javorjevega sirupa in nasekljane pražene oreščke, res nora kombinacija!
Zunaj noro okusno hrustjavo testo, notri pa se skriva še topel, skoraj čisto tekoč brie, ki se kar stopi v ustih.
Najboljše rezultate dobim s Spar premium brie sirom, lahko pa uporabite katerega drugega, seveda. Slabe izkušnje imam s President Brie sirom, saj se ne raztopi lepo, sir pa se ne “vleče” toliko.
Kot dodatke sem izbrala svojo večno klasiko: česnovo bageto, sirove palčke, krekerje, oreščke, rdeče grozdje in sladka rdeča jabolka. In pa seveda še več sira.
Pomembni dodatki oz. priloge gurmanski plošči so tudi pekovske dobrote. Tokrat sem dodala Schar brezglutenske izdelke, ki so mi pripravo brezglutenskega narezka močno olajšali. Na spodnjih fotografijah so prikazane vse pekovske dobrote, ki sem jih dodala. Vsi njihovi brezglutenski izdelki so na voljo v skoraj vseh (večjih in manjših) trgovinah, ponudbo pa si lahko ogledate na njihovi Schar spletni strani.
Ena izmed njih je predpečena brezglutenska bageta, ki jo pred uživanjem za 5 minut popečemo v segreti pečici. Rezultat je božanska bageta z mehko sredico, polna okusa. Težko bo kdo ugotovil, da je brezglutenska.
Poleg bagete sem dodala še brezglutenski wrap, ki sem ga pripravila po svoje. Wrap sem narezala na trikotne rezine, jih pokapala z olivnim oljem in začinila s soljo. Vse skupaj popečemo v pečici za 10 minut oz. toliko časa, da so zlato zapečene. Tako dobimo hitre, domače tortilje, ki so neverjetno hrustljave in služijo kot odličen slan dodatek.
Poleg tega pa sem dodala že pripravljene hrustljave prigrizke: brezglutenske grisine in krekerje s semeni ter sladke brezglutenske rogljičke, ki zadovoljijo tudi sladkosnede za mizo. Vsi so brezglutenski znamke Schar.
Na narezek oz. gurmansko ploščo lahko dodate dodatke po izboru, svetujem pa raznolike dodatke, ki bodo ploščo popestrili tako kulinarično, kot tudi vizualno. Dodajte sadje in zelenjavo različnih okusov, barv, oblik.
Ploščo lahko popestrite z raznimi veganskimi “siri”, v kolikor pa ne marate kupljenih nadomestkov pa svetujem kar pripravo svojega. Na blogu vas že čaka recept za veganski “queso” sir iz krompirja in korenčka. Ker je v tekoči obliki je odličen kot preliv, “dip omaka” ali za nachose. Namesto sira pa lahko postrežete tudi tofu – jaz sem ga marinirala v javorjevem sirupu in gorčici (recept tukaj) – beseda BOŽANSKO ga ne opiše dovolj. Poleg navadnega tofuja pa sem dodala še tofu s papriko.
Na vašo sirovo ploščo lahko res dodate vse kar si zamislite! Prav tako ji lahko suhe mesnine in jo spremenite v najboljši narezek pod soncem!
Dodajte še sire po izboru, svežo, pečeno ali vloženo zelenjavo, slane ali neslane oreščke, krekerje, sveže ali suho sadje. Razne domače omake s skuto, tuno, semeni, česnom itd.
Res ste lahko kreativni ali pa kar izberete klasične sestavine, ki jih že imate v hladilniku in jih želite porabiti. Napačnih kombinacij ni!
Svojo ploščo najraje popestrim z domačim česnovim maslom. Pripravim ga tako, da maslo sobne temperature zmešam z malo domačega česnovega konfita – nekje 2/3 stroke česna in žlička olja. Recept za najboljši in res ultra preprost česnov konfit najdete tukaj.
Če pa se sami ne bi želeli preveč matrati, pa lahko dodate tudi kakšen kupljen namaz. Meni je odličen brie namaz od znamke President, NORO kremast in okusen. V kombinaciji s tole sirovo ploščo je božanski.
Na plošči pa se skrivajo tudi sladki dodatki. Sladki Schar hrustljavi piškoti z vaniljevo kremo, domača brezglutenska ajdova granola (kliknite za recept), čokoladno lešnikov namaz, temna čokolada s celimi lešniki, oreščki v temni čokoladi, in sadje – sveže in posušeno.
Od slanih dodatkov svetujem pražene oreščke, Schar brezglutenske slane mini prestice, popečeno čičeriko, kokice in Schar brezglutenski Curvies čips, ki je identičen vsem znanemu Pringlesu.
Gurmanska brezglutenska plošča: ideje za najboljši veganski brezglutenski narezek
Nina Zorčič
Čas priprave 1hr
Čas peke 30mins
Vrsta obroka Kosilo, prigrizek
Količina 6oseb
Sestavine
Dodatki po izbiri (nasveti glede možnih dodatkov zgoraj v opisu)
sveža zelenjava, narezana na daljše palčke, če je mogoče: korenček, kumara, paprika + češnjev ali navaden paradižnik, sveža solata ali špinača, (tako je zelenjava primerna tudi za "dip omake")
sladke dobrote: brezglutenski piškoti, oreščki/rozine v čokoladi, veganska temna čokolada z lešniki,
krušne dobrote: wrap, predpečena bageta, sladki rogljički(uporabila sem brezglutenske Schar izdelke - povezava do ponudbe zgoraj)
"sir" ali mariniran tofu(recept za mariniran tofu z gorčico in javorjevim sirupom vas čaka zgoraj)
Postopek
Pečico segrejte na 200 stopinj.
Wrap/domače tortilje: Oba wrapa iz pakiranja narežite na trikotne rezine (en wrap razrežite na 8 trikotnikov, iz obeh dobite 16 tortilj). Rezine pokapajte z olivnim oljem in začinite s soljo. Premešajte, da so vse rezine naoljene in začinjene. Vse skupaj postavite v segreto pečico za 10 minut oz. toliko časa, da so zlato zapečene. Vzemite iz pečice in pustite, da se ohladijo, nato postrezite. Tako dobite hitre, domače tortilje, ki so neverjetno hrustljave in služijo kot odličen slan dodatek.
Bageta: Predpečeno bageto 5 minut pred uživanjem postavimo na večji pladenj obložen s papirjem za peko. Postavite v segreto pečico in pecite 5-7 minut oz. toliko časa, da je bageta zunaj malo hrustljavo zapečena. Vzemite iz pečice in pustite, da se ohladi, nato postrezite.
Gurmanska plošča: vse ostale dodatke po izbiri (ali iz zgornjega seznama) dodajte na veliko ploščo in postrezite skupaj s pečenimi prilogami. Vsi nasveti za pripravo najboljše gurmanske plošče vas čakajo zgoraj v opisu.
KLJUČNE BESEDE brezglutenski narezek, gurmanska plošča, najboljši narezek, narezek, sadna plošča, sirova plošča, veganski narezek
Gurmanska brezglutenska plošča: ideje za najboljši veganski brezglutenski narezek
V zbirko gurmanskih plošč tokrat dodajam še ideje za božanski brezglutenski narezek, ki je hkrati veganski in tako primeren tudi za tiste, ki se izogibate mlečnih izdelkov.
Spodaj vas čakajo ideje, nasveti in triki za najboljše brezglutensko gurmansko doživetje za vas in za vaše goste. Z vami delim kako lahko preproste sestavine, ki jih mogoče že imate na zalogi, izkoristite in sestavite najboljšo gurmansko ploščo za svoje goste.
Na blogu vas pa tudi že čakajo ideje za klasično mesno in sirovo gurmansko ploščo ter ideje in recept za veganski narezek z veganskimi nachosi.
Najboljša, najbolj obložena sirova plošča z glavno zvezdo: pečen brie v listnatem testu z javorjevim sirupom in nasekljanimi praženimi pekan oreščki. In ja,v resnici je še bolj božansko kot se vam morda zdi.
Pri pripravi narezkov in podobnih jedi za pogostitev ste lahko res kreativni, saj se lahko igrate z različnimi okusi in kombinacijami. Moje goste najpogosteje presenetijo ravno te kombinacije zanimivih okusov, ki jih drugače morda ne bi poskusili skupaj. Ena izmed teh kombinacij je definitivno kombinacija slanega s sladkim (krekerji in sir/tofu z marmelado ali javorjevim sirupom – NJAM!).
Enako velja za figovo marmelado – NUJNA za vse narezke, ki imajo sir, krekerje, tofu itd.
Na tej plošči se skrivajo slane in sladke dobrote, zato sem dodala tudi lešnikov čokoladni namaz (odličen za pomakanje sadja, piškotov, grisinov).
Poleg sladkih pa svetujem tudi slane namaze. Na ploščo lahko dodate domače ali kupljene namaze, Humus lahko kupite ali ga naredite sami doma. Poleg humusa se odlično prileže kakšen fižolov namaz ali namaz s papriko. Preprost “kremni sirov” (veganski) namaz lahko obogatite s svežimi ali posušenimi zelišči in nasekljanimi oreščki. Na moji plošči se skriva tudi pašteta iz črnih oliv – odličen osvežilen mediteranski dodatek. Ne smemo pa pozabiti niti na guacamole “dip omako”, ki odlično sede z domačimi popečenimi tortiljami (več o tem spodaj). Pripravite jo lahko sami ali kupite že narejeno.
Humusi z različnimi okusi in dodatki so odlični za gurmansko ploščo, saj služijo kot namazi ali pa kot “dip omake”. Humusu rada dodam curry ali sladko papriko, za dodaten okus in aromo. Če imate radi pekoče lahko dodate tudi čili.
Obožujem narezke! Res jih rada pripravljam in še raje pojem!
Všeč so mi predvsem zato, ker jih lahko pripravite po čisto svojem okusu in največkrat s sestavinami, ki jih že imate doma! Ker je toliko možnih dodatkov in okusov si lahko vsakič ustvarite drugačno ploščo oz. narezek: mesni, sirov, s sadjem, oreščki, domačimi omakami, namazi, kruhi, krekerji itd.
Tokrat sem se odločila za pripravo sirove plošče, glavna zvezda pa je pečen brie v listnatem testu. Dodala sem mu še kanček javorjevega sirupa in nasekljane pražene oreščke, res nora kombinacija!
Zunaj noro okusno hrustjavo testo, notri pa se skriva še topel, skoraj čisto tekoč brie, ki se kar stopi v ustih.
Najboljše rezultate dobim s Spar premium brie sirom, lahko pa uporabite katerega drugega, seveda. Slabe izkušnje imam s President Brie sirom, saj se ne raztopi lepo, sir pa se ne “vleče” toliko.
Kot dodatke sem izbrala svojo večno klasiko: česnovo bageto, sirove palčke, krekerje, oreščke, rdeče grozdje in sladka rdeča jabolka. In pa seveda še več sira.
Pomembni dodatki oz. priloge gurmanski plošči so tudi pekovske dobrote. Tokrat sem dodala Schar brezglutenske izdelke, ki so mi pripravo brezglutenskega narezka močno olajšali. Na spodnjih fotografijah so prikazane vse pekovske dobrote, ki sem jih dodala. Vsi njihovi brezglutenski izdelki so na voljo v skoraj vseh (večjih in manjših) trgovinah, ponudbo pa si lahko ogledate na njihovi Schar spletni strani.
Ena izmed njih je predpečena brezglutenska bageta, ki jo pred uživanjem za 5 minut popečemo v segreti pečici. Rezultat je božanska bageta z mehko sredico, polna okusa. Težko bo kdo ugotovil, da je brezglutenska.
Poleg bagete sem dodala še brezglutenski wrap, ki sem ga pripravila po svoje. Wrap sem narezala na trikotne rezine, jih pokapala z olivnim oljem in začinila s soljo. Vse skupaj popečemo v pečici za 10 minut oz. toliko časa, da so zlato zapečene. Tako dobimo hitre, domače tortilje, ki so neverjetno hrustljave in služijo kot odličen slan dodatek.
Poleg tega pa sem dodala že pripravljene hrustljave prigrizke: brezglutenske grisine in krekerje s semeni ter sladke brezglutenske rogljičke, ki zadovoljijo tudi sladkosnede za mizo. Vsi so brezglutenski znamke Schar.
Na narezek oz. gurmansko ploščo lahko dodate dodatke po izboru, svetujem pa raznolike dodatke, ki bodo ploščo popestrili tako kulinarično, kot tudi vizualno. Dodajte sadje in zelenjavo različnih okusov, barv, oblik.
Ploščo lahko popestrite z raznimi veganskimi “siri”, v kolikor pa ne marate kupljenih nadomestkov pa svetujem kar pripravo svojega. Na blogu vas že čaka recept za veganski “queso” sir iz krompirja in korenčka. Ker je v tekoči obliki je odličen kot preliv, “dip omaka” ali za nachose. Namesto sira pa lahko postrežete tudi tofu – jaz sem ga marinirala v javorjevem sirupu in gorčici (recept tukaj) – beseda BOŽANSKO ga ne opiše dovolj. Poleg navadnega tofuja pa sem dodala še tofu s papriko.
Na vašo sirovo ploščo lahko res dodate vse kar si zamislite! Prav tako ji lahko suhe mesnine in jo spremenite v najboljši narezek pod soncem!
Dodajte še sire po izboru, svežo, pečeno ali vloženo zelenjavo, slane ali neslane oreščke, krekerje, sveže ali suho sadje. Razne domače omake s skuto, tuno, semeni, česnom itd.
Res ste lahko kreativni ali pa kar izberete klasične sestavine, ki jih že imate v hladilniku in jih želite porabiti. Napačnih kombinacij ni!
Svojo ploščo najraje popestrim z domačim česnovim maslom. Pripravim ga tako, da maslo sobne temperature zmešam z malo domačega česnovega konfita – nekje 2/3 stroke česna in žlička olja. Recept za najboljši in res ultra preprost česnov konfit najdete tukaj.
Konfit naravnost obožujem, dodala pa sem ga tudi v kremni sir in ga premazala na te noro okusne obložene kruhke.
Če pa se sami ne bi želeli preveč matrati, pa lahko dodate tudi kakšen kupljen namaz. Meni je odličen brie namaz od znamke President, NORO kremast in okusen. V kombinaciji s tole sirovo ploščo je božanski.
Na plošči pa se skrivajo tudi sladki dodatki. Sladki Schar hrustljavi piškoti z vaniljevo kremo, domača brezglutenska ajdova granola (kliknite za recept), čokoladno lešnikov namaz, temna čokolada s celimi lešniki, oreščki v temni čokoladi, in sadje – sveže in posušeno.
Od slanih dodatkov svetujem pražene oreščke, Schar brezglutenske slane mini prestice, popečeno čičeriko, kokice in Schar brezglutenski Curvies čips, ki je identičen vsem znanemu Pringlesu.
Gurmanska brezglutenska plošča: ideje za najboljši veganski brezglutenski narezek
Nina ZorčičSestavine
Dodatki po izbiri (nasveti glede možnih dodatkov zgoraj v opisu)
Postopek
Preberite še: