Za vas sem pripravila čisto preprost recept za domačo, neverjetno hrustljavo ajdovo granolo, ki vas bo navdušila – zakaj? Okusa ajde se sploh ne čuti, prav tako pa predhodno kuhanje ajde ni potrebno, saj se med peko odlično toplotno obdela in poskrbi za res hrustljavo granolo.
Poleg ajde se v granoli skrivajo še ovseni kosmiči, javorjev sirup, kokosovo olje, cimet in napihnjena kvinoja. Obvezno pa svetujem še dodatke – oreščke in semena. Meni odlično sedejo lešniki, bučna in sončnična semena. NJAM!
Za pravo čokoladno aromo sem dodala še kakav in kokosov sladkor, za dodatno aromo ter dodatne zdrave maščobe pa je v granoli še mandljevo maslo (brez težav nadomestljivo z arašidovim ali lešnikovim).
Granolo pred peko pritisnemo ob pekač v debelejši, skoraj 1 cm debeli plasti. Tako se granola zapeče v kosu, ta kos pa potem ohlajen nadrobimo. Tako dobimo neverjetno velike skupke slastne čokoladne granole. V kolikor ne marate tako velikih skupkov lahko granolo med peko premešate z leseno kuhalnico – tako boste granolo sproti drobili in preprečili večje skupke. Meni osebno so veliki “klusterji” granole super, ker je tako še bolj hrustljava in odlična kot prigrizek.
Granola je odlična samostojna kot prigrizek, kot dodatek jogurtu ali mleku, odlična pa je tudi na ovsenih kašah ali mlečnem rižu. Na blogu vas čaka že ogromno idej za zajtrke: ovsene kaše, overnight oats, pečene kaše, mlečni riži, veganske ideje za zajtrke, cimetove rolice, tortice za zajtrk, popečeni kruhki, sadne in zelenjavne smoothie bowle itd. Vsi recepti za zajtrke vas čakajo tukaj.
Hrustljava čokoladna ajdova granola z oreščki
Nina Zorčič
Čas priprave 5mins
Čas peke 25mins
Vrsta obroka Zajtrk
Količina 16porcij
Sestavine
Granola
200gajdove kaše(predhodno surova, namakanje ni potrebno)
220gdrobnih ovsenih kosmičev
150gmešanih oreščkov(mandlji, lešniki)
60gsemen(bučna, sončnična)
40gkakava v prahu Eko Škrnicl
2jedilni žlicikokosovega sladkorja Eko Škrnicl
½čajne žličkecimeta
140gjavorjevega sirupa
100gkokosovega olja(zmehčano, sobna temperatura)
70gnaravnega mandljevega, lešnikovega ali arašidovega masla(brez dodanih olj, sladkorjev, soli
Možni dodatki
kokosov čips, čokoladne kapljice, posušeno sadje itd.
Postopek
Pečico segrejte na 170 stopinj.
V večji skledi zmešajte vse sestavine za granolo. Premešajte, da dobite enotno, lepljivo, vlažno zmes.
Maso enakomerno razporedite po velikem pekaču (premer vsaj 35 cm x 40 cm), obloženem s papirjem za peko. Granolo razporedite po celi površini in pritisnite ob dno pekača, da dobite velik "disk".
Postavite v segreto pečico in pecite 20 minut. Po 20 minutah preverite stanje granole - če je masa še mokra in se še ne drži skupaj (še ni strjeno) pecite še dodatnih 5 minut, nato ponovno preverite in po potrebi pecite še dodatnih 5 minut. Najverjetneje bo potrebnih 25-35 minut peke. Za velike kose granole med peko ne mešajte, saj jo je bolje ohlajeno nalomiti. V kolikor pa imate raje drobno oz. nadrobljeno granolo, pa jo lahko že med peko premešate, da preprečite velike skupke.
Granola se bo sicer do konca strdila v med hlajenjem, za ekstra hrustljavo granolo pa je pomembno, da se malo utrdi že v pečici. Ne pecite predolgo in nenadzorovano, da se ne zažge.
Pečeno granolo vzemite iz pečice in pustite, da se ohladi na pekaču. Ohlajeno granolo nalomite na skupke, popolnoma ohlajeno pa prestavite v posodo in tesno zaprite.
Po želji lahko v ohlajeno granolo dodate še dodatke: kokosov čips, čokoladne kapljice, posušeno sadje itd.
Hrustljava čokoladna ajdova granola z oreščki
Za vas sem pripravila čisto preprost recept za domačo, neverjetno hrustljavo ajdovo granolo, ki vas bo navdušila – zakaj? Okusa ajde se sploh ne čuti, prav tako pa predhodno kuhanje ajde ni potrebno, saj se med peko odlično toplotno obdela in poskrbi za res hrustljavo granolo.
Poleg ajde se v granoli skrivajo še ovseni kosmiči, javorjev sirup, kokosovo olje, cimet in napihnjena kvinoja. Obvezno pa svetujem še dodatke – oreščke in semena. Meni odlično sedejo lešniki, bučna in sončnična semena. NJAM!
Za pravo čokoladno aromo sem dodala še kakav in kokosov sladkor, za dodatno aromo ter dodatne zdrave maščobe pa je v granoli še mandljevo maslo (brez težav nadomestljivo z arašidovim ali lešnikovim).
Granolo pred peko pritisnemo ob pekač v debelejši, skoraj 1 cm debeli plasti. Tako se granola zapeče v kosu, ta kos pa potem ohlajen nadrobimo. Tako dobimo neverjetno velike skupke slastne čokoladne granole. V kolikor ne marate tako velikih skupkov lahko granolo med peko premešate z leseno kuhalnico – tako boste granolo sproti drobili in preprečili večje skupke. Meni osebno so veliki “klusterji” granole super, ker je tako še bolj hrustljava in odlična kot prigrizek.
Granola je odlična samostojna kot prigrizek, kot dodatek jogurtu ali mleku, odlična pa je tudi na ovsenih kašah ali mlečnem rižu. Na blogu vas čaka že ogromno idej za zajtrke: ovsene kaše, overnight oats, pečene kaše, mlečni riži, veganske ideje za zajtrke, cimetove rolice, tortice za zajtrk, popečeni kruhki, sadne in zelenjavne smoothie bowle itd. Vsi recepti za zajtrke vas čakajo tukaj.
Hrustljava čokoladna ajdova granola z oreščki
Nina ZorčičSestavine
Granola
Možni dodatki
Postopek
Preberite še: