Božanska veganska čokoladna torta z neverjetno sočnim biskvitom, višnjevo marmelado in pregrešno dobro mascarpone kremo z vaniljo.
Čokoladni biskvit je pripravljen iz 7 sestavin, poleg tega pa ji dodam še žlico instant kave, ki neverjetno izboljša in poudari čokoladen okus v torti.
Torta je pripravljena čisto preprosto in v samo treh korakih! Potrebujete vegansko maslo, temno čokolado, aquafabo (vodo iz konzerve, v kateri se je namakala čičerika), beli in kokosov sladkor, ovseno moko (uporabila sem brezglutensko) kakav in instant kavo (opcijsko ampak priporočljivo).
Piko na i moji BOŽANSKI torti pa doda višnjev džem (uporabila sem kar kupljenega z zmanjšano energijsko vrednjosti - z manj dodanega sladkorja) in božanska mascarpone krema iz samo 3 sestavin!
Za biskvit sem uporabila kombinacijo belega in kokosovega sladkorja. Po večih testih sem ugotovila, da ta kombinacija prinese najboljše rezultate. Kokosov sladkor poskrbi za sočnost in doda res fino teskturo. Beli sladkor pa v kombinaciji z aquafabo poskrbi za lahko teskturo in hrustljavo skorjico.
V tem receptu sem uporabila tudi tole vegansko maslo. Ker se obnaša kot navadno maslo posebnosti tukaj ni. Skupaj s čokolado in kokosovim sladkorjem ga stopite, da dobite tekočo čokolado maso.
Še ena posebnost v tem receptu je ovsena moka. Tokrat sem uporabila fino mleto ovseno moko oz. Instant Oats od Myprotein . Tako fino mleta moka je odlična za recepte, ta pa je še preverjeno brez glutena, zato je ta sladica primerna tudi za tiste, ki se glutena izogibate. Recept sicer ni pripravljen v sodelovanju z Myprotein, vam pa koda NINAMYP vedno prinese popust, v višini vsaj 33%, na skoraj vse njihove izdelke.
Aquafabo oz. vodo iz konzerve, v kateri so se namakale čičerike, stepajte enako, kakor da bi stepali beljake. Z ročnim mešalnikom na višji hitrosti, da dobite sneg z mehkimi vrhovi. Takrat dodajte beli sladkor in nadaljujte s stepanjem, dokler ne dobite kompaktnega, sijočega snega s trdnimi vršički. Nato v ločenih korakih dodate vse ostale sestavine, maso prelijete v pekač in že postavite v pečico.
Zelo preprosto - priprava vam vzame manj kot 10 minut!
Biskvit za to torto pečemo malo manj časa, saj želimo obdržati sočnost. Če boste biskvit predolgo pekli bo suh in se bo med rezanjem drobil, torta pa bo razpadla. Za najboljše rezultate sledite času in navodilom spodaj v receptu.
Pečen biskvit pustite, da se popolnoma ohladi, preden ga razrežete, saj se bo drugače drobil, rezanje pa bo oteženo. Še topel biskvit pa lahko nežno premažete z višnjevim džemom, da se napoji z okusi - božansko!
Ko se torta popolnoma ohladi pa mu dodajte še mascarpone kremo. Kreme ne dodajajte na toplo torto, saj se bo stopila.
Sočna veganska čokoladna torta brez moke z višnjami in vaniljevo mascarpone kremo
Nina Zorčič
Čas priprave 10mins
Čas peke 38mins
Vrsta obroka Sladica
Količina 8kosov
Sestavine
Čokoladna torta
170gveganskega masla(povezava do uporabljenega izdelka zgoraj)
170gveganske temne čokolade 70% -75%
150gkokosovega sladkorja
1jedilna žlicainstant kave v zrnih(opcijsko ampak priporočljivo)
120gaquafabe(voda iz konzerve s čičeriko)
50gfinega belega sladkorja za peko(ali klasičen bel kristalni sladkor)
90govsene moke brez glutena(ali res fino zmleti ovseni kosmiči, povezava do uporabljenega izdelka zgoraj)
50gkakava
Vaniljeva mascarpone krema
200g(veganskega) mascarpone sira
70gsladkorja v prahu(več/manj po okusu)
1čajna žličkavaniljeve paste ali arome
Dodatki
parjedilnih žlicvišnjevega džema z zmanjšano vsebnostjo sladkorjev
Posip
nasekljana čokolada
jedilni cvetovi vrtnic
Postopek
Pečico segrejte na 175 stopinj.
Pekač premera 20 cm naoljite in obložite s papirjem za peko. Dobro naoljite tudi robove pekača. Pripravite maso.
V mikrovalovni pečici ali na vodni kopeli stopite vegansko maslo, temno čokolado in kokosov sladkor. Segrevajte toliko časa, da se maslo in čokolada popolnoma raztopita. Sladkor bo verjetno še imel grudice, nič zato.
Odstavite in dodajte kavo. Premešajte, da nastane enotna masa.
V ločeni, večji posodi s pomočjo ročnega mešalnika na srednji do višji hitrosti stepajte aquafabo vsaj 3-4 minute oz. toliko časa, da nastane mehek sneg z rahlimi vrhovi.
Dodajte sladkor in stepajte še vsaj 5 minut oz. toliko časa, da nastane kompakten, sijoč sneg s trdnimi vrhovi.
Dodajte čokoladno mešanico in s silikonsko lopatico na rahlo premešajte, da se vse skupaj delno poveže. Nato z ročnim mešalnikom vse skupaj stepajte, da nastane enotna zmes.
Dodajte ovseno moko in kakav ter z ročnim mešalnikom mešajte, da se vse poveže v enotno, gosto, gladko, sijočo maso. Svetujem, da na koncu s silikonsko lopatico vse še enkrat premešate, postrgate z robov in z dna, v kolikor bi kje kaj mase še ostalo. Vse še enkrat premešajte in prelijte v pripravljen pekač.
Postavite v pečico na nižjo rešetko in pecite 38 minut oz. toliko časa, da zobotrebec, vstavljen v sredino biskvita, na sebi nima mokrega testa, ki se kar vleče iz mase, ima pa nekaj vlažnih drobtinic. Za res sočno torto je potrebno biskvit peči kakšno minuto manj kot drugače, saj se med hlajenjem še do konca speče in utrdi. Pri svoji pečici sem ugotovila, da dobim najboljše rezultate po 38 minutah peke. Svetujem, da začnite preverjati po 35 minutah, ne pecite pa dlje kot 40 minut, razen če veste, da vam pečica manj greje oz. pride zobotrebec iz torte ven še vedno čisto moker.
Pečen biskvit vzemite iz pečice in pustite v pekaču še vsaj 30-35 minut oz. toliko časa, da se ohladi in strdi. Če boste rezali topel biskvit se bo ta lomil in pogrezal, kosi pa ne bodo lepi, saj bo masa še premokra.
Takoj po peki biskvit premažite z višnjevo marmelado, da se okusi med hlajenjem lepo povežejo.
Nato pripravite mascarpone kremo. Vse sestavine za mascarpone kremo premešajte in poskusite - po želji dodajte več sladkorja.
Ko je biskvit popolnoma ohlajen ga po marmeladi premažite z mascarpone kremo in po želji posujte z dodatki: nasekljana čokolada, jedilni cvetovi vrtnic itd.
Razrežite in postrezite, hranite pa v hladilniku.
KLJUČNE BESEDE čokoladna torta, sočna torta, torta brez moke, veganska čokoladna torta, veganska torta
Sočna veganska čokoladna torta brez moke
Božanska veganska čokoladna torta z neverjetno sočnim biskvitom, višnjevo marmelado in pregrešno dobro mascarpone kremo z vaniljo.
Čokoladni biskvit je pripravljen iz 7 sestavin, poleg tega pa ji dodam še žlico instant kave, ki neverjetno izboljša in poudari čokoladen okus v torti.
Torta je pripravljena čisto preprosto in v samo treh korakih! Potrebujete vegansko maslo, temno čokolado, aquafabo (vodo iz konzerve, v kateri se je namakala čičerika), beli in kokosov sladkor, ovseno moko (uporabila sem brezglutensko) kakav in instant kavo (opcijsko ampak priporočljivo).
Piko na i moji BOŽANSKI torti pa doda višnjev džem (uporabila sem kar kupljenega z zmanjšano energijsko vrednjosti - z manj dodanega sladkorja) in božanska mascarpone krema iz samo 3 sestavin!
P.S. iz tega biskvita lahko ustvarite tudi te božanske "Cake Pops" lučke ali kroglice s čokolado in kokosom!
Za biskvit sem uporabila kombinacijo belega in kokosovega sladkorja. Po večih testih sem ugotovila, da ta kombinacija prinese najboljše rezultate. Kokosov sladkor poskrbi za sočnost in doda res fino teskturo. Beli sladkor pa v kombinaciji z aquafabo poskrbi za lahko teskturo in hrustljavo skorjico.
V tem receptu sem uporabila tudi tole vegansko maslo. Ker se obnaša kot navadno maslo posebnosti tukaj ni. Skupaj s čokolado in kokosovim sladkorjem ga stopite, da dobite tekočo čokolado maso.
Še ena posebnost v tem receptu je ovsena moka. Tokrat sem uporabila fino mleto ovseno moko oz. Instant Oats od Myprotein . Tako fino mleta moka je odlična za recepte, ta pa je še preverjeno brez glutena, zato je ta sladica primerna tudi za tiste, ki se glutena izogibate. Recept sicer ni pripravljen v sodelovanju z Myprotein, vam pa koda NINAMYP vedno prinese popust, v višini vsaj 33%, na skoraj vse njihove izdelke.
Aquafabo oz. vodo iz konzerve, v kateri so se namakale čičerike, stepajte enako, kakor da bi stepali beljake. Z ročnim mešalnikom na višji hitrosti, da dobite sneg z mehkimi vrhovi. Takrat dodajte beli sladkor in nadaljujte s stepanjem, dokler ne dobite kompaktnega, sijočega snega s trdnimi vršički. Nato v ločenih korakih dodate vse ostale sestavine, maso prelijete v pekač in že postavite v pečico.
Zelo preprosto - priprava vam vzame manj kot 10 minut!
P.S. čičeriko, ki vam ostane, lahko uporabite za te piškote s čičeriko in proteini ali za te neverjetno sočne kocke s čičeriko, iz samo 4 sestavin!
Biskvit za to torto pečemo malo manj časa, saj želimo obdržati sočnost. Če boste biskvit predolgo pekli bo suh in se bo med rezanjem drobil, torta pa bo razpadla. Za najboljše rezultate sledite času in navodilom spodaj v receptu.
Pečen biskvit pustite, da se popolnoma ohladi, preden ga razrežete, saj se bo drugače drobil, rezanje pa bo oteženo. Še topel biskvit pa lahko nežno premažete z višnjevim džemom, da se napoji z okusi - božansko!
Ko se torta popolnoma ohladi pa mu dodajte še mascarpone kremo. Kreme ne dodajajte na toplo torto, saj se bo stopila.
Sočna veganska čokoladna torta brez moke z višnjami in vaniljevo mascarpone kremo
Nina ZorčičSestavine
Čokoladna torta
Vaniljeva mascarpone krema
Dodatki
Posip
Postopek
Preberite še:
2 replies to “Sočna veganska čokoladna torta brez moke”
Tjasa Ruzic
Pozdravljeni. Kateri veganski mascarpone ste uporabila? Lp, Tjaša
Nina Zorčič
Živijo! Tega iz vegansko.si – https://vegansko.si/trgovina/zivila/ostala-zivila/schlagfix-veganski-mascarpone-250g/ 🙂