Najlažja, najbolj okusna domača jabolčna čežana, narejena v enem loncu in brez packanja.
Potrebujete le nekaj osnovnih sestavin, en večji lonec in palični mešalnik oz. blender.
Kako si lahko še danes pripravite domačo jabolčno čežano pa preberite spodaj.
Jabolčna čežana je noro vsestranska jed. Uporabite jo lahko za pripravo ali kot dodatek k raznim zajtrkom ali sladicam. Prav tako jo lahko uporabite kot nadomestek jajc v veganskih receptih. Poleg tega, da delujejo kot vezivo, pa v receptih poskrbijo tudi za sočnost!
1čajna žličkacimeta(opcijsko - za bolj vsestransko čežano lahko to tudi izpustite)
¼čajne žličkemuškatnega oreščka
200gvode
Postopek
Jabolka razkoščičite, operite in narežite na kocke.
Na srednjem ognju v velikem loncu kuhajte jabolka, jabolčni sok, med/javorjev sirup, vaniljevo aromo, cimet, muškatni orešček in vodo. Kuhajte tako dolgo, da zavre, nato znižajte temperaturo in pustite, da rahlo vre približno 35 minut oz. tako dolgo, da so jabolka popolnoma mehka.
Ko so jabolka skuhana vse skupaj spasirajte v blenderju oz. mešalniku ali uporabite palični mešalnik. Pasirajte, dokler ne dobite popolnoma gladke mase brez koščkov jabolk.
Spasirano čežano vrnite v lonec in kuhajte še dodatnih 10 minut, da izpari odvečna voda in se čežana še malo zgosti. Odstavite, pustite, da se ohladi in prelijte v pripravljeno posodo ali kozarec za vlaganje.
Hranite v hladilniku v neprodušno zaprti posodi/kozarcu.
KLJUČNE BESEDE čežana, domača jabolčna čežana, jabolčna čežana, jabolka
Mislim, da bi moral zdržati 2-3 mesece. Jaz sem ga po navadi pripravila in porabila že v prvem tednu ali dveh, sem pa na spletu za podobne zadeve zasledila, da naj bi zdržale do tri mesece, če so stalno v hladilniku in neprodušno zaprte, iskreno pa s tem nimam izkušenj.
Domača jabolčna čežana
Domača jabolčna čežana
Nina ZorčičSestavine
Postopek
Preberite še:
2 replies to “Domača jabolčna čežana”
Anja
Pozdravljena,
koliko časa pa naj bi to obstalo v kozarčkih? Mislim kakšen aj bi bil rok uporabe?.
Lep pozdrav
Nina Zorčič
Pozdravljena!
Mislim, da bi moral zdržati 2-3 mesece. Jaz sem ga po navadi pripravila in porabila že v prvem tednu ali dveh, sem pa na spletu za podobne zadeve zasledila, da naj bi zdržale do tri mesece, če so stalno v hladilniku in neprodušno zaprte, iskreno pa s tem nimam izkušenj.
Lepo bodi, Nina